«Lykkeland» til BBC og strømmeaktører

«Lykkeland» til BBC og strømmeaktører

BBC har bestilt en ny sesong av «Lykkeland» allerede før serien er ferdig innspilt. Også strømmetjenestene Topic og Filmin ønsker å vise den nye sesongen.

Foto: Anne Regine Ellingsæter møter en fortsatt mannsdominert bransje i sesong 2.

BBC har bestilt den nye sesongen av Lykkeland for Irland og UK. Det har også strømmeaktørene Topic og Filmin for Nord-Amerika og Spania, melder den danske salgsagenten DR Sales.

Den norske dramaserien om Oljealderen nærmer seg siste innspillingsdag, kan produsent Synnøve Hørsdal melde til Stavanger Aftenblad. Det som gjenstår, er noen scener som skal spilles inn i en vanntank i et nytt studio i Belgia. Den aktuelle scenen skal handle om Alexander Kielland-ulykken i 1980, en hendelse som er lagt til slutten av sesongen.

– Mens den første sesongen handlet om oljealderens barndom, har vi nå kommet til ungdomstiden. Den starter med Bravo-utblåsningen i 1977. Men vi rekonstruerer ingen av ulykkene ved å se på årsakene eller hvem som hadde skylda, vi ser på det i et større perspektiv. Men det handler om at man har startet noe uten å helt forstå sikkerhetsaspektet, sier Hørsdal til Aftenbladet.

Første sesongen startet i 1969, året da det første oljefunnet ble gjort på norsk sokkel. Når den nye sesongen starter, nesten fire år etter den første, har man hoppet noen år framover i tid.

– Vi ser på hvordan denne perioden av oljealderen påvirker personene det handler om på individnivå, men også hvordan byen ble forandret, og hva som skjedde på globalt nivå. Det handler også om utviklingen på norsk sokkel. I åpningsscenen ser vi Rein (Ertvaag) som tømmer en søppelbøtte utfor kanten på plattformen. I vår tid hadde det ikke skjedd, det er veldig strengt, ingenting skal i sjøen, forteller Hørsdal.

Nylig fikk Hørsdal og NRK kritikk for å ha sendt norske filmarbeidere og skuespillere til Litauen for å fullføre innspillingen av Lykkeland 2 – selv om landet er rødt. Flere filmarbeidere uttrykte ubehag ved å reise. Hørsdal mente de ikke hadde noe valg.

– Kulturdepartementet har gjennom Norsk filminstitutt gitt oss 15 prosent dekning av kostnadene i Norge i forbindelse med hjemflagging av en del av opptakene. Dette er 20 prosent mindre enn vi får i Litauen. Med kostnader allerede påløpt i Litauen, og med en lavere inndekning, har vi ikke mulighet til å legge mer til Norge, sa Hørsdal til VG.

Også andre sesongen av Lykkeland er på 8 x 45 minutter og regnes som en storsatsing fra NRK med et budsjett på over 90 millioner. Mette Bølstad er hovedforfatter på serien, og har utviklet den fra en idé av Hørsdal og henne selv. Petter Næss og Pål Jackman er regissører, med Mikkel B Sandemose som sfx-regissør. Mesteparten av de sentrale skuespillerne fra første sesongen er med, deriblant Anne Regine Ellingsæter som Anna Hellevik, Bart Edwards, Malene Wadel, Pia Tjelta og Per Kjerstad. Paal Herman Ims (Oslo Zoo) er det nye ansiktet.

«Lykkeland» til BBC og strømmeaktører

«Lykkeland» til BBC og strømmeaktører

BBC har bestilt en ny sesong av «Lykkeland» allerede før serien er ferdig innspilt. Også strømmetjenestene Topic og Filmin ønsker å vise den nye sesongen.

Foto: Anne Regine Ellingsæter møter en fortsatt mannsdominert bransje i sesong 2.

BBC har bestilt den nye sesongen av Lykkeland for Irland og UK. Det har også strømmeaktørene Topic og Filmin for Nord-Amerika og Spania, melder den danske salgsagenten DR Sales.

Den norske dramaserien om Oljealderen nærmer seg siste innspillingsdag, kan produsent Synnøve Hørsdal melde til Stavanger Aftenblad. Det som gjenstår, er noen scener som skal spilles inn i en vanntank i et nytt studio i Belgia. Den aktuelle scenen skal handle om Alexander Kielland-ulykken i 1980, en hendelse som er lagt til slutten av sesongen.

– Mens den første sesongen handlet om oljealderens barndom, har vi nå kommet til ungdomstiden. Den starter med Bravo-utblåsningen i 1977. Men vi rekonstruerer ingen av ulykkene ved å se på årsakene eller hvem som hadde skylda, vi ser på det i et større perspektiv. Men det handler om at man har startet noe uten å helt forstå sikkerhetsaspektet, sier Hørsdal til Aftenbladet.

Første sesongen startet i 1969, året da det første oljefunnet ble gjort på norsk sokkel. Når den nye sesongen starter, nesten fire år etter den første, har man hoppet noen år framover i tid.

– Vi ser på hvordan denne perioden av oljealderen påvirker personene det handler om på individnivå, men også hvordan byen ble forandret, og hva som skjedde på globalt nivå. Det handler også om utviklingen på norsk sokkel. I åpningsscenen ser vi Rein (Ertvaag) som tømmer en søppelbøtte utfor kanten på plattformen. I vår tid hadde det ikke skjedd, det er veldig strengt, ingenting skal i sjøen, forteller Hørsdal.

Nylig fikk Hørsdal og NRK kritikk for å ha sendt norske filmarbeidere og skuespillere til Litauen for å fullføre innspillingen av Lykkeland 2 – selv om landet er rødt. Flere filmarbeidere uttrykte ubehag ved å reise. Hørsdal mente de ikke hadde noe valg.

– Kulturdepartementet har gjennom Norsk filminstitutt gitt oss 15 prosent dekning av kostnadene i Norge i forbindelse med hjemflagging av en del av opptakene. Dette er 20 prosent mindre enn vi får i Litauen. Med kostnader allerede påløpt i Litauen, og med en lavere inndekning, har vi ikke mulighet til å legge mer til Norge, sa Hørsdal til VG.

Også andre sesongen av Lykkeland er på 8 x 45 minutter og regnes som en storsatsing fra NRK med et budsjett på over 90 millioner. Mette Bølstad er hovedforfatter på serien, og har utviklet den fra en idé av Hørsdal og henne selv. Petter Næss og Pål Jackman er regissører, med Mikkel B Sandemose som sfx-regissør. Mesteparten av de sentrale skuespillerne fra første sesongen er med, deriblant Anne Regine Ellingsæter som Anna Hellevik, Bart Edwards, Malene Wadel, Pia Tjelta og Per Kjerstad. Paal Herman Ims (Oslo Zoo) er det nye ansiktet.

MENY