Kunsten å trolle publikum vekk fra en film

Kunsten å trolle publikum vekk fra en film

Kinoaktuelle «Dissidenten» er utsatt for trolling av anmeldelser på IMDB og Rotten Tomatoes. Årsaken er filmens avsløring av den saudiarabiske konspirasjonen for å ta livet av Jamal Khashoggi.

Filmer som berører storpolitiske stridsspørsmål kan fort bli offer for manipulering av de internasjonale anmelder-aggregatene. Det fikk regissør Bryan Fogel merke da hans dokumentar Dissidenten, som denne uken har premiere på norske kinoer, ble lansert i USA.

I filmen skildres det grufulle mordet på den kjente saudiarabiske dissidenten og Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi. Alt tyder på at Saudi-Arabias sterke mann, Mohammed bin Salman, personlig ga ordre om å ta livet av Khashoggi.

Etter en åpning med strålende anmeldelser av filmen, skjedde noe merkelig: barometeret på Rotten Tomatoes begynte å helle mot et negativt helhetsinntrykk. Etter nærmere undersøkelser viste det seg at det var en trollfabrikk som opererte i kulissene for å diskreditere filmen – sannsynligvis samme fabrikken som i Fogels film forsøker å infiltrere det saudiarabiske dissidentmiljøet.

Til Variety forteller en av filmens produsenter, norsk-ættede Thor Halvorssen (som også leder Human Rights Foundation), om premieren på Sundance i fjor da 300 mennesker var tilstede. Samme dagen dukket det opp 400 negative anmeldelser på IMDB. Hvordan kunne det skje? Da filmen ble sluppet på amerikanske kinoer og VOD-tjenester i desember, oppnådde den en 96 prosent kritikerscore og 99 prosent publikumsscore. Balansen var dermed gjenopprettet. Men så, i midten av januar i år, falt publikumsscoren fra 99 til 67 prosent. På én dag var det lastet opp 500 negative anmeldelser.

– I det øyeblikk du havner under 70 prosent, er filmen din død for et større publikum, mener Halvorssen. Produsenten tok kontakt med Rotten Tomatoes som svarte at de ikke hadde mulighet til å håndtere den typen manipulering. Men da Washington Post gjorde en sak på det, endret de holdning og fjernet en lang rekke innlegg som så suspekte ut. I skrivende stund er publikumsscoren på 80 prosent.

Samtidig ble filmen pepret med nesten 1200 negative anmeldelser på IMDB i løpet av få dager i januar, ifølge Washington Post. Disse anmeldelsene kom fra regioner utenfor USA, selv om filmen foreløpig bare var tilgjengelig i USA. Verken Halvorssen eller Fogel er i tvil om at det er saudiarabiske trollfabrikker som står bak, for å hindre at filmen oppnår gode publikumstall.

Det er ikke første gang Rotten Tomatoes har vært utsatt for trollkampanje. Star Wars: The Last Jedi ble for to år siden utsatt for det samme. Den gangen innførte Rotten Tomatoes en sikkerhetssjekk der alle som legger igjen en anmeldelse må vise kinobilletten for å slippe til. På Dissidenten finnes ikke samme sikkerhetsmekanisme, fordi den i hovedsak er tilgjengelig på VOD.


Dissidenten har norsk kinopremiere på torsdag. Sjekk ut hvor du kan få sett den. 


 

Kunsten å trolle publikum vekk fra en film

Kunsten å trolle publikum vekk fra en film

Kinoaktuelle «Dissidenten» er utsatt for trolling av anmeldelser på IMDB og Rotten Tomatoes. Årsaken er filmens avsløring av den saudiarabiske konspirasjonen for å ta livet av Jamal Khashoggi.

Filmer som berører storpolitiske stridsspørsmål kan fort bli offer for manipulering av de internasjonale anmelder-aggregatene. Det fikk regissør Bryan Fogel merke da hans dokumentar Dissidenten, som denne uken har premiere på norske kinoer, ble lansert i USA.

I filmen skildres det grufulle mordet på den kjente saudiarabiske dissidenten og Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi. Alt tyder på at Saudi-Arabias sterke mann, Mohammed bin Salman, personlig ga ordre om å ta livet av Khashoggi.

Etter en åpning med strålende anmeldelser av filmen, skjedde noe merkelig: barometeret på Rotten Tomatoes begynte å helle mot et negativt helhetsinntrykk. Etter nærmere undersøkelser viste det seg at det var en trollfabrikk som opererte i kulissene for å diskreditere filmen – sannsynligvis samme fabrikken som i Fogels film forsøker å infiltrere det saudiarabiske dissidentmiljøet.

Til Variety forteller en av filmens produsenter, norsk-ættede Thor Halvorssen (som også leder Human Rights Foundation), om premieren på Sundance i fjor da 300 mennesker var tilstede. Samme dagen dukket det opp 400 negative anmeldelser på IMDB. Hvordan kunne det skje? Da filmen ble sluppet på amerikanske kinoer og VOD-tjenester i desember, oppnådde den en 96 prosent kritikerscore og 99 prosent publikumsscore. Balansen var dermed gjenopprettet. Men så, i midten av januar i år, falt publikumsscoren fra 99 til 67 prosent. På én dag var det lastet opp 500 negative anmeldelser.

– I det øyeblikk du havner under 70 prosent, er filmen din død for et større publikum, mener Halvorssen. Produsenten tok kontakt med Rotten Tomatoes som svarte at de ikke hadde mulighet til å håndtere den typen manipulering. Men da Washington Post gjorde en sak på det, endret de holdning og fjernet en lang rekke innlegg som så suspekte ut. I skrivende stund er publikumsscoren på 80 prosent.

Samtidig ble filmen pepret med nesten 1200 negative anmeldelser på IMDB i løpet av få dager i januar, ifølge Washington Post. Disse anmeldelsene kom fra regioner utenfor USA, selv om filmen foreløpig bare var tilgjengelig i USA. Verken Halvorssen eller Fogel er i tvil om at det er saudiarabiske trollfabrikker som står bak, for å hindre at filmen oppnår gode publikumstall.

Det er ikke første gang Rotten Tomatoes har vært utsatt for trollkampanje. Star Wars: The Last Jedi ble for to år siden utsatt for det samme. Den gangen innførte Rotten Tomatoes en sikkerhetssjekk der alle som legger igjen en anmeldelse må vise kinobilletten for å slippe til. På Dissidenten finnes ikke samme sikkerhetsmekanisme, fordi den i hovedsak er tilgjengelig på VOD.


Dissidenten har norsk kinopremiere på torsdag. Sjekk ut hvor du kan få sett den. 


 

MENY