«Bortført» blir den store norske dramaserien over påske

«Bortført» blir den store norske dramaserien over påske

«Bortført» blir den store norske dramalanseringen over påske og det første storstilte samarbeidet mellom dramamiljøet i Norge og Israel. Thrillerserien har forgreininger til Oslo-avtalen, med Andrea Berntzen i hovedrollen.

Bortført er første gangen det norske og israelske dramamiljøet har samarbeidet i en så storstilt skala. Da vi meldt om prosjektet i 2019 hadde det tittelen What happened in Oslo. Den gangen ble Oslo-avtalen fremhevet som et utgangspunkt for serien. Nå synes terrororganisasjonen IS å ha fått en mer fremtredende plass, i en thriller som foregår på norsk, engelsk, hebraisk og arabisk.

«24 år gamle Pia (Andrea Berntzen), blir kidnappet av IS sammen med to israelere i Sinaiørkenen. Foreldrene hennes Alex (Anneke von der Lippe) og Karl (Anders T. Andersen), som ikke engang visste at Pia hadde reist til Midtøsten, er dypt fortvilet og forvirret. Nå starter en innbitt kamp for å få datteren fri, og en desperat jakt etter svar.

Kravet fra kidnapperne er enkelt: De vil ha tolv IS-fanger frigitt i Israel og én i Norge, snarest mulig. Hvis ikke blir gislene henrettet.

«Den israelske og norske staten er nølende når det gjelder forhandlinger med terroristene, så Alex tar saken i egne hender. Hun har sine egne kontakter i Midtøsten: I 1993 var hun nemlig en del av apparatet rundt fredssamtalene som ledet fram til Oslo-avtalen. Da ble hun kjent med israeleren Arik (Amos Tamam), som nå, 25 år senere, er en høytstående politiker i Israel. Kan han hjelpe med å få Pia fri? Alex oppsøker også en annen venn fra 1993, Layla (Raida Adon), og sammen oppsøker de Hamas i håp om å få hjelp.»

Kyrre Holm Johannessen har, sammen med israelske Ronit Weiss-Berkowitz, skrevet manuset. Regissører er Stian Kristiansen og israelske Uri Barbash («Beyond the Walls», «One of Us»).

I rollen som Pia finner vi Andrea Berntzen. Berntzen har gjort seg bemerket med hovedrollen i Erik Poppes Utøya 22.juli. I rollen som Pias mor, Alex, finner vi Emmy-vinner Anneke von der Lippe, mens Anders T. Andersen spiller Pias far.

Thrillerdramaet ble spilt inn i Oslo, Eidsvoll, Tel Aviv, Jerusalem, Dødehavet og Eilat, og er produsert av norske Monster Scripted, i samarbeid med israelske Drama Team. Produsent i Monster Scripted er Brede Hovland.

Hovland forteller til TV2 om kulturforskjellene som oppsto under produksjonen.

– Det er jo både kulturforskjeller i måten vi jobber på og måten man forteller historier på. Vi har blant annet hatt noen diskusjoner rundt det med vektlegging av karakterer. Vi vil jo naturligvis sikre at de norske historiene og karakterene får nok plass i fortellingen, og de vil det samme med det israelske, sier Hovland

– Det har vært interessant å prøve å kombinere to små, flinke land i serie-sammenheng til å lage noe sammen. Men det mest utfordrende har som sagt vært å bli enige om en middelvei alle er happy med, avslutter han.

«Bortført» er på ti episoder og har premiere på TV 2 og TV 2 Sumo 11. april. 

 

«Bortført» blir den store norske dramaserien over påske

«Bortført» blir den store norske dramaserien over påske

«Bortført» blir den store norske dramalanseringen over påske og det første storstilte samarbeidet mellom dramamiljøet i Norge og Israel. Thrillerserien har forgreininger til Oslo-avtalen, med Andrea Berntzen i hovedrollen.

Bortført er første gangen det norske og israelske dramamiljøet har samarbeidet i en så storstilt skala. Da vi meldt om prosjektet i 2019 hadde det tittelen What happened in Oslo. Den gangen ble Oslo-avtalen fremhevet som et utgangspunkt for serien. Nå synes terrororganisasjonen IS å ha fått en mer fremtredende plass, i en thriller som foregår på norsk, engelsk, hebraisk og arabisk.

«24 år gamle Pia (Andrea Berntzen), blir kidnappet av IS sammen med to israelere i Sinaiørkenen. Foreldrene hennes Alex (Anneke von der Lippe) og Karl (Anders T. Andersen), som ikke engang visste at Pia hadde reist til Midtøsten, er dypt fortvilet og forvirret. Nå starter en innbitt kamp for å få datteren fri, og en desperat jakt etter svar.

Kravet fra kidnapperne er enkelt: De vil ha tolv IS-fanger frigitt i Israel og én i Norge, snarest mulig. Hvis ikke blir gislene henrettet.

«Den israelske og norske staten er nølende når det gjelder forhandlinger med terroristene, så Alex tar saken i egne hender. Hun har sine egne kontakter i Midtøsten: I 1993 var hun nemlig en del av apparatet rundt fredssamtalene som ledet fram til Oslo-avtalen. Da ble hun kjent med israeleren Arik (Amos Tamam), som nå, 25 år senere, er en høytstående politiker i Israel. Kan han hjelpe med å få Pia fri? Alex oppsøker også en annen venn fra 1993, Layla (Raida Adon), og sammen oppsøker de Hamas i håp om å få hjelp.»

Kyrre Holm Johannessen har, sammen med israelske Ronit Weiss-Berkowitz, skrevet manuset. Regissører er Stian Kristiansen og israelske Uri Barbash («Beyond the Walls», «One of Us»).

I rollen som Pia finner vi Andrea Berntzen. Berntzen har gjort seg bemerket med hovedrollen i Erik Poppes Utøya 22.juli. I rollen som Pias mor, Alex, finner vi Emmy-vinner Anneke von der Lippe, mens Anders T. Andersen spiller Pias far.

Thrillerdramaet ble spilt inn i Oslo, Eidsvoll, Tel Aviv, Jerusalem, Dødehavet og Eilat, og er produsert av norske Monster Scripted, i samarbeid med israelske Drama Team. Produsent i Monster Scripted er Brede Hovland.

Hovland forteller til TV2 om kulturforskjellene som oppsto under produksjonen.

– Det er jo både kulturforskjeller i måten vi jobber på og måten man forteller historier på. Vi har blant annet hatt noen diskusjoner rundt det med vektlegging av karakterer. Vi vil jo naturligvis sikre at de norske historiene og karakterene får nok plass i fortellingen, og de vil det samme med det israelske, sier Hovland

– Det har vært interessant å prøve å kombinere to små, flinke land i serie-sammenheng til å lage noe sammen. Men det mest utfordrende har som sagt vært å bli enige om en middelvei alle er happy med, avslutter han.

«Bortført» er på ti episoder og har premiere på TV 2 og TV 2 Sumo 11. april. 

 

MENY