Alexander Eik går løs på Ingmar Bergman

Alexander Eik går løs på Ingmar Bergman

Alexander Eik og Cinenord vil lage dramaserie om den lyse siden ved Ingmar Bergmans personlighet og filmer.

Foto av Eik: Julie Vrabalova/ Cinenord

Alexander Eik og Cinenord er ikke snaue. Etter å ha kjølhalt svenskekongen i Atlantic Crossing går de nå løs på et annet omdiskutert svensk ikon: Ingmar Bergman.

Det er en dramaserie regissør og forfatter Eik planlegger om den svenske regissør-legenden. På websiden til Nordisk Film & TV Fond beskriver han «Regissøren» som en fiksjonslek basert på livet til Bergman. Eik og Cinenord har luftet prosjektet på det digitale markedet under Berlinalen.

«Med hans komplekse og unike personlighet, samt rike og spennende liv, inneholder Bergmans biografi alle de forførende og dramatiske ingrediensene som skal til for å engasjere og underholde et bredt internasjonalt publikum», heter det i uttalelsen fra Cinenord.

«Jeg vet at mange forbinder Bergman med hans mørke og dystrere filmverker, som Tystnaden, Som i et speil og Persona. Men om du ser på verkene hans i sin helhet, vil du oppdage at han hadde en lysere side ved sin personlighet», sier Eik.

«Ikke bare regisserte han flere komedier, men jeg synes det er en lekenhet og ironi i nesten alle filmene hans, inkludert de mest mørke. Bare se på det Sjuende innseglet – den har mange herlige ironiske øyeblikk.»

Eik mener at Bergman selv til en viss grad dyrket fram imaget som «den demoniske regissøren». Det som fascinerer ham ved den svenske film- og teaterregissøren, er følgende spørsmål som han håper å besvare gjennom serien: Hva var kilden til hans kreativitet, lidenskap og voldsomme livslyst?

«Min intensjon er ikke å glorifisere Geniet. Jeg ønsker å skape et dramatisk og moderne drama om en kompleks og unik person som hadde et rikt og spennende liv. Forhåpentligvis oppleves historien som ny og leken nok for vår tids seere. Samtidig er historien om Bergman historien om Sverige, en historie om utviklingen av film- og teaterhistorien.»

Hvilke etablerte kilder Eik og Cinenord vil basere seg på i utviklingen av serien, vet vi ikke. Det er allerede skrevet en fiksjonalisert historie om Bergman med samme tittel, Regissøren, av Alexander Ahndoril. Den boken kom i 2006, mens Bergman ennå var i live, og skapte bråk. Ahndoril tar i boken utgangspunkt i året 1961, da Bergman er midt oppe i forberedelsene til Nattverdsgjestene. Bergman tok ille opp at forfatteren diktet fritt rundt hans forhold til egne foreldre og ikke minst hans kone.

Alexander Eik går løs på Ingmar Bergman

Alexander Eik går løs på Ingmar Bergman

Alexander Eik og Cinenord vil lage dramaserie om den lyse siden ved Ingmar Bergmans personlighet og filmer.

Foto av Eik: Julie Vrabalova/ Cinenord

Alexander Eik og Cinenord er ikke snaue. Etter å ha kjølhalt svenskekongen i Atlantic Crossing går de nå løs på et annet omdiskutert svensk ikon: Ingmar Bergman.

Det er en dramaserie regissør og forfatter Eik planlegger om den svenske regissør-legenden. På websiden til Nordisk Film & TV Fond beskriver han «Regissøren» som en fiksjonslek basert på livet til Bergman. Eik og Cinenord har luftet prosjektet på det digitale markedet under Berlinalen.

«Med hans komplekse og unike personlighet, samt rike og spennende liv, inneholder Bergmans biografi alle de forførende og dramatiske ingrediensene som skal til for å engasjere og underholde et bredt internasjonalt publikum», heter det i uttalelsen fra Cinenord.

«Jeg vet at mange forbinder Bergman med hans mørke og dystrere filmverker, som Tystnaden, Som i et speil og Persona. Men om du ser på verkene hans i sin helhet, vil du oppdage at han hadde en lysere side ved sin personlighet», sier Eik.

«Ikke bare regisserte han flere komedier, men jeg synes det er en lekenhet og ironi i nesten alle filmene hans, inkludert de mest mørke. Bare se på det Sjuende innseglet – den har mange herlige ironiske øyeblikk.»

Eik mener at Bergman selv til en viss grad dyrket fram imaget som «den demoniske regissøren». Det som fascinerer ham ved den svenske film- og teaterregissøren, er følgende spørsmål som han håper å besvare gjennom serien: Hva var kilden til hans kreativitet, lidenskap og voldsomme livslyst?

«Min intensjon er ikke å glorifisere Geniet. Jeg ønsker å skape et dramatisk og moderne drama om en kompleks og unik person som hadde et rikt og spennende liv. Forhåpentligvis oppleves historien som ny og leken nok for vår tids seere. Samtidig er historien om Bergman historien om Sverige, en historie om utviklingen av film- og teaterhistorien.»

Hvilke etablerte kilder Eik og Cinenord vil basere seg på i utviklingen av serien, vet vi ikke. Det er allerede skrevet en fiksjonalisert historie om Bergman med samme tittel, Regissøren, av Alexander Ahndoril. Den boken kom i 2006, mens Bergman ennå var i live, og skapte bråk. Ahndoril tar i boken utgangspunkt i året 1961, da Bergman er midt oppe i forberedelsene til Nattverdsgjestene. Bergman tok ille opp at forfatteren diktet fritt rundt hans forhold til egne foreldre og ikke minst hans kone.

MENY