Siste runde med Nye Veier

Siste runde med Nye Veier

En rekke nye lavbudsjettprosjekter får tilskudd gjennom Nye Veier-ordningens siste tildelinger – blant annet «Norges første samiske spillefilm i musikalformat».

Foto av Elle Sofe Sara, som fikk den største tildelingen

Nå kommer Norges første samiske spillefilm i musikalformat, melder Norsk filminstitutt i en pressemelding om de siste tildelingene. Prosjektet har fått tilskudd gjennom NFIs Nye Veier – det samme har to nye dramaserier og to dokumentarer.

Nye Veier har vært en del av NFIs talentsatsing, og skal inspirere talenter til nytenkning og kunstnerisk vågemot. Nylig ble ordningen foreslått nedlagt, og skal erstattes av en ny ordning.

«Árru skal bli en musikal med sang dans og joik, som samtidig tar opp viktige og tabubelagte temaer i det samiske samfunnet», heter det videre i meldingen. Regissør Elle Sofe Sara og Mer Film mottar 869.262 kroner i tilskudd.

De øvrige mottakerne er:

Serieskaper Meena Rathor og Nordisk Film Production får 409.206 kroner til dramaserien Svarte gutter, «en dramakomedie om fordommer, vennskap og muligheten til å få være seg selv – satt til et guttekollektiv på Oslos beste vestkant.»

Serieskaper Kamilla Krogsveen og Monday Scripted får 640.000 kroner til dramaserien Cut the Tall Trees, som handler om «en norsk familiefar som anklages for å ha hatt en avgjørende rolle under folkemordet i hjemlandet Rwanda.»

Regissør Ellen Ugelstad og Twentyone Pictures  får 370.000 kroner til dokumentarhybriden Alternative News – «en nyhetssending som går i dybden og presenterer nyheter som kun handler om psykisk helse og tvang.»

Regissør og UP 2.0 deltaker Natasa Urban og Medieoperatørene mottar 375.000 kroner til dokumentarfilmen Formørkelsen, som handler «om hjemlandet Serbias arvesynd, og hvordan krig etter krig kan oppstå.»

Med utviklingstilskudd gjennom Nye Veier følger et intensjonsbrev om videre produksjonstilskudd for spillefilmer og dokumentarer, mens dramaserier får videre utvikling for å skape en pilot.

NFIs Nye veier-ordning forsvinner altså sin nåværende form over nyttår.

– Vi ønsker å ta med oss den tilliten og risikovilligheten Nye veier gir filmskaperne over i den nye talentordningen. Både for å anerkjenne at nye generasjoner filmskapere har andre blikk, perspektiver og tilnærminger til både historie- og filmfortelling – og fordi risikovillighet er en forutsetning for at filmene ikke bare skal underholde men også utfordre publikum med filmfortellinger vi ikke har sett før. Vi ønsker å spisse den nye ordningen mer mot nye talenter og gjennom utvikling og produksjon av lavbudsjettsfilm ha et helhetlig fokus på prosjektet og dets potensial, sier Kari Moen Kristiansen, talentrådgiver i NFI.

Siste runde med Nye Veier

Siste runde med Nye Veier

En rekke nye lavbudsjettprosjekter får tilskudd gjennom Nye Veier-ordningens siste tildelinger – blant annet «Norges første samiske spillefilm i musikalformat».

Foto av Elle Sofe Sara, som fikk den største tildelingen

Nå kommer Norges første samiske spillefilm i musikalformat, melder Norsk filminstitutt i en pressemelding om de siste tildelingene. Prosjektet har fått tilskudd gjennom NFIs Nye Veier – det samme har to nye dramaserier og to dokumentarer.

Nye Veier har vært en del av NFIs talentsatsing, og skal inspirere talenter til nytenkning og kunstnerisk vågemot. Nylig ble ordningen foreslått nedlagt, og skal erstattes av en ny ordning.

«Árru skal bli en musikal med sang dans og joik, som samtidig tar opp viktige og tabubelagte temaer i det samiske samfunnet», heter det videre i meldingen. Regissør Elle Sofe Sara og Mer Film mottar 869.262 kroner i tilskudd.

De øvrige mottakerne er:

Serieskaper Meena Rathor og Nordisk Film Production får 409.206 kroner til dramaserien Svarte gutter, «en dramakomedie om fordommer, vennskap og muligheten til å få være seg selv – satt til et guttekollektiv på Oslos beste vestkant.»

Serieskaper Kamilla Krogsveen og Monday Scripted får 640.000 kroner til dramaserien Cut the Tall Trees, som handler om «en norsk familiefar som anklages for å ha hatt en avgjørende rolle under folkemordet i hjemlandet Rwanda.»

Regissør Ellen Ugelstad og Twentyone Pictures  får 370.000 kroner til dokumentarhybriden Alternative News – «en nyhetssending som går i dybden og presenterer nyheter som kun handler om psykisk helse og tvang.»

Regissør og UP 2.0 deltaker Natasa Urban og Medieoperatørene mottar 375.000 kroner til dokumentarfilmen Formørkelsen, som handler «om hjemlandet Serbias arvesynd, og hvordan krig etter krig kan oppstå.»

Med utviklingstilskudd gjennom Nye Veier følger et intensjonsbrev om videre produksjonstilskudd for spillefilmer og dokumentarer, mens dramaserier får videre utvikling for å skape en pilot.

NFIs Nye veier-ordning forsvinner altså sin nåværende form over nyttår.

– Vi ønsker å ta med oss den tilliten og risikovilligheten Nye veier gir filmskaperne over i den nye talentordningen. Både for å anerkjenne at nye generasjoner filmskapere har andre blikk, perspektiver og tilnærminger til både historie- og filmfortelling – og fordi risikovillighet er en forutsetning for at filmene ikke bare skal underholde men også utfordre publikum med filmfortellinger vi ikke har sett før. Vi ønsker å spisse den nye ordningen mer mot nye talenter og gjennom utvikling og produksjon av lavbudsjettsfilm ha et helhetlig fokus på prosjektet og dets potensial, sier Kari Moen Kristiansen, talentrådgiver i NFI.

MENY