Tolv deltakere er valgt ut til UP 2.0

Tolv deltakere er valgt ut til UP 2.0

Les om de tolv deltakerne som er valgt ut til utviklingsprogrammet UP 2.0 for underrepresenterte grupper i norsk film.

På bildet (fra venstre): Brwa Vahabpour, Adel Khan Farooq, Khalid Maimouni, Egil Pedersen, Mohamed Jabaly, Mahmona Khan, Elle Márjá Eira. Foran: Natasa Urban og Renée Hansen Mlodyszewski. (Foto: Caroline Roka)

I juni utlyste Norsk filminstitutt, Talent Norge og Norsk Tipping UP 2.0, et utviklingsprogram for filmskapere fra underrepresenterte grupper i norsk film. Deltakerne skal ha ambisjoner om å lage film eller serie av lengre format.

I dag ble de tolv deltakerne presentert. Disse er Elle Márjá Eira, Adel Khan Farooq, Renée Hansen Mlodyszewski, Mohamed Jabaly, Mahmona Khan, Khalid Maimouni, Sara Margrethe Oskal, Egil Pedersen, Elisa Fernanda Pirir, Kaveh Tehrani, Natasa Urban og Brwa Vahabpour. Se omtaler av samtlige deltakere lenger ned i artikkelen.

Programmet strekker seg over halvannet år, og retter seg mot regissører, manusforfattere og produsenter. UP 2.0 setter søkelys på den kreative prosessen og den individuelle utviklingen til filmskaperne, heter det i beskrivelsen. Programmet skal bidra til å endre underrepresentasjon først og fremst i skaperleddet, og til bedre rekruttering av underrepresenterte talenter i den norske filmbransjen.

Deltakerne er valgt ut av et panel bestående av Anne Lajla Utsi, direktør ved Internasjonalt Samisk Film Institutt, Hanne Myren, talentrådgiver i NFI, Sveinung Golimo, styrerepresentant Talent Norge/administrerende direktør og produsent i Nordisk Film Production AS, og Nedin Mutic, rådgiver Inkludering og kommunikasjon i NFI.

– Det var en stor søknadsbunke på 90 søkere til UP 2.0. Vi er glade og takknemlige for muligheten til å lese igjennom søknader fra så mange regissører, produsenter og manusforfattere med spennende ideer og prosjekter. Vi er sikre på at de filmskaperne som vi har plukket ut her vil være med å prege norsk filmbransje i årene som kommer, uttaler panelet.

Dette er deltakerne i UP 2.0:

Elle Márjá Eira (f. 1983) har markert seg som en sterk og kompromissløs stemme i Sápmi gjennom flere år på tvers av sjangre og uttrykksformer som regissør, produsent, artist og komponist. Hun har regissert og produsert en rekke kortfilmer og musikkvideoer. Utvikler nå blant annet ungdomsdramaserien Sierra med Filmkameratene som produsenter.

Adel Khan Farooq (f. 1991) er forfatter, journalist og filmskaper engasjert i samfunnsspørsmål knyttet til identitet, tilhørighet og oppvekst. Han debuterte som filmskaper med dokumentarfilmen Den norske islamisten, som har gått sin seiersgang på de aller største filmfestivalene. Han har også laget flere kortfilmer, og er i disse dager i gang med sin spillefilmdebut.

Renée Hansen Mlodyszewski (f. 1986) er utdannet filmprodusent ved Den norske filmskolen, og har bachelor i administrasjon- og ledelse fra Oslo Met. Hun har arbeidet i film- og TV-bransjen i ti år på produksjoner som Lilyhammer og Downsizing, og har produsert flere kortfilmer. Renée har også jobbet som rådgiver i Norsk filminstitutt, og er en av initiativtakerne til kortfilmarrangementet Grønnskjerm. I dag jobber Renée i produksjonsselskapet Oslo Pictures, hvor hun bl.a. er produsentassistent på Joachim Triers spillefilm Verdens verste menneske og spillefilmen Håp av Maria Sødahl. Renée har spillefilmprosjekter i utvikling med regissørene Brwa Vahabpour, Fanny Ovesen, Johanna Pyykkö og Truls Krane Meby, og produserer spillefilmen Eksplosjoner i hjertet med Yenni Lee som regissør. Filmen går i opptak høsten 2020.

Mohamed Jabaly (f. 1990) er en filmskaper og kunstner fra Palestina. Han har laget flere kortfilmer, og hans første lange dokumentar Ambulance ble vist på flere av verdens største filmfestivaler, inkludert IDFA, Sheffield og CPH:DOX i 2017, og har vunnet flere internasjonale priser inkludert «One World Media» Best Feature Documentary 2017. Jabaly har bodd og jobbet som filmregissør i Norge siden 2014.

