Historisk tilskudd til nye norske kortfilmer

Historisk tilskudd til nye norske kortfilmer

Blant de norske kortfilmene som får tilskudd fra NFI i oktober, finner vi den første norske filmen om og med folkegruppa rom, på romanés.

Foto fra «Hvem er Katharina»

Norsk filminstitutt (NFI) har i oktober tildelt produksjonstilskudd til ni nye kortfilmer. Det var stor geografisk spredning blant prosjektene, melder kortfilmkonsulent Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen. Og denne gangen er tildelingen historisk: For første gang skal det i Norge lages en film om og med folkegruppa rom, på romanés: Farzad Samsami står bak prosjektet. Chachimo (Sannhet) «er et realistisk samtidsdrama om den seksten år gamle norsk-romske jenta Lavina, som blir tvunget til å ta et oppgjør med sin egen far når bestemoren hennes dør og fortidens grums, løgn og sannhet tvinges til overflaten.»

Prosjektet ble tildelt 300 000 kroner. Samsami har regissert og produsert en rekke kortfilmer gjennom eget produksjonsselskap, Gorillafilm. I 2013 laget han novellefilmen Foad som ble vist på festivaler både nasjonalt og internasjonalt

Det største tilskuddet, på 500 000, fikk regissør Ida Hansen Eldøen og Tagline til Hvem er Katharina – en animasjonsfilm om utfordringen med å finne ut at man er lesbisk når alle referansene dine er stereotype framstillinger. Filmen er en blanding av håndtegnet animasjon og cut-out-teknikk. Eldøen er en av grunnleggerne og daglig leder av produksjonsselskapet Tagline i Trondheim, hvor hun jobber som produsent, regissør og manusforfatter.

Her er de øvrige prosjektene som fikk tilskudd:

Regissør Margrethe Danielsen og Mikrofilm får 350.000 kroner i tilskudd til Unbearable, en animert kortfilm om en ensom liten bjørn. Prosjektet er en samproduksjon med franske JPL Films.

Regissør Margareta Orkan og Unfrozen får 350.000 kroner i tilskudd til Synthbabe, som handler om et søsterforhold som påvirkes av usunne skjønnhetsidealer.

Regissør Elin Terese Osjord og hennes produksjonsselskap elinosjord får 200.000 kroner til InnerW&P, (IndreKrig&Fred) en dansefilm om å erkjenne og kjenne sin egen indre verden.

Regissør Helge Kallevik og Vestsyn får 80.000 kroner i tilskudd til kortfilmen Alene mot fallet, som handler om enn mann som preges av farens bortgang samtidig som han forsøker å slå gjennom som pianist.

Regissør Mikal Hovland og Rollo Tomasi får 870.000 kroner i tilskudd til kortfilmen Dear Subisiso, som handler om en eldre kvinne som mot slutten av livet bestemmer seg for å oppsøke sitt fadderbarn i Afrika.

Regissør Ilze Burkovska Jacobsen og Bivrost Film og TV får 175.000 kroner til kortfilmen Ikke følg meg, en samproduksjon med Latviske Ego Media. Filmet handler om kjærligheten mellom et barnebarn og en mormor.

Regissør Halvard Harboe og hans eget produksjonsselskap får 160.000 kroner i tilskudd til animasjonsfilmen Isbjørn, som handler om en isbjørn med dyp depresjon.

Historisk tilskudd til nye norske kortfilmer

Historisk tilskudd til nye norske kortfilmer

Blant de norske kortfilmene som får tilskudd fra NFI i oktober, finner vi den første norske filmen om og med folkegruppa rom, på romanés.

Foto fra «Hvem er Katharina»

Norsk filminstitutt (NFI) har i oktober tildelt produksjonstilskudd til ni nye kortfilmer. Det var stor geografisk spredning blant prosjektene, melder kortfilmkonsulent Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen. Og denne gangen er tildelingen historisk: For første gang skal det i Norge lages en film om og med folkegruppa rom, på romanés: Farzad Samsami står bak prosjektet. Chachimo (Sannhet) «er et realistisk samtidsdrama om den seksten år gamle norsk-romske jenta Lavina, som blir tvunget til å ta et oppgjør med sin egen far når bestemoren hennes dør og fortidens grums, løgn og sannhet tvinges til overflaten.»

Prosjektet ble tildelt 300 000 kroner. Samsami har regissert og produsert en rekke kortfilmer gjennom eget produksjonsselskap, Gorillafilm. I 2013 laget han novellefilmen Foad som ble vist på festivaler både nasjonalt og internasjonalt

Det største tilskuddet, på 500 000, fikk regissør Ida Hansen Eldøen og Tagline til Hvem er Katharina – en animasjonsfilm om utfordringen med å finne ut at man er lesbisk når alle referansene dine er stereotype framstillinger. Filmen er en blanding av håndtegnet animasjon og cut-out-teknikk. Eldøen er en av grunnleggerne og daglig leder av produksjonsselskapet Tagline i Trondheim, hvor hun jobber som produsent, regissør og manusforfatter.

Her er de øvrige prosjektene som fikk tilskudd:

Regissør Margrethe Danielsen og Mikrofilm får 350.000 kroner i tilskudd til Unbearable, en animert kortfilm om en ensom liten bjørn. Prosjektet er en samproduksjon med franske JPL Films.

Regissør Margareta Orkan og Unfrozen får 350.000 kroner i tilskudd til Synthbabe, som handler om et søsterforhold som påvirkes av usunne skjønnhetsidealer.

Regissør Elin Terese Osjord og hennes produksjonsselskap elinosjord får 200.000 kroner til InnerW&P, (IndreKrig&Fred) en dansefilm om å erkjenne og kjenne sin egen indre verden.

Regissør Helge Kallevik og Vestsyn får 80.000 kroner i tilskudd til kortfilmen Alene mot fallet, som handler om enn mann som preges av farens bortgang samtidig som han forsøker å slå gjennom som pianist.

Regissør Mikal Hovland og Rollo Tomasi får 870.000 kroner i tilskudd til kortfilmen Dear Subisiso, som handler om en eldre kvinne som mot slutten av livet bestemmer seg for å oppsøke sitt fadderbarn i Afrika.

Regissør Ilze Burkovska Jacobsen og Bivrost Film og TV får 175.000 kroner til kortfilmen Ikke følg meg, en samproduksjon med Latviske Ego Media. Filmet handler om kjærligheten mellom et barnebarn og en mormor.

Regissør Halvard Harboe og hans eget produksjonsselskap får 160.000 kroner i tilskudd til animasjonsfilmen Isbjørn, som handler om en isbjørn med dyp depresjon.

MENY