Anja Breien feires med eget program i Thessaloniki

Anja Breien feires med eget program i Thessaloniki

Thessaloniki internasjonale film festival feirer Anja Breiens 80 år: Åtte av filmene hennes vises i eget program.

Nylig fylte Anja Breien 80 år, og det ble laget av festskrift til ære for henne. Thessaloniki Internasjonale film festival markerer feiringen på sin måte ved å vie den norske filmskaperen et eget program. TIFF er en av de eldste filmfestivalene i Sørøst-Europa og den viktigste i hjemlandet Hellas.

Åtte av Breiens filmer vil bli vist, hvorav den ene er en dokumentar, Yezidi fra 2009. Her vises naturligvis de mest kjente filmene hennes: De tre Hustruer-filmeneDen allvarsamma lekenArven, Forfølgelsen og Voldtekt.

Breien er en av svært få norske regissører som har hatt en film i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes – Arven i 1979 – og hun har vunnet priser i Berlin og Toronto. Så innen den internasjonale festivalverdenen er hun et kjent navn. Det er noe festivalen understreker i sin omtale av Breiens filmografi.

«Friends with Theo Angelopoulos from their student years, Anja Breien was one of the greatest voices of the feminist cinema in Scandinavian countries. Breien has been awarded and honored at international festivals and art centers around the world… Her cinema has often been compared to the cinema of Chantal Akerman, and the films of Bergman, and her films are focusing on issues of gender, identity, love and loneliness. The film critic, Peter Cowie described Breien as a “Dogme 95” director, 20 years before the Dogme appeared.”

Eller som Jon Inge Faldalen skriver i vårt portrett av Breien er på rushprint.no: «Sammen med Sonja Henie, Tancred Ibsen, Arne Skouen, Edith Carlmar, Erik Løchen og Liv Ullmann, er Anja Breien blant de viktigste personene i norsk filmhistorie. Hun har vært medstudent med Theo Angelopoulos, grått av Chaplin i Cannes, spist middag med Josef von Sternberg, og imponert Ingmar Bergman med sin filmatiske tone.»

Les mer om programmet

Anja Breien feires med eget program i Thessaloniki

Anja Breien feires med eget program i Thessaloniki

Thessaloniki internasjonale film festival feirer Anja Breiens 80 år: Åtte av filmene hennes vises i eget program.

Nylig fylte Anja Breien 80 år, og det ble laget av festskrift til ære for henne. Thessaloniki Internasjonale film festival markerer feiringen på sin måte ved å vie den norske filmskaperen et eget program. TIFF er en av de eldste filmfestivalene i Sørøst-Europa og den viktigste i hjemlandet Hellas.

Åtte av Breiens filmer vil bli vist, hvorav den ene er en dokumentar, Yezidi fra 2009. Her vises naturligvis de mest kjente filmene hennes: De tre Hustruer-filmeneDen allvarsamma lekenArven, Forfølgelsen og Voldtekt.

Breien er en av svært få norske regissører som har hatt en film i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes – Arven i 1979 – og hun har vunnet priser i Berlin og Toronto. Så innen den internasjonale festivalverdenen er hun et kjent navn. Det er noe festivalen understreker i sin omtale av Breiens filmografi.

«Friends with Theo Angelopoulos from their student years, Anja Breien was one of the greatest voices of the feminist cinema in Scandinavian countries. Breien has been awarded and honored at international festivals and art centers around the world… Her cinema has often been compared to the cinema of Chantal Akerman, and the films of Bergman, and her films are focusing on issues of gender, identity, love and loneliness. The film critic, Peter Cowie described Breien as a “Dogme 95” director, 20 years before the Dogme appeared.”

Eller som Jon Inge Faldalen skriver i vårt portrett av Breien er på rushprint.no: «Sammen med Sonja Henie, Tancred Ibsen, Arne Skouen, Edith Carlmar, Erik Løchen og Liv Ullmann, er Anja Breien blant de viktigste personene i norsk filmhistorie. Hun har vært medstudent med Theo Angelopoulos, grått av Chaplin i Cannes, spist middag med Josef von Sternberg, og imponert Ingmar Bergman med sin filmatiske tone.»

Les mer om programmet

MENY