Ambisiøs dramaserie om Gros maktkamp i AP

Ambisiøs dramaserie om Gros maktkamp i AP

Tre nye dramaserier er på vei via NFIs tildelinger – om Gro Harlem Brundtlands vei til statsministerstolen, mørke hemmeligheter som leder ut i ekstremisme og animasjon for de minste om utestengning.

Foto fra Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Makta er en dramaserie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse, heter det i omtalen. «Den forteller historien om den interne maktkampen i Arbeiderpartiet på slutten av 70-tallet og Gro Harlem Brundtlands vei til statsministerstolen.»

Dette er første gangen denne maktkampen i det som var Norges suverent største parti er skildret som fiksjon. Heller ikke Harlem Brundtlands vei til toppen i norsk politikk er dramatisert før.

Tilskuddet er på 10 millioner kroner av et totalbudsjett på hele 136 millioner. Dette tegner til å bli en prestisjeserie av blant annet Johan Fasting og Vilje Kathrine Hagen – duoen som ga oss Heimebane. Selv om ingen tv-kanal er oppgitt, lukter det NRK lang vei.

Serieskapere er Johan Fasting, Silje Storstein og Kristin Grue. Yngvild Sve Flikke er konseptuerende regissør. Produsenter er Vilje Kathrine Hagen i Motlys og Camilla Brusdal i Novemberfilm.


Den andre mottakeren av tilskudd, Jonas, framstår som en sterkt drama om ungdom i drift. «Sara og Jonas møtes tilfeldigvis igjen når en t-bane må evakueres i Oslo sentrum. De var kjærester på sommerleir da de var barn og har ikke glemt hverandre. Følelser blusser opp igjen, men etter hvert oppdager Sara at Jonas har en mørk hemmelighet. I serien følger vi Jonas – en gutt i tidlig 20 -årene mens han radikaliseres inn i den høyreekstreme ideologien.»

Marie Hafting er serieskaper. Hun har tidligere vært showrunner på Hotel Cæsar, produsent for Unge lovende og nylig dramaturg på Jordbrukerne. Produksjonsselskap er The Oslo Company, produsenter er Nora Ibrahim, Jon Peder Olrud og Kaia Foss. Stian Kristiansen har konsepturende regi, mens Erika Calmeyer, Marie Hafting og Nikolaj Frobenius er forfattere.


KlasseVIS er en animert dramaserie om å grue seg til skolen.

«Serien skal fortelle om kraften, og logikken, som finnes i det å behandle hverandre – alle, med vennlighet og respekt. «Hvis ett barn har vonde opplevelser i klassen sin, da trenger hele klassen hjelp. For utestenging og vonde ord mot èn, ødelegger den trygge stemningen – for alle».

«Serien skal gi barn innblikk i hvordan negativ og positiv gruppedynamikk fungerer og påvirker stemningen i en skoleklasse. Hvordan kan vi ha det godt sammen? Serien er basert nyere forskning, som viser at enkeltbarn i liten grad er drivkraften bak mobbing. Klassekulturen er årsaken.»

Serieskapere og regissører er Marianne Müller og Trond Jacobsen. Produsenter er Ilze Burkovska Jacobsen og Trond Jacobsen. Bakgrunnen for tildelingen begrunner konsulenten på følgende måte:

«Müllers og Jacobsens spesielle evne til å kommunisere med barn kommer til uttrykk i denne serien som skal fortelle om kraften, og logikken, som finnes i det å behandle hverandre og alle, med vennlighet og respekt. Serien skal balansere mellom karakterdrevet historiefortelling og faktasekvenser. Fortalt på en direkte og tydelig måte, med varme og glimt i øyet.»

Ambisiøs dramaserie om Gros maktkamp i AP

Ambisiøs dramaserie om Gros maktkamp i AP

Tre nye dramaserier er på vei via NFIs tildelinger – om Gro Harlem Brundtlands vei til statsministerstolen, mørke hemmeligheter som leder ut i ekstremisme og animasjon for de minste om utestengning.

Foto fra Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Makta er en dramaserie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse, heter det i omtalen. «Den forteller historien om den interne maktkampen i Arbeiderpartiet på slutten av 70-tallet og Gro Harlem Brundtlands vei til statsministerstolen.»

Dette er første gangen denne maktkampen i det som var Norges suverent største parti er skildret som fiksjon. Heller ikke Harlem Brundtlands vei til toppen i norsk politikk er dramatisert før.

Tilskuddet er på 10 millioner kroner av et totalbudsjett på hele 136 millioner. Dette tegner til å bli en prestisjeserie av blant annet Johan Fasting og Vilje Kathrine Hagen – duoen som ga oss Heimebane. Selv om ingen tv-kanal er oppgitt, lukter det NRK lang vei.

Serieskapere er Johan Fasting, Silje Storstein og Kristin Grue. Yngvild Sve Flikke er konseptuerende regissør. Produsenter er Vilje Kathrine Hagen i Motlys og Camilla Brusdal i Novemberfilm.


Den andre mottakeren av tilskudd, Jonas, framstår som en sterkt drama om ungdom i drift. «Sara og Jonas møtes tilfeldigvis igjen når en t-bane må evakueres i Oslo sentrum. De var kjærester på sommerleir da de var barn og har ikke glemt hverandre. Følelser blusser opp igjen, men etter hvert oppdager Sara at Jonas har en mørk hemmelighet. I serien følger vi Jonas – en gutt i tidlig 20 -årene mens han radikaliseres inn i den høyreekstreme ideologien.»

Marie Hafting er serieskaper. Hun har tidligere vært showrunner på Hotel Cæsar, produsent for Unge lovende og nylig dramaturg på Jordbrukerne. Produksjonsselskap er The Oslo Company, produsenter er Nora Ibrahim, Jon Peder Olrud og Kaia Foss. Stian Kristiansen har konsepturende regi, mens Erika Calmeyer, Marie Hafting og Nikolaj Frobenius er forfattere.


KlasseVIS er en animert dramaserie om å grue seg til skolen.

«Serien skal fortelle om kraften, og logikken, som finnes i det å behandle hverandre – alle, med vennlighet og respekt. «Hvis ett barn har vonde opplevelser i klassen sin, da trenger hele klassen hjelp. For utestenging og vonde ord mot èn, ødelegger den trygge stemningen – for alle».

«Serien skal gi barn innblikk i hvordan negativ og positiv gruppedynamikk fungerer og påvirker stemningen i en skoleklasse. Hvordan kan vi ha det godt sammen? Serien er basert nyere forskning, som viser at enkeltbarn i liten grad er drivkraften bak mobbing. Klassekulturen er årsaken.»

Serieskapere og regissører er Marianne Müller og Trond Jacobsen. Produsenter er Ilze Burkovska Jacobsen og Trond Jacobsen. Bakgrunnen for tildelingen begrunner konsulenten på følgende måte:

«Müllers og Jacobsens spesielle evne til å kommunisere med barn kommer til uttrykk i denne serien som skal fortelle om kraften, og logikken, som finnes i det å behandle hverandre og alle, med vennlighet og respekt. Serien skal balansere mellom karakterdrevet historiefortelling og faktasekvenser. Fortalt på en direkte og tydelig måte, med varme og glimt i øyet.»

MENY