Ny trailer til «Den største forbrytelsen»

Ny trailer til «Den største forbrytelsen»

Fantefilm slapp i dag traileren til «Den største forbrytelsen», men også uttalelser fra manusforfatter og regissør om intensjonen bak å skildre Holocaust på film.

Foto: Jakob Oftebro i rollen som bokseren Charles Braude

Spillefilmen er løselig basert på Marte Michelets dokumentarbok med samme tittel. Filmen omhandler jødeforfølgelsen i Norge, med utgangspunkt i 773 jøder som ble deportert fra Norge under den andre verdenskrig. Kun 35 kom tilbake.

Den største forbrytelsen» er en storslått og dramatisk film basert på en sann historie som strekker seg fra 30-tallet til fredsdagene i 1945. Fortellingen om familien Braude står i sentrum for handlingen i filmen. En vanlig norsk arbeiderfamilie som inntil disse skjebnesvangre dagene hadde levd sine liv i trygghet på Grünerløkka. Der levde de med sine drømmer for livet og ambisjoner for fremtiden, men fikk sin skjebne beseglet av det faktum at de var jøder, heter det i omtalen av filmen.

Å skildre Holocaust på film er ingen enkel disiplin. Derfor bestreber filmskaperne seg på å være ekstra tydelige på intensjonen bak filmen.

Manusforfatter Harald Rosenløw Eeg understreker i pressemeldingen at denne sentrale hendelsen under krigen ikke er fortalt i norsk film før.

– Holocaust er et tema som har vært skildret i mange internasjonale filmer. I norsk film derimot, har denne delen av krigshistorien stort sett vært fraværende. Den største forbrytelsen er basert på sanne historier om ekte mennesker som ble en del av et av de mest dramatiske og voldsomme kapitler i norsk historie. Vi ønsker med denne filmen å minne nordmenn på at denne delen av historien ikke bare skjedde i andre land. Holocaust skjedde også i Norge – betoner Rosenløw Eeg, som tidligere også har skrevet Kongens nei.

Regissør Eirik Svensson utdyper:

 – Selv om mange av oss er kjent med at over 6 millioner jøder ble drept under krigen så er tallene så ubegripelig store at det kan være vanskelig å relatere seg til og ikke minst er det krevende å ta innover seg. Med denne filmen har vi forsøkt å komme tettere på noen av enkeltskjebnene og hendelsene som fant sted her i Norge. Vi har tatt utgangspunkt i familien Braude som var en vanlig arbeiderklassefamilie som bodde på Grünerløkka i Oslo. Vi har forsøkt med filmen å komme tett på disse menneskene, å gi dem et ansikt, et nærvær og ikke minst en gjenkjennelighet, med alt de hadde av drømmer og håp for framtiden, før alt brutalt ble revet fra dem bare fordi de var jøder, sier Svensson

 

Fakta om Den største forbrytelsen:

I rollene: Jakob Oftebro, Kristine Kujath Thorp, Eilif Hartwig, Carl Martin Eggesbø, Michalis Koutsogiannakis, Pia Halvorsen, Silje Storstein, Nicolai Cleve Broch, Axel Bøyum, Anders Danielsen Lie.

Manus er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad, med utgangspunkt i Marte Michelets bok Den største forbrytelsen.
Regien er ved Eirik Svensson. Filmen produseres av Fantefilm Fiksjon ved Therese Bøhn, Catrin Gundersen og Martin Sundland.
Nordisk Film Distribusjon er distributør.

Mer om handlingen:

«Høsten 1942 startet deportasjonen av de norske jødene til tyske utrydningsleire. Etter ordre fra den tyske okkupasjonsmakten, deltok norsk politi i flere store aksjoner. Mandag 26. oktober ble nesten alle jødiske menn over 15 år pågrepet og satt i arrest. På Østlandet ble de fleste av dem samlet på Berg interneringsleir utenfor Tønsberg. En måned senere, den 26. november, ble en ny stor aksjon gjennomført. I Oslo var over 300 politifolk, hirden og NS medlemmer kalt inn for å bistå. Over 100 drosjer var rekvirert til oppdraget. Nå skulle alle jødiske kvinner, barn og eldre hentes og deporteres. Det samme gjaldt de som befant seg på sykehus. Det fantes ikke unntak for noen.

Grytidlig samme morgen ble mennene vekket på Berg. I krøttervogner ble de fraktet til kaia i Oslo. Ved utstikker 1 lå det tyske frakteskipet Donau klar for å ta imot den menneskelige lasten. I korte glimt ble menn og koner, fedre og barn, bestefedre og barnebarn gjenforent, før de igjen brutalt ble revet vekk fra hverandre. Skrekkslagne og uvitende om sin skjebne ble de tvunget under dekk på det store lasteskipet.

Donau forlot Oslo med totalt 529 norske jøder ombord. Endestasjonen var utryddelsesleiren Auschwitz. Til sammen ble 773 jøder deportert fra Norge. Kun 38 overlevde.»

