Statsepidemiolog skaper forvirring for svenske kinoer

Statsepidemiolog skaper forvirring for svenske kinoer

Svenske kinosjefer gjorde seg i går klare til å stenge ned kinoene, etter påbud fra regjeringen. Men statsepidemiolog Anders Tegnell har skapt full forvirring etter sitt siste utspill.

Det hersker full forvirring hos svenske kinosjefer etter statsepidemiolog Anders Tegnells siste utspill. Etter at den svenske regjeringen denne uken la ned forbud mot almenne sammenkomster på over åtte personer, hadde kinoene forberedt seg på å stenge de fire ukene forbudet er ment å vare, fra 24.november.

Men da Tegnell dukket opp i Sveriges Radio i går ettermiddag og ble spurt om svenskene fortsatt kunne gå på kino, svarte han:

”Det här gäller nu liksom alla olika verksamheter som kräver tillstånd men bion gör ju inte det. Det finns olika regleringar för olika delar av vårt samhälle, men grunden är att man inte ska gå till ställen där det riskerar att vara trångt”.

Men ifølge innenriksministerens pressetalesperson Per Strängberg, er dette feil, melder Dagens Nyheter.

«Biografer betraktas som en allmän sammankomst enligt ordningslagen och regeringens förslag om att begränsa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till max åtta personer innefattar därmed även bioverksamheten.»

Disse motstridende meldingen har nå ført til at flere kinokjeder har bestemt seg for å ikke stenge likevel.

Sveriges største kinokjede Filmstaden var blant de som opprinnelig ville stenge alle sine kinoer fra og med 24.november. Men etter Tegnells uttalelse snudde de.

«Vi fick det här beskedet som hela Sverige fick, att det var åtta personer per evenemang. Sedan hörde vi Anders Tegnells uttalande i Studio 1 i P1 om att det kanske inte gäller biografer. Så just nu är det lite oklart, vi försöker luska fram vad som är sagt,» sier Helena Eklund, markedssjef i Filmstaden, til DN.

Zita Folkets Bio, som først ville stenge, er blitt usikre etter Tegnells utspill.

«Vi ska ha ett möte i morgon och höra hur alla resonerar och bestämmer i morgon hur vi ska göra,» sier Katrina Mathsson i Zita Folkets Bio.

Svenska bio, som finnnes i 33 svenske byer og småsteder, har som intensjon å holde kinoene åpne, selv om det bare skulle være mulig for åtte besøkende av gangen.

«I korta perspektivet har vi på Svenska bio bestämt att vi ska ha öppet oavsett åtta eller 50 personer. Men däremot finns det ju en stor risk att filmägare drar tillbaka sina premiärer baserat på tron att det bara finns åtta personer. Gör de det så måste vi ge upp om att hålla öppet,» sier Peter Fornstam i Svenska bio.

Statsepidemiolog skaper forvirring for svenske kinoer

Statsepidemiolog skaper forvirring for svenske kinoer

Svenske kinosjefer gjorde seg i går klare til å stenge ned kinoene, etter påbud fra regjeringen. Men statsepidemiolog Anders Tegnell har skapt full forvirring etter sitt siste utspill.

Det hersker full forvirring hos svenske kinosjefer etter statsepidemiolog Anders Tegnells siste utspill. Etter at den svenske regjeringen denne uken la ned forbud mot almenne sammenkomster på over åtte personer, hadde kinoene forberedt seg på å stenge de fire ukene forbudet er ment å vare, fra 24.november.

Men da Tegnell dukket opp i Sveriges Radio i går ettermiddag og ble spurt om svenskene fortsatt kunne gå på kino, svarte han:

”Det här gäller nu liksom alla olika verksamheter som kräver tillstånd men bion gör ju inte det. Det finns olika regleringar för olika delar av vårt samhälle, men grunden är att man inte ska gå till ställen där det riskerar att vara trångt”.

Men ifølge innenriksministerens pressetalesperson Per Strängberg, er dette feil, melder Dagens Nyheter.

«Biografer betraktas som en allmän sammankomst enligt ordningslagen och regeringens förslag om att begränsa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till max åtta personer innefattar därmed även bioverksamheten.»

Disse motstridende meldingen har nå ført til at flere kinokjeder har bestemt seg for å ikke stenge likevel.

Sveriges største kinokjede Filmstaden var blant de som opprinnelig ville stenge alle sine kinoer fra og med 24.november. Men etter Tegnells uttalelse snudde de.

«Vi fick det här beskedet som hela Sverige fick, att det var åtta personer per evenemang. Sedan hörde vi Anders Tegnells uttalande i Studio 1 i P1 om att det kanske inte gäller biografer. Så just nu är det lite oklart, vi försöker luska fram vad som är sagt,» sier Helena Eklund, markedssjef i Filmstaden, til DN.

Zita Folkets Bio, som først ville stenge, er blitt usikre etter Tegnells utspill.

«Vi ska ha ett möte i morgon och höra hur alla resonerar och bestämmer i morgon hur vi ska göra,» sier Katrina Mathsson i Zita Folkets Bio.

Svenska bio, som finnnes i 33 svenske byer og småsteder, har som intensjon å holde kinoene åpne, selv om det bare skulle være mulig for åtte besøkende av gangen.

«I korta perspektivet har vi på Svenska bio bestämt att vi ska ha öppet oavsett åtta eller 50 personer. Men däremot finns det ju en stor risk att filmägare drar tillbaka sina premiärer baserat på tron att det bara finns åtta personer. Gör de det så måste vi ge upp om att hålla öppet,» sier Peter Fornstam i Svenska bio.

MENY