Tidenes kinokork i vente

Tidenes kinokork i vente

Filmene står i kø for å få premiere når kinoene gjenåpner, men det er ikke plass til alle. Noen må gå rett på strømming.

Foto: Herbert Nordrum, Anders Danielsen Lie, Joachim Trier og Renate Reinsve er blant de som håper på sentral plass på hovedstadens kinoer for «Verdens verste menneske» når de gjenåpner.

Vi nærmer oss en gjenåpning av de kinoene som har vært stengt siste halvåret. Om det i første omgang åpnes for å vise film for flere enn 20 av gangen i hovedstaden, gjenstår å se. Men vi regner med at også kinoene vil få utvidet sin kapasitet etter hvert som samfunnet forsøker å vende tilbake til den såkalte normalen i løpet av sommeren.

Vanligvis så er det jo «kannibalismen» om høsten norske kinosjefer er bekymret for ved disse tider. Denne gangen kan de stå overfor tidenes kinokork når langt over 100 filmer skal forsøke å finne seg plass blant premierene utover sommeren og tidlig høst.

– Vi kan stå overfor tidenes blodbad når kinoene gjenåpner og alle vil ha premiere for å tjene inn igjen tapte inntekter, uttalte Åse Kringstad i Virke Produsentforeningen til Rushprint i februar. Da planla hun en kinokampanje, i samarbeid med Norsk filminstitutt (NFI), Film & Kino og Distributørforeningen, for det øyeblikket da kinoene gjenåpner. Men hvilke filmer skal prioriteres?

– Dette vil blant annet være en forretningsmessig avveining produsentene og distributørene må gjøre i samarbeid med hverandre. For filmer som er laget for kino er det i finansieringsplanen lagt opp til at hoveddelen av inntekten skal komme fra kino. Strømming kan komme som sekundærinntekt. Det er vanskelig å si noe helt glassklart om vi vil se en større dreining mot at filmer går rett på strømmetjenester. Men det vil ikke være plass til alle filmer på kino i høst. Det er helt sikkert, sa Kringstad.

Programdirektør i Nordisk Film Kino, Christin Berg, håpet den gangen at kinoene i hovedstaden kunne åpne i løpet av mars. Det skjedde som kjent ikke. Hun fortalte at de vil forsøke å finne plass til veldig mange filmer i Oslo, i alle sjangre, selv om det er begrenset med plasser til alle filmene som står i kø.

– Vi kommer til å tilby mange ulike filmer for vårt mangfoldige kinopublikum når vi åpner. Vi vil også vurdere å sette opp ulike spesialvisninger av flere filmer med arrangement rundt visningene. Kinogjestene våre er mer enn klare for å oppleve noe sammen. Det er nok flere enn meg som er litt lei av å se film og tv-serier på tv-skjermen nå.

Tidenes kinokork i vente

Tidenes kinokork i vente

Filmene står i kø for å få premiere når kinoene gjenåpner, men det er ikke plass til alle. Noen må gå rett på strømming.

Foto: Herbert Nordrum, Anders Danielsen Lie, Joachim Trier og Renate Reinsve er blant de som håper på sentral plass på hovedstadens kinoer for «Verdens verste menneske» når de gjenåpner.

Vi nærmer oss en gjenåpning av de kinoene som har vært stengt siste halvåret. Om det i første omgang åpnes for å vise film for flere enn 20 av gangen i hovedstaden, gjenstår å se. Men vi regner med at også kinoene vil få utvidet sin kapasitet etter hvert som samfunnet forsøker å vende tilbake til den såkalte normalen i løpet av sommeren.

Vanligvis så er det jo «kannibalismen» om høsten norske kinosjefer er bekymret for ved disse tider. Denne gangen kan de stå overfor tidenes kinokork når langt over 100 filmer skal forsøke å finne seg plass blant premierene utover sommeren og tidlig høst.

– Vi kan stå overfor tidenes blodbad når kinoene gjenåpner og alle vil ha premiere for å tjene inn igjen tapte inntekter, uttalte Åse Kringstad i Virke Produsentforeningen til Rushprint i februar. Da planla hun en kinokampanje, i samarbeid med Norsk filminstitutt (NFI), Film & Kino og Distributørforeningen, for det øyeblikket da kinoene gjenåpner. Men hvilke filmer skal prioriteres?

– Dette vil blant annet være en forretningsmessig avveining produsentene og distributørene må gjøre i samarbeid med hverandre. For filmer som er laget for kino er det i finansieringsplanen lagt opp til at hoveddelen av inntekten skal komme fra kino. Strømming kan komme som sekundærinntekt. Det er vanskelig å si noe helt glassklart om vi vil se en større dreining mot at filmer går rett på strømmetjenester. Men det vil ikke være plass til alle filmer på kino i høst. Det er helt sikkert, sa Kringstad.

Programdirektør i Nordisk Film Kino, Christin Berg, håpet den gangen at kinoene i hovedstaden kunne åpne i løpet av mars. Det skjedde som kjent ikke. Hun fortalte at de vil forsøke å finne plass til veldig mange filmer i Oslo, i alle sjangre, selv om det er begrenset med plasser til alle filmene som står i kø.

– Vi kommer til å tilby mange ulike filmer for vårt mangfoldige kinopublikum når vi åpner. Vi vil også vurdere å sette opp ulike spesialvisninger av flere filmer med arrangement rundt visningene. Kinogjestene våre er mer enn klare for å oppleve noe sammen. Det er nok flere enn meg som er litt lei av å se film og tv-serier på tv-skjermen nå.

MENY