Bertheussen-saken kan bli internasjonal dramaserie

Bertheussen-saken kan bli internasjonal dramaserie

Morten Tyldum og Anonymous Content Nordic utvikler dramaserie om Bertheussen-saken.

Foto: «Ways of seeing» – teateroppsetningen som har stått sentralt for saken

Den norske offentlighetens kanskje mest fantastiske drama kan nå bli en serie. Det er Anonymous Content Nordic, en norsk avlegger av den amerikanske produsenten Anonymous Content, som har dramaprosjektet under utvikling.

Til Deadline forteller selskapets største profil, regissør Morten Tyldum, om hvorfor de nå ønsker å gå i gang med en dramatisering av den såkalte Bertheussen-saken:

«Dette er en fascinerende og viktig historie som på absurde og urovekkende måter avdekker vårt politiske klima og hvem som får avgjøre hva som er sant. Vi ser fram til å kunne formidle den ekstraordinære historien til seere over hele verden.»

Rettssaken mot Laila Bertheussen nådde et foreløpig klimaks like før denne helgen da hun ble dømt til ett år og åtte måneder ubetinget fengsel «for trusler og angrep på demokratiet». Bertheussen sto tiltalt for å ha iscenesatt trusler og andre mulige lovbrudd for å bringe mistanke over på skaperne av teaterstykket Ways of seeing. Hun mente at oppsetningen, som blant annet er kritisk til innvandringsfiendtlige politikere, truet hennes egen familie gjennom å offentliggjøre eksteriørbilder av deres hjem. Noen av dem som ble utsatt for trusler og hærverk var hennes ektemann, justisminister Tor Mikkel Wara, som måtte gå av som følge av rettssaken. Bertheussen har anket dommen.

Det var i 2019 at Anonymous Content, som blant annet står bak True Detective og Mr Robot, gikk sammen med Morten Tyldum og Guri Neby i Einar Film om å etablere Anonymous Content Nordic. Det nye selskapet skal utvikle og produsere innhold for både det internasjonale og det nordiske markedet. Neby er daglig leder og har ansvaret for å bygge opp selskapet og ha overoppsyn med alle satsingene.

Nylig fikk selskapet tilskudd fra NFI til Thea Hvistendahls langfilm Håndtering av udøde, med Einar Drama som norsk hovedprodusent. Manus er av La den rekke komme inn-forfatteren John Ajvide Lindqvist. Andre prosjekter under utvikling er Morten Tyldums planlagte dramatisering av Bergsveinn Birgissons Den svarte viking, en hybridserie av komiker-duoen Ylvis, en dramaserie basert på Maja Lundes «Bienes Historie» og Bobbie Peers bokserie William Wenton som kanskje kan bli film eller serie.


Mer om dommen

Oslo tingrett mener Bertheussens motiv var å ramme personene bak teaterstykket «Ways of seeing».

«Det er uten betydning at handlingene ble begått av Bertheussen som Waras samboer og at hun ikke hadde som hovedformål å ramme ham. Trusler mot Wara var middelet for å nå målet om å ramme ’Ways of Seeing’», skriver retten.

I dommen skriver retten at handlingene ikke kan sies å være impulshandlinger og at truslene eskalerte over en periode på tre måneder.

«De fornærmedes reaksjoner, økte sikkerhetstiltak, utrykning av politiets bombegruppe, brannvesenet og omfattende etterforskning fikk ikke Bertheussen fra å fortsette handlingene. I den perioden handlingene pågikk, ble det antatt at det var ukjente gjerningspersoner som sto bak hendelsene, og dette ble oppfattet som svært alvorlig», skriver tingretten.


 

Bertheussen-saken kan bli internasjonal dramaserie

Bertheussen-saken kan bli internasjonal dramaserie

Morten Tyldum og Anonymous Content Nordic utvikler dramaserie om Bertheussen-saken.

Foto: «Ways of seeing» – teateroppsetningen som har stått sentralt for saken

Den norske offentlighetens kanskje mest fantastiske drama kan nå bli en serie. Det er Anonymous Content Nordic, en norsk avlegger av den amerikanske produsenten Anonymous Content, som har dramaprosjektet under utvikling.

Til Deadline forteller selskapets største profil, regissør Morten Tyldum, om hvorfor de nå ønsker å gå i gang med en dramatisering av den såkalte Bertheussen-saken:

«Dette er en fascinerende og viktig historie som på absurde og urovekkende måter avdekker vårt politiske klima og hvem som får avgjøre hva som er sant. Vi ser fram til å kunne formidle den ekstraordinære historien til seere over hele verden.»

Rettssaken mot Laila Bertheussen nådde et foreløpig klimaks like før denne helgen da hun ble dømt til ett år og åtte måneder ubetinget fengsel «for trusler og angrep på demokratiet». Bertheussen sto tiltalt for å ha iscenesatt trusler og andre mulige lovbrudd for å bringe mistanke over på skaperne av teaterstykket Ways of seeing. Hun mente at oppsetningen, som blant annet er kritisk til innvandringsfiendtlige politikere, truet hennes egen familie gjennom å offentliggjøre eksteriørbilder av deres hjem. Noen av dem som ble utsatt for trusler og hærverk var hennes ektemann, justisminister Tor Mikkel Wara, som måtte gå av som følge av rettssaken. Bertheussen har anket dommen.

Det var i 2019 at Anonymous Content, som blant annet står bak True Detective og Mr Robot, gikk sammen med Morten Tyldum og Guri Neby i Einar Film om å etablere Anonymous Content Nordic. Det nye selskapet skal utvikle og produsere innhold for både det internasjonale og det nordiske markedet. Neby er daglig leder og har ansvaret for å bygge opp selskapet og ha overoppsyn med alle satsingene.

Nylig fikk selskapet tilskudd fra NFI til Thea Hvistendahls langfilm Håndtering av udøde, med Einar Drama som norsk hovedprodusent. Manus er av La den rekke komme inn-forfatteren John Ajvide Lindqvist. Andre prosjekter under utvikling er Morten Tyldums planlagte dramatisering av Bergsveinn Birgissons Den svarte viking, en hybridserie av komiker-duoen Ylvis, en dramaserie basert på Maja Lundes «Bienes Historie» og Bobbie Peers bokserie William Wenton som kanskje kan bli film eller serie.


Mer om dommen

Oslo tingrett mener Bertheussens motiv var å ramme personene bak teaterstykket «Ways of seeing».

«Det er uten betydning at handlingene ble begått av Bertheussen som Waras samboer og at hun ikke hadde som hovedformål å ramme ham. Trusler mot Wara var middelet for å nå målet om å ramme ’Ways of Seeing’», skriver retten.

I dommen skriver retten at handlingene ikke kan sies å være impulshandlinger og at truslene eskalerte over en periode på tre måneder.

«De fornærmedes reaksjoner, økte sikkerhetstiltak, utrykning av politiets bombegruppe, brannvesenet og omfattende etterforskning fikk ikke Bertheussen fra å fortsette handlingene. I den perioden handlingene pågikk, ble det antatt at det var ukjente gjerningspersoner som sto bak hendelsene, og dette ble oppfattet som svært alvorlig», skriver tingretten.


 

MENY