Venezia: «Den globale filmindustrien har aldri blitt så hardt rammet»

Venezia: «Den globale filmindustrien har aldri blitt så hardt rammet»

41 internasjonale filmfestivaler kom denne uken med et opprop til statlige og regionale institusjoner og EU om å komme opp med umiddelbare redningspakker.

Foto fra fjorårets utgave av Venezia film festival

Anført av profilerte A-festivaler som Cannes, Berlin, Venezia og Toronto har 41 internasjonale filmfestivaler underskrevet oppropet som ble initiert av FIAPF (International Federation of Film Producers Associations). Det er også signert av åtte internasjonale fagforeninger og UNIC (International Union of Cinemas), melder Screen International.

Oppropet ble offentliggjort foran åpningen av Venezia film festival – den første store festivalen som blir gjennomført i fysisk forstand, om enn i nedskalert utgave. Bakteppet for oppropet handler ikke denne gangen primært bare om kinoenes kritiske stillstand, men festivalenes egne utfordringer med å komme seg gjennom den økonomiske krisen som nedskaleringen og nedstengningen har resultert i.

Den betydelige økonomiske tyngden til de internasjonale festivalene må ivaretas gjennom dedikerte, forpliktende virkemidler fra lokale, regionale og nasjonale beslutningstagere, heter det i oppropet. Dette må gjøres «for å bistå festivalenes Covid-relaterte overgang – enten de kan eller ikke kan gjennomføre festivalen i 2020 – og deres videre operasjoner fra 2021.»

Ifølge FIAPF kunne festivalene samlet vise til et akkreditert publikum på 4,5 millioner i 2017, med 1700 verdenspremierer. Bare Cannesfestivalen alene står for 2000 arbeidsplasser og genererer vanligvis 200 millioner Euro til den lokale økonomien hvert eneste år.

Festivalleder i Venezia, Alberto Barbera, kom med følgende appell:

«Den globale filmindustrien har aldri blitt så hardt rammet gjennom sin historie. Nå som kinoene gjenåpner og filmer igjen begynner innspilling, må vi forene krefter for å oppnå maksimal støtte. Festivalene er et mektig intstrument som tjener kinoene, kulturen og sosial utvikling, men de har alle blitt svekket og må styrkes for å kunne fortsette deres avgjørende og uunværlige arbeid.»

Venezia: «Den globale filmindustrien har aldri blitt så hardt rammet»

Venezia: «Den globale filmindustrien har aldri blitt så hardt rammet»

41 internasjonale filmfestivaler kom denne uken med et opprop til statlige og regionale institusjoner og EU om å komme opp med umiddelbare redningspakker.

Foto fra fjorårets utgave av Venezia film festival

Anført av profilerte A-festivaler som Cannes, Berlin, Venezia og Toronto har 41 internasjonale filmfestivaler underskrevet oppropet som ble initiert av FIAPF (International Federation of Film Producers Associations). Det er også signert av åtte internasjonale fagforeninger og UNIC (International Union of Cinemas), melder Screen International.

Oppropet ble offentliggjort foran åpningen av Venezia film festival – den første store festivalen som blir gjennomført i fysisk forstand, om enn i nedskalert utgave. Bakteppet for oppropet handler ikke denne gangen primært bare om kinoenes kritiske stillstand, men festivalenes egne utfordringer med å komme seg gjennom den økonomiske krisen som nedskaleringen og nedstengningen har resultert i.

Den betydelige økonomiske tyngden til de internasjonale festivalene må ivaretas gjennom dedikerte, forpliktende virkemidler fra lokale, regionale og nasjonale beslutningstagere, heter det i oppropet. Dette må gjøres «for å bistå festivalenes Covid-relaterte overgang – enten de kan eller ikke kan gjennomføre festivalen i 2020 – og deres videre operasjoner fra 2021.»

Ifølge FIAPF kunne festivalene samlet vise til et akkreditert publikum på 4,5 millioner i 2017, med 1700 verdenspremierer. Bare Cannesfestivalen alene står for 2000 arbeidsplasser og genererer vanligvis 200 millioner Euro til den lokale økonomien hvert eneste år.

Festivalleder i Venezia, Alberto Barbera, kom med følgende appell:

«Den globale filmindustrien har aldri blitt så hardt rammet gjennom sin historie. Nå som kinoene gjenåpner og filmer igjen begynner innspilling, må vi forene krefter for å oppnå maksimal støtte. Festivalene er et mektig intstrument som tjener kinoene, kulturen og sosial utvikling, men de har alle blitt svekket og må styrkes for å kunne fortsette deres avgjørende og uunværlige arbeid.»

MENY