Ikonisk norsk VM-øyeblikk blir film

Ikonisk norsk VM-øyeblikk blir film

I dokumentaren «Alt for Norge» gjenskapes det norske fotball-eventyret under Egil «Drillo» Olsen. På regi finner vi «For vi er gutta»-regissør Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund.

Et ikonisk øyeblikk i norsk idrettshistorie – da Egil «Drillo» Olsen og hans landslag slo verdens beste fotballag Brasil i et VM i 1998 – er utgangspunktet for en ny helaftens dokumentar. Det er klart etter at Norsk filminstitutt ga prosjektet Alt for Norge 2,2 millioner i produksjonstilskudd denne uken.

Det er regissørene Daniel Høglund og Jo Vemund Svendsen som sammen med Fenomen Studios skal gjenskape historien om hvordan Egil «Drillo» Olsen og hans herrelandslag i fotball skapte norsk historie.

«23. juni 1998: Gatene i alle Norges byer er tomme. En hel nasjon holder pusten. I Marseille legger Kjetil Rekdal ballen på straffemerket. Gjennom TV-en høres stemmen til Arne Scheie: «Nå, Kjetil Rekdal. Det viktigste sparket på en fotball i Norges Fotballforbunds historie skal Kjetil Rekdal gjøre…Alt for Norge er historien om Egil «Drillo» Olsen og hans landslag, som ble symboler på et Norge i endring gjennom 90-tallet. «Drillos» kronet reisen med en bragd ingen trodde var mulig: Å slå verdens beste fotballag Brasil, i et VM.»

Jo Vemund Svendsen hadde suksess med sin første kinofilm For vi er gutta, som han laget sammen med Petter Sommer. Historien om Mannskoret fra Kampen i Oslo har gått sin seiersgang på filmfestivaler verden over og vunnet en lang rekke priser. Regissør og manusforfatter Daniel Høglund er programleder, sportskommentator og journalist, og har de siste årene jobbet stadig mer som fotograf, klipper og regissør/produsent for TV. Med på manussiden er journalist Ole-Petter Westereng. Han jobbet en årrekke i P4 Sporten som nyhetsavvikler, programleder og kommentator, og fulgte landslaget tett på 90-tallet.

Dokumentarkonsulent i NFI, Eirin Gjørv, begrunner tildelingen slik:

«Som konsulent er det gøy å følge et prosjekt som utvikles så målrettet som dette. Og historien om Drillo som fikk en haug bønder til å spille fotball i verdensklasse er verdt en film. Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund, som sammen har regi på filmen, har samlet både sterk filmatisk og sportslig kompetanse. Og denne fortellingen byr også på overraskende og nye historielinjer som vil bringe mer til kinolerretet enn historien vi kjenner fra før. Jeg tror Alt for Norge vil bli en film for alle som elsker fotball, og husker hvor de var da Norge slo Brasil. Men jeg tror også at dette blir en film som vil engasjere et bredere publikum fordi den byr på unik tilgang og overraskende historielinjer. Og fordi den på en original måte vil kunne minne oss på hvor vi kommer fra, at vi selvfølgelig også trenger de litt nerdete tallknuserne, og at ballen fortsatt er rund.»

Ikonisk norsk VM-øyeblikk blir film

Ikonisk norsk VM-øyeblikk blir film

I dokumentaren «Alt for Norge» gjenskapes det norske fotball-eventyret under Egil «Drillo» Olsen. På regi finner vi «For vi er gutta»-regissør Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund.

Et ikonisk øyeblikk i norsk idrettshistorie – da Egil «Drillo» Olsen og hans landslag slo verdens beste fotballag Brasil i et VM i 1998 – er utgangspunktet for en ny helaftens dokumentar. Det er klart etter at Norsk filminstitutt ga prosjektet Alt for Norge 2,2 millioner i produksjonstilskudd denne uken.

Det er regissørene Daniel Høglund og Jo Vemund Svendsen som sammen med Fenomen Studios skal gjenskape historien om hvordan Egil «Drillo» Olsen og hans herrelandslag i fotball skapte norsk historie.

«23. juni 1998: Gatene i alle Norges byer er tomme. En hel nasjon holder pusten. I Marseille legger Kjetil Rekdal ballen på straffemerket. Gjennom TV-en høres stemmen til Arne Scheie: «Nå, Kjetil Rekdal. Det viktigste sparket på en fotball i Norges Fotballforbunds historie skal Kjetil Rekdal gjøre…Alt for Norge er historien om Egil «Drillo» Olsen og hans landslag, som ble symboler på et Norge i endring gjennom 90-tallet. «Drillos» kronet reisen med en bragd ingen trodde var mulig: Å slå verdens beste fotballag Brasil, i et VM.»

Jo Vemund Svendsen hadde suksess med sin første kinofilm For vi er gutta, som han laget sammen med Petter Sommer. Historien om Mannskoret fra Kampen i Oslo har gått sin seiersgang på filmfestivaler verden over og vunnet en lang rekke priser. Regissør og manusforfatter Daniel Høglund er programleder, sportskommentator og journalist, og har de siste årene jobbet stadig mer som fotograf, klipper og regissør/produsent for TV. Med på manussiden er journalist Ole-Petter Westereng. Han jobbet en årrekke i P4 Sporten som nyhetsavvikler, programleder og kommentator, og fulgte landslaget tett på 90-tallet.

Dokumentarkonsulent i NFI, Eirin Gjørv, begrunner tildelingen slik:

«Som konsulent er det gøy å følge et prosjekt som utvikles så målrettet som dette. Og historien om Drillo som fikk en haug bønder til å spille fotball i verdensklasse er verdt en film. Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund, som sammen har regi på filmen, har samlet både sterk filmatisk og sportslig kompetanse. Og denne fortellingen byr også på overraskende og nye historielinjer som vil bringe mer til kinolerretet enn historien vi kjenner fra før. Jeg tror Alt for Norge vil bli en film for alle som elsker fotball, og husker hvor de var da Norge slo Brasil. Men jeg tror også at dette blir en film som vil engasjere et bredere publikum fordi den byr på unik tilgang og overraskende historielinjer. Og fordi den på en original måte vil kunne minne oss på hvor vi kommer fra, at vi selvfølgelig også trenger de litt nerdete tallknuserne, og at ballen fortsatt er rund.»

MENY