Ny trailer til «Den største forbrytelsen»

Ny trailer til «Den største forbrytelsen»

Fantefilm slapp i dag traileren til «Den største forbrytelsen», men også uttalelser fra manusforfatter og regissør om intensjonen bak å skildre Holocaust på film.

Foto: Jakob Oftebro i rollen som bokseren Charles Braude

Spillefilmen er løselig basert på Marte Michelets dokumentarbok med samme tittel. Filmen omhandler jødeforfølgelsen i Norge, med utgangspunkt i 773 jøder som ble deportert fra Norge under den andre verdenskrig. Kun 35 kom tilbake.

Den største forbrytelsen» er en storslått og dramatisk film basert på en sann historie som strekker seg fra 30-tallet til fredsdagene i 1945. Fortellingen om familien Braude står i sentrum for handlingen i filmen. En vanlig norsk arbeiderfamilie som inntil disse skjebnesvangre dagene hadde levd sine liv i trygghet på Grünerløkka. Der levde de med sine drømmer for livet og ambisjoner for fremtiden, men fikk sin skjebne beseglet av det faktum at de var jøder, heter det i omtalen av filmen.

Å skildre Holocaust på film er ingen enkel disiplin. Derfor bestreber filmskaperne seg på å være ekstra tydelige på intensjonen bak filmen.

Manusforfatter Harald Rosenløw Eeg understreker i pressemeldingen at denne sentrale hendelsen under krigen ikke er fortalt i norsk film før.

– Holocaust er et tema som har vært skildret i mange internasjonale filmer. I norsk film derimot, har denne delen av krigshistorien stort sett vært fraværende. Den største forbrytelsen er basert på sanne historier om ekte mennesker som ble en del av et av de mest dramatiske og voldsomme kapitler i norsk historie. Vi ønsker med denne filmen å minne nordmenn på at denne delen av historien ikke bare skjedde i andre land. Holocaust skjedde også i Norge – betoner Rosenløw Eeg, som tidligere også har skrevet Kongens nei.

Regissør Eirik Svensson utdyper:

 – Selv om mange av oss er kjent med at over 6 millioner jøder ble drept under krigen så er tallene så ubegripelig store at det kan være vanskelig å relatere seg til og ikke minst er det krevende å ta innover seg. Med denne filmen har vi forsøkt å komme tettere på noen av enkeltskjebnene og hendelsene som fant sted her i Norge. Vi har tatt utgangspunkt i familien Braude som var en vanlig arbeiderklassefamilie som bodde på Grünerløkka i Oslo. Vi har forsøkt med filmen å komme tett på disse menneskene, å gi dem et ansikt, et nærvær og ikke minst en gjenkjennelighet, med alt de hadde av drømmer og håp for framtiden, før alt brutalt ble revet fra dem bare fordi de var jøder, sier Svensson

 

Fakta om Den største forbrytelsen:

I rollene: Jakob Oftebro, Kristine Kujath Thorp, Eilif Hartwig, Carl Martin Eggesbø, Michalis Koutsogiannakis, Pia Halvorsen, Silje Storstein, Nicolai Cleve Broch, Axel Bøyum, Anders Danielsen Lie.

Manus er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad, med utgangspunkt i Marte Michelets bok Den største forbrytelsen.
Regien er ved Eirik Svensson. Filmen produseres av Fantefilm Fiksjon ved Therese Bøhn, Catrin Gundersen og Martin Sundland.
Nordisk Film Distribusjon er distributør.

Mer om handlingen:

«Høsten 1942 startet deportasjonen av de norske jødene til tyske utrydningsleire. Etter ordre fra den tyske okkupasjonsmakten, deltok norsk politi i flere store aksjoner. Mandag 26. oktober ble nesten alle jødiske menn over 15 år pågrepet og satt i arrest. På Østlandet ble de fleste av dem samlet på Berg interneringsleir utenfor Tønsberg. En måned senere, den 26. november, ble en ny stor aksjon gjennomført. I Oslo var over 300 politifolk, hirden og NS medlemmer kalt inn for å bistå. Over 100 drosjer var rekvirert til oppdraget. Nå skulle alle jødiske kvinner, barn og eldre hentes og deporteres. Det samme gjaldt de som befant seg på sykehus. Det fantes ikke unntak for noen.

Grytidlig samme morgen ble mennene vekket på Berg. I krøttervogner ble de fraktet til kaia i Oslo. Ved utstikker 1 lå det tyske frakteskipet Donau klar for å ta imot den menneskelige lasten. I korte glimt ble menn og koner, fedre og barn, bestefedre og barnebarn gjenforent, før de igjen brutalt ble revet vekk fra hverandre. Skrekkslagne og uvitende om sin skjebne ble de tvunget under dekk på det store lasteskipet.

Donau forlot Oslo med totalt 529 norske jøder ombord. Endestasjonen var utryddelsesleiren Auschwitz. Til sammen ble 773 jøder deportert fra Norge. Kun 38 overlevde.»

MENY