Amerikanske filmfolks reaksjon på stormingen av Kongressen

Amerikanske filmfolks reaksjon på stormingen av Kongressen

Ken Burns, Bette Midler, Sacha Baron Cohen – og selvsagt, Michael Moore – er blant filmskaperne som har reagert voldsomt på stormingen av den amerikanske kongressbygningen.

Foto fra Capitol Hill like før stormingen (foto NTB/Scanpix)

Stormingen av den amerikanske kongressbygningen i Washington i går kveld har sjokkert en hel verden. Det skjedde under en demonstrasjon, orkestrert av president Trump selv, som skulle markere en protest mot hva presidenten og hans tilhengere oppfatter som valgfusk (selv om dette ikke på noen måte er bevist).

Hollywood er kjent som en av Demokratenes høyborger, så de sterke reaksjonene kommer ikke som noen overraskelse. Og det er vel knapt én amerikaner på Twitter som ikke har kommentert hendelsen. Men selv for filmfolk, som er vant til å spekulere i det fantastiske, har hendelsen vært vanskelig å fatte.

Filmskaper Ken Burns (The Civil War, Vietnam), kanskje den fremste kronikøren av amerikansk historie på film, omtaler det som et regelrett kupp, framprovosert av president Trump:

 

Sacha Baron Cohen har vært en markant kritiker av sosiale mediers videreformidling av Trumps voldelige retorikk, og kom tidlig på kvelden med følgende krav til Facebook:

 

Senere på kvelden, da Facebook og Twitter hadde sensurert enkelte av Trumps meldinger, fulgte han opp med sterkere skyts:

“Facebook and Twitter giving Trump a little time out is NOT ENOUGH. Trump instigated an act of domestic terrorism against America. Facebook and Twitter have banned other extremists PERMANENTLY. They must ban Trump PERMANENTLY. NOW!» (Siden har både Twitter og Facebook avstengt Trumps konto for videre ytringer)

Regissør James Mangold, kjent for filmer som Walk the Line, The Wolverine og Ford vs Ferrari, tar på sin side til orde for en boikott av Fox News for kanalens uansvarlig promotering av Trumps farlige retorikk – og den volden det nå helt konkret har ført til.

Regissør Ava DuVernay, kjent for filmer om borgerrettighetsbevegelsen (Selma) og institusjonell rasisme (11th Hour), reagerer slik på demonstrantenes storming av kongressen og deres politiske tilhørighet på den ekstreme (hvite) høyresiden:

“The language of white supremacy is a language of cowardice disguised as dominance.”

Skuespiller Bette Midler henter fram sitt kjente arsenal av kraftuttrykk:

Skuespiller Mark Ruffalo er også en profilert aktivist og har fulgt begivenhetene med en aktiv tvitring:

«The reality and shame of this country. Now we all see it. Today revealed the true enemies of this nation», skrev han tidlig på kvelden, for så å følge opp med denne oppfordringen noen timer senere:

«We call on Congress to support Rep. @Ilhan’s pending Articles of Impeachment against President Trump, and also Rep. @CoriBush ‘s resolution to expel Members of Congress who are opposing the certification of lawful election results.”

Michael Moore var en av de som spådde Trumps valgseier under presidentvalget i 2016. Han påpeker på Twitter det mange med ham har gjort i timene siden stormingen: Hvor var politiet?

“Mob of traitors has stormed the Capitol building—broken through the police and are now inside by the doors of the Senate chambers. Police overwhelmed. One was just hit and carried away. WHERE IS THE NATIONAL GUARD? WHERE ARE THE RUBBER BULLETS? WHY IS THIS MOB NOT BEING ARRESTED?”

Senere legger han ut denne:

Amerikanske filmfolks reaksjon på stormingen av Kongressen

Amerikanske filmfolks reaksjon på stormingen av Kongressen

Ken Burns, Bette Midler, Sacha Baron Cohen – og selvsagt, Michael Moore – er blant filmskaperne som har reagert voldsomt på stormingen av den amerikanske kongressbygningen.

Foto fra Capitol Hill like før stormingen (foto NTB/Scanpix)

Stormingen av den amerikanske kongressbygningen i Washington i går kveld har sjokkert en hel verden. Det skjedde under en demonstrasjon, orkestrert av president Trump selv, som skulle markere en protest mot hva presidenten og hans tilhengere oppfatter som valgfusk (selv om dette ikke på noen måte er bevist).

Hollywood er kjent som en av Demokratenes høyborger, så de sterke reaksjonene kommer ikke som noen overraskelse. Og det er vel knapt én amerikaner på Twitter som ikke har kommentert hendelsen. Men selv for filmfolk, som er vant til å spekulere i det fantastiske, har hendelsen vært vanskelig å fatte.

Filmskaper Ken Burns (The Civil War, Vietnam), kanskje den fremste kronikøren av amerikansk historie på film, omtaler det som et regelrett kupp, framprovosert av president Trump:

 

Sacha Baron Cohen har vært en markant kritiker av sosiale mediers videreformidling av Trumps voldelige retorikk, og kom tidlig på kvelden med følgende krav til Facebook:

 

Senere på kvelden, da Facebook og Twitter hadde sensurert enkelte av Trumps meldinger, fulgte han opp med sterkere skyts:

“Facebook and Twitter giving Trump a little time out is NOT ENOUGH. Trump instigated an act of domestic terrorism against America. Facebook and Twitter have banned other extremists PERMANENTLY. They must ban Trump PERMANENTLY. NOW!» (Siden har både Twitter og Facebook avstengt Trumps konto for videre ytringer)

Regissør James Mangold, kjent for filmer som Walk the Line, The Wolverine og Ford vs Ferrari, tar på sin side til orde for en boikott av Fox News for kanalens uansvarlig promotering av Trumps farlige retorikk – og den volden det nå helt konkret har ført til.

Regissør Ava DuVernay, kjent for filmer om borgerrettighetsbevegelsen (Selma) og institusjonell rasisme (11th Hour), reagerer slik på demonstrantenes storming av kongressen og deres politiske tilhørighet på den ekstreme (hvite) høyresiden:

“The language of white supremacy is a language of cowardice disguised as dominance.”

Skuespiller Bette Midler henter fram sitt kjente arsenal av kraftuttrykk:

Skuespiller Mark Ruffalo er også en profilert aktivist og har fulgt begivenhetene med en aktiv tvitring:

«The reality and shame of this country. Now we all see it. Today revealed the true enemies of this nation», skrev han tidlig på kvelden, for så å følge opp med denne oppfordringen noen timer senere:

«We call on Congress to support Rep. @Ilhan’s pending Articles of Impeachment against President Trump, and also Rep. @CoriBush ‘s resolution to expel Members of Congress who are opposing the certification of lawful election results.”

Michael Moore var en av de som spådde Trumps valgseier under presidentvalget i 2016. Han påpeker på Twitter det mange med ham har gjort i timene siden stormingen: Hvor var politiet?

“Mob of traitors has stormed the Capitol building—broken through the police and are now inside by the doors of the Senate chambers. Police overwhelmed. One was just hit and carried away. WHERE IS THE NATIONAL GUARD? WHERE ARE THE RUBBER BULLETS? WHY IS THIS MOB NOT BEING ARRESTED?”

Senere legger han ut denne:

MENY