Poppe med første spillefilmen om Quisling

Poppe med første spillefilmen om Quisling

For første gang blir Vidkun Quisling hovedpersonen i en helaftens spillefilm. Regien er ved Erik Poppe, manus av Ravn Lanesskog. Men hvem skal spille hovedrollen?

Spillefilmen, som helt enkelt har tittelen Quisling, er ikke første gangen Erik Poppe og hans faste produsent Paradox Produksjoner begir seg inn i krigstematikken. Med Kongens nei fikk de skryt for å balansere sensitivt mellom fakta og diktning. Prosjektet fikk denne uken 18.000.000 kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

«Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives. I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til,» heter det i omtalen.

– Quisling er Erik Poppe og Paradox sin tredje film i trilogien «et skjørt demokrati». Denne gangen ønsker de å rette søkelyset på overgriperens tanker og motiver. Det sterke manuset bygger på grundig research, og er blant annet basert på hittil ukjente og unike kilder. En film om Quisling vil åpenbart vekke debatt 75 år etter hans død, også internasjonalt. Jeg har stor tro på at dette prosjektet skal kunne lokke publikum til kinoene, og åpne opp for stor samfunnsdebatt, sier filmkonsulent i NFI, Asle Vatn.

Tidligere er det bare Stein Ørnhøi (ja, den tidligere SV-politikeren) som innen film og tv har våget seg på Quisling med like stort ambisjonsnivå, gjennom hans dokudrama-serie om verdens kanskje mest kjente landsforræder.

Manuset til Quisling er basert på et forelegg av Stig Svendsen, bearbeidet av Arild Fröhlich. Det er Ravn Lanesskog (Birkebeinerne, Amundsen) som skal utvikle det videre. Hvem som skal fortolke hovedrollen vet vi ikke, men dette må være en av de mest utfordrende og kanskje skremmende hovedrollene i noen norsk film på en stund.

Norsk filminstitutt ga også tilskudd til to samproduksjoner i denne runden:

Filmbin får 1.500.000 kroner i tilskudd til den svensk-norske barnefilmen Mini-Zlatan, som handler om «Ella som skal tilbringe sommeren hos sin favorittonkel – og hans nye kjæreste». Filmen regisseres av norske Christian Lo, og er basert på den svenske barneboka Lill-Zlatan och morbror raring av Pija Lindenbaum.

Mer Film får 2.000.000 kroner i produksjonstilskudd til den dansk-norsk-svenske samproduksjonen Kalak, basert på Kim Leines roman med samme tittel. Filmen regisseres av svensk-danske Isabella Eklöf, og handler om om sykepleieren Jan som flytter til Nuuk på Grønland med familien.

Poppe med første spillefilmen om Quisling

Poppe med første spillefilmen om Quisling

For første gang blir Vidkun Quisling hovedpersonen i en helaftens spillefilm. Regien er ved Erik Poppe, manus av Ravn Lanesskog. Men hvem skal spille hovedrollen?

Spillefilmen, som helt enkelt har tittelen Quisling, er ikke første gangen Erik Poppe og hans faste produsent Paradox Produksjoner begir seg inn i krigstematikken. Med Kongens nei fikk de skryt for å balansere sensitivt mellom fakta og diktning. Prosjektet fikk denne uken 18.000.000 kroner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

«Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives. I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til,» heter det i omtalen.

– Quisling er Erik Poppe og Paradox sin tredje film i trilogien «et skjørt demokrati». Denne gangen ønsker de å rette søkelyset på overgriperens tanker og motiver. Det sterke manuset bygger på grundig research, og er blant annet basert på hittil ukjente og unike kilder. En film om Quisling vil åpenbart vekke debatt 75 år etter hans død, også internasjonalt. Jeg har stor tro på at dette prosjektet skal kunne lokke publikum til kinoene, og åpne opp for stor samfunnsdebatt, sier filmkonsulent i NFI, Asle Vatn.

Tidligere er det bare Stein Ørnhøi (ja, den tidligere SV-politikeren) som innen film og tv har våget seg på Quisling med like stort ambisjonsnivå, gjennom hans dokudrama-serie om verdens kanskje mest kjente landsforræder.

Manuset til Quisling er basert på et forelegg av Stig Svendsen, bearbeidet av Arild Fröhlich. Det er Ravn Lanesskog (Birkebeinerne, Amundsen) som skal utvikle det videre. Hvem som skal fortolke hovedrollen vet vi ikke, men dette må være en av de mest utfordrende og kanskje skremmende hovedrollene i noen norsk film på en stund.

Norsk filminstitutt ga også tilskudd til to samproduksjoner i denne runden:

Filmbin får 1.500.000 kroner i tilskudd til den svensk-norske barnefilmen Mini-Zlatan, som handler om «Ella som skal tilbringe sommeren hos sin favorittonkel – og hans nye kjæreste». Filmen regisseres av norske Christian Lo, og er basert på den svenske barneboka Lill-Zlatan och morbror raring av Pija Lindenbaum.

Mer Film får 2.000.000 kroner i produksjonstilskudd til den dansk-norsk-svenske samproduksjonen Kalak, basert på Kim Leines roman med samme tittel. Filmen regisseres av svensk-danske Isabella Eklöf, og handler om om sykepleieren Jan som flytter til Nuuk på Grønland med familien.

MENY