Norske filmer til IDFA

Norske filmer til IDFA

En rekke norskproduserte dokumentarer deltar på årets utgave av IDFA – verdens største bransjemønstring for dokumentarfilm.

Foto: IDFAs kunstneriske leder Orwa Nyrabia under fjorårets presentasjon

International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) foregår i år mellom 16. november og 6. desember og regnes som en av verdens viktigste dokumentarfilmfestivaler. For dokumentarbransjen er den definitivt den viktigste festivalen.

Det er den iranske regissøren Firouzeh Khosrovani som sammen med produsenten Antipode films får æren av å delta i hovedkonkurransen fra norsk side.

«Radiograph of a Family tar med seeren på en personlig reise inn i den sosiale genetikken bak moderne iransk historie og identitet. Regissør Firouzeh Khosrovani vokste opp i en familie som ble dypt splittet av revolusjonen i 1979. Gjennom sin egen familiehistorie viser hun fram det komplekse puslespillet som utgjør moderne iransk identitet,» heter det i omtalen. Filmens norske produsenter er Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg.

Til Masters-programmet har IDFA invitert den allerede priste og mye omtalte dokumentaren Gunda. Filmen ble som kjent en av «snakkisene» under årets filmfestival i Berlin, der den hadde verdenspremiere i Encounter-programmet. Den er regissert av prisbelønte Victor Kossakovsky med Egil Håskjold Larsen som fotograf, og produsert av Sant & Usant ved Anita Rehoff Larsen. Dokumentaren følger den norske purka Gunda og hennes grisunger på Grøstad gård med oppsiktsvekkende nærhet og undring.

To norske dokumentarprosjekter er invitert til å presenteres under IDFA Forum – et finansieringsforum og møteplass for dokumentarister, produsenter, filmfond og private finansiører. De to prosjektene er:

Vi blir hjemme (Stay Home). Regi: Maren Thingnæs og Marianne Mørk, produsenter Kari Anne Moe og Gudmundur Gudmundsson for Fuglene.  Pandemien skaper redsel, usikkerhet og nye måter å leve på. I Vi bli hjemme opplever vi 2020 gjennom øynene til barn og ungdommer fra ulike land i verden. De tar oss med på sine individuelle reiser med Covid 19 som felles bakteppe. De går alle sammen gjennom store forandringer når de alle på forskjellige måter blir rammet av pandemien

Al Haya Helwa (Life is Beautiful). Regi: Mohamed Jabaly, produsent Kristine Ann Skaret for Stray Dog Productions AS  Å leve i diaspora var ikke et valg. I tvunget eksil, i en mørkt arktisk vinter, kjemper den palestinske filmskaperen Mohamed Jalaby kampen for en bedre fremtid gjennom å bruke kameraet sitt.

To samproduksjoner med norsk minoritetsprodusent skal også vises under festivalen:

Arica – norsk co-produsent Karl Emil Rikardsen i Relation04 Media. Filmen har finansiering fra Nordnorsk filmsenter.Til Kingdom Come – norsk co-produsent Torstein Grude for Piraya Film.

Norske filmer til IDFA

Norske filmer til IDFA

En rekke norskproduserte dokumentarer deltar på årets utgave av IDFA – verdens største bransjemønstring for dokumentarfilm.

Foto: IDFAs kunstneriske leder Orwa Nyrabia under fjorårets presentasjon

International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) foregår i år mellom 16. november og 6. desember og regnes som en av verdens viktigste dokumentarfilmfestivaler. For dokumentarbransjen er den definitivt den viktigste festivalen.

Det er den iranske regissøren Firouzeh Khosrovani som sammen med produsenten Antipode films får æren av å delta i hovedkonkurransen fra norsk side.

«Radiograph of a Family tar med seeren på en personlig reise inn i den sosiale genetikken bak moderne iransk historie og identitet. Regissør Firouzeh Khosrovani vokste opp i en familie som ble dypt splittet av revolusjonen i 1979. Gjennom sin egen familiehistorie viser hun fram det komplekse puslespillet som utgjør moderne iransk identitet,» heter det i omtalen. Filmens norske produsenter er Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg.

Til Masters-programmet har IDFA invitert den allerede priste og mye omtalte dokumentaren Gunda. Filmen ble som kjent en av «snakkisene» under årets filmfestival i Berlin, der den hadde verdenspremiere i Encounter-programmet. Den er regissert av prisbelønte Victor Kossakovsky med Egil Håskjold Larsen som fotograf, og produsert av Sant & Usant ved Anita Rehoff Larsen. Dokumentaren følger den norske purka Gunda og hennes grisunger på Grøstad gård med oppsiktsvekkende nærhet og undring.

To norske dokumentarprosjekter er invitert til å presenteres under IDFA Forum – et finansieringsforum og møteplass for dokumentarister, produsenter, filmfond og private finansiører. De to prosjektene er:

Vi blir hjemme (Stay Home). Regi: Maren Thingnæs og Marianne Mørk, produsenter Kari Anne Moe og Gudmundur Gudmundsson for Fuglene.  Pandemien skaper redsel, usikkerhet og nye måter å leve på. I Vi bli hjemme opplever vi 2020 gjennom øynene til barn og ungdommer fra ulike land i verden. De tar oss med på sine individuelle reiser med Covid 19 som felles bakteppe. De går alle sammen gjennom store forandringer når de alle på forskjellige måter blir rammet av pandemien

Al Haya Helwa (Life is Beautiful). Regi: Mohamed Jabaly, produsent Kristine Ann Skaret for Stray Dog Productions AS  Å leve i diaspora var ikke et valg. I tvunget eksil, i en mørkt arktisk vinter, kjemper den palestinske filmskaperen Mohamed Jalaby kampen for en bedre fremtid gjennom å bruke kameraet sitt.

To samproduksjoner med norsk minoritetsprodusent skal også vises under festivalen:

Arica – norsk co-produsent Karl Emil Rikardsen i Relation04 Media. Filmen har finansiering fra Nordnorsk filmsenter.Til Kingdom Come – norsk co-produsent Torstein Grude for Piraya Film.

MENY