Mahmona Khan (f. 1973) har erfaring som serieskaper, forfatter og skribent og har
blant annet jobbet som journalist for Dagbladet, X-plosiv og LO-Aktuelt, samt skrevet
flere bøker som belyser tabubelagte temaer knyttet til minoriteter i Norge. Hun har forfatterutdanning fra Norsk Barnebokinstitutt og debuterte med ungdomsromanen Skitten snø i 2011, som fikk strålende anmeldelser. TV-serien Skitten snø er basert på romanen, og skrevet av Mahmona selv og manusforfatter Thomas Moldestad. Serien ble svært godt
mottatt. Mahmona jobber nå med å utvikle flere sesonger av TV-serien.

Khalid Maimouni (f. 1979), EAVE graduate, startet i filmbransjen i 2005 med den nyskapende kinodokumentaren 99% ærlig (2008). I tillegg til sin bakgrunn som dokumentarfilmskaper har han arbeidet som Camera Rental Manager og post-produsent i Storyline Studios fra 2012 til 2017. Han debuterte som filmprodusent med Izer Alius prisvinnende spillefilm Fluefangeren (2016), som blant annet vant Amanda for beste regi og ble Norges kandidat til Nordisk Råds Filmpris i 2017. Han har drevet The End AS (tidligere Storyline Pictures) siden 2013, som fokuserer på filmskapere og fortellinger med et reelt minoritetsperspektiv.

Sara Margrethe Oskal (f. 1970)fra Guovdageaidnu – Kautokeino, er utdannet skuespiller, jobber som manusforfatter og regissør. Hun har laget tre kortfilmer som er vist på nordiske og internasjonale filmfestivaler, deriblant den prisvinnende kortfilmen Beaivvi nieida – Solas datter. Hun utvikler et samisk langfilmmanus og en TV-serie. Et gjennomgående tema i hennes filmer er møtet mellom det tradisjonelle og det moderne livet, som hun skildrer med tydelig samisk perspektiv og et samfunnskritisk blikk.

Egil Pedersen (f. 1976) er samisk regissør utdannet fra Den Norske Filmskolen. Han har regissert 15 musikkvideoer, og er nå i forarbeid med Koftepolitiet, sin 14. kortfilm etter filmskolen. Egil jobber nå med utvikling av spillefilmen Pappa er en dansk hulemann sammen med Rein Film og produsent Mathis Ståle Mathisen.

Elisa Fernanda Pirir (f. 1991) er utdannet produsent fra Den Norske Filmskolen og ved Cubas Nasjonale Filmskole (EICTV). Hun opprinnelig fra Guatemala, og flyttet til Nord-Norge i 2007. Hennes eksamensfilm fra Den Norske Filmskolen, Generation Mars, ble nominert til 43th Academy Student Award, og ble finalist til CINE Golden Eagle Award. Hennes filmer har blitt vist på flere internasjonale filmfestivaler og vunnet en rekke priser, blant annet Gullstolen i Grimstad, beste internasjonale kortfilm på Palm Springs International Film Festival og vært nominert til en Dragon Award for beste nordiske dokumentarfilm. Hun jobber nå som produsent i Mer Film, og har blant annet vært assosiert produsent for Birds of Passage av Ciro Guerra, Disco av Jorunn Myklebust Syversen og nylig Flee av Jonas Poher Rasmuen, som har blitt valgt ut til Cannes Film Festival 2020.

Kaveh Tehrani er født i 1978 i Tehran, Iran. Han bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet fra Høgskolen i Lillehammer og European Film College i Ebeltoft og debuterte i 2010 med kortfilm-mockumentaren 1994 som vant Amanda for beste kortfilm. Senere lagde han novellefilmen Victor i 2014 innenfor NFIs Nye Veier-ordning. Hans siste film, The Manchador, har vunnet flere internasjonale priser, blant annet Youth Jury Award på Aspen Shortsfest og Best European Independent Film på ÉCU – The European Independent Film Festival. The Manchador er solgt til NRK og France3. Tehrani utvikler nå en spillefilm over samme idé.

Natasa Urban (f. 1977), dokumentarregissør og -klipper, har en master i fotografi fra University of Arts i Beograd, Serbia. Hennes dokumentarfilm Journey of a Red Fridge har vunnet 40 priser (inkludert UNICEF Award for Children Rights) og har blitt vist på over 100 filmfestivaler (deriblant IDFA, Silverdocs og Telluride). Filmene hennes har vært kringkastet i en rekke land, og er brukt i undervisningsøyemed i skoler verden rundt. Hun er tildelt idéutviklingsstipend fra NFIs Nye veier og utviklingstilskudd fra NFI for sitt siste dokumentarprosjekt Formørkelsen.

Brwa Vahabpour (f. 1993) er en kurdisk-norsk filmskaper fra Trondheim. Han er utdannet ved Nordland Kunst- og Filmfagskole og Den Norske Filmskolen, og har regissert prisbelønte kortfilmer som Granateple, Gjeteren og Silence. Han jobber for tiden som episoderegissør på den kommende NRK-serien Jordbrukerne.

Omtalene av deltakerne er hentet fra dagens pressemelding fra Norsk filminstitutt.

– Vi i NFI er veldig glade for å presentere tolv svært spennende filmskapere som skal delta i utviklingsprogrammet UP 2.0. Deltakerne har variert bakgrunn og erfaring som vi håper og tror vil bidra til større mangfold i norsk filmbransje – både bak kamera og på skjermer og lerret. UP 2.0 er en del av NFIs handlingsplan for økt mangfold og representasjon i norsk film, og er et av flere virkemidler som kan bidra til økt mangfold og bredere rekruttering til norsk film og filmkultur – og også filmbyråkrati, uttaler NFIs direktør Kjersti Mo.

Tolv deltakere er valgt ut til UP 2.0

Tolv deltakere er valgt ut til UP 2.0

Les om de tolv deltakerne som er valgt ut til utviklingsprogrammet UP 2.0 for underrepresenterte grupper i norsk film.

På bildet (fra venstre): Brwa Vahabpour, Adel Khan Farooq, Khalid Maimouni, Egil Pedersen, Mohamed Jabaly, Mahmona Khan, Elle Márjá Eira. Foran: Natasa Urban og Renée Hansen Mlodyszewski. (Foto: Caroline Roka)

I juni utlyste Norsk filminstitutt, Talent Norge og Norsk Tipping UP 2.0, et utviklingsprogram for filmskapere fra underrepresenterte grupper i norsk film. Deltakerne skal ha ambisjoner om å lage film eller serie av lengre format.

I dag ble de tolv deltakerne presentert. Disse er Elle Márjá Eira, Adel Khan Farooq, Renée Hansen Mlodyszewski, Mohamed Jabaly, Mahmona Khan, Khalid Maimouni, Sara Margrethe Oskal, Egil Pedersen, Elisa Fernanda Pirir, Kaveh Tehrani, Natasa Urban og Brwa Vahabpour. Se omtaler av samtlige deltakere lenger ned i artikkelen.

Programmet strekker seg over halvannet år, og retter seg mot regissører, manusforfattere og produsenter. UP 2.0 setter søkelys på den kreative prosessen og den individuelle utviklingen til filmskaperne, heter det i beskrivelsen. Programmet skal bidra til å endre underrepresentasjon først og fremst i skaperleddet, og til bedre rekruttering av underrepresenterte talenter i den norske filmbransjen.

Deltakerne er valgt ut av et panel bestående av Anne Lajla Utsi, direktør ved Internasjonalt Samisk Film Institutt, Hanne Myren, talentrådgiver i NFI, Sveinung Golimo, styrerepresentant Talent Norge/administrerende direktør og produsent i Nordisk Film Production AS, og Nedin Mutic, rådgiver Inkludering og kommunikasjon i NFI.

– Det var en stor søknadsbunke på 90 søkere til UP 2.0. Vi er glade og takknemlige for muligheten til å lese igjennom søknader fra så mange regissører, produsenter og manusforfattere med spennende ideer og prosjekter. Vi er sikre på at de filmskaperne som vi har plukket ut her vil være med å prege norsk filmbransje i årene som kommer, uttaler panelet.

Dette er deltakerne i UP 2.0:

Elle Márjá Eira (f. 1983) har markert seg som en sterk og kompromissløs stemme i Sápmi gjennom flere år på tvers av sjangre og uttrykksformer som regissør, produsent, artist og komponist. Hun har regissert og produsert en rekke kortfilmer og musikkvideoer. Utvikler nå blant annet ungdomsdramaserien Sierra med Filmkameratene som produsenter.

Adel Khan Farooq (f. 1991) er forfatter, journalist og filmskaper engasjert i samfunnsspørsmål knyttet til identitet, tilhørighet og oppvekst. Han debuterte som filmskaper med dokumentarfilmen Den norske islamisten, som har gått sin seiersgang på de aller største filmfestivalene. Han har også laget flere kortfilmer, og er i disse dager i gang med sin spillefilmdebut.

Renée Hansen Mlodyszewski (f. 1986) er utdannet filmprodusent ved Den norske filmskolen, og har bachelor i administrasjon- og ledelse fra Oslo Met. Hun har arbeidet i film- og TV-bransjen i ti år på produksjoner som Lilyhammer og Downsizing, og har produsert flere kortfilmer. Renée har også jobbet som rådgiver i Norsk filminstitutt, og er en av initiativtakerne til kortfilmarrangementet Grønnskjerm. I dag jobber Renée i produksjonsselskapet Oslo Pictures, hvor hun bl.a. er produsentassistent på Joachim Triers spillefilm Verdens verste menneske og spillefilmen Håp av Maria Sødahl. Renée har spillefilmprosjekter i utvikling med regissørene Brwa Vahabpour, Fanny Ovesen, Johanna Pyykkö og Truls Krane Meby, og produserer spillefilmen Eksplosjoner i hjertet med Yenni Lee som regissør. Filmen går i opptak høsten 2020.

Mohamed Jabaly (f. 1990) er en filmskaper og kunstner fra Palestina. Han har laget flere kortfilmer, og hans første lange dokumentar Ambulance ble vist på flere av verdens største filmfestivaler, inkludert IDFA, Sheffield og CPH:DOX i 2017, og har vunnet flere internasjonale priser inkludert «One World Media» Best Feature Documentary 2017. Jabaly har bodd og jobbet som filmregissør i Norge siden 2014.

Mahmona Khan (f. 1973) har erfaring som serieskaper, forfatter og skribent og har
blant annet jobbet som journalist for Dagbladet, X-plosiv og LO-Aktuelt, samt skrevet
flere bøker som belyser tabubelagte temaer knyttet til minoriteter i Norge. Hun har forfatterutdanning fra Norsk Barnebokinstitutt og debuterte med ungdomsromanen Skitten snø i 2011, som fikk strålende anmeldelser. TV-serien Skitten snø er basert på romanen, og skrevet av Mahmona selv og manusforfatter Thomas Moldestad. Serien ble svært godt
mottatt. Mahmona jobber nå med å utvikle flere sesonger av TV-serien.

Khalid Maimouni (f. 1979), EAVE graduate, startet i filmbransjen i 2005 med den nyskapende kinodokumentaren 99% ærlig (2008). I tillegg til sin bakgrunn som dokumentarfilmskaper har han arbeidet som Camera Rental Manager og post-produsent i Storyline Studios fra 2012 til 2017. Han debuterte som filmprodusent med Izer Alius prisvinnende spillefilm Fluefangeren (2016), som blant annet vant Amanda for beste regi og ble Norges kandidat til Nordisk Råds Filmpris i 2017. Han har drevet The End AS (tidligere Storyline Pictures) siden 2013, som fokuserer på filmskapere og fortellinger med et reelt minoritetsperspektiv.

Sara Margrethe Oskal (f. 1970)fra Guovdageaidnu – Kautokeino, er utdannet skuespiller, jobber som manusforfatter og regissør. Hun har laget tre kortfilmer som er vist på nordiske og internasjonale filmfestivaler, deriblant den prisvinnende kortfilmen Beaivvi nieida – Solas datter. Hun utvikler et samisk langfilmmanus og en TV-serie. Et gjennomgående tema i hennes filmer er møtet mellom det tradisjonelle og det moderne livet, som hun skildrer med tydelig samisk perspektiv og et samfunnskritisk blikk.

Egil Pedersen (f. 1976) er samisk regissør utdannet fra Den Norske Filmskolen. Han har regissert 15 musikkvideoer, og er nå i forarbeid med Koftepolitiet, sin 14. kortfilm etter filmskolen. Egil jobber nå med utvikling av spillefilmen Pappa er en dansk hulemann sammen med Rein Film og produsent Mathis Ståle Mathisen.

Elisa Fernanda Pirir (f. 1991) er utdannet produsent fra Den Norske Filmskolen og ved Cubas Nasjonale Filmskole (EICTV). Hun opprinnelig fra Guatemala, og flyttet til Nord-Norge i 2007. Hennes eksamensfilm fra Den Norske Filmskolen, Generation Mars, ble nominert til 43th Academy Student Award, og ble finalist til CINE Golden Eagle Award. Hennes filmer har blitt vist på flere internasjonale filmfestivaler og vunnet en rekke priser, blant annet Gullstolen i Grimstad, beste internasjonale kortfilm på Palm Springs International Film Festival og vært nominert til en Dragon Award for beste nordiske dokumentarfilm. Hun jobber nå som produsent i Mer Film, og har blant annet vært assosiert produsent for Birds of Passage av Ciro Guerra, Disco av Jorunn Myklebust Syversen og nylig Flee av Jonas Poher Rasmuen, som har blitt valgt ut til Cannes Film Festival 2020.

Kaveh Tehrani er født i 1978 i Tehran, Iran. Han bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet fra Høgskolen i Lillehammer og European Film College i Ebeltoft og debuterte i 2010 med kortfilm-mockumentaren 1994 som vant Amanda for beste kortfilm. Senere lagde han novellefilmen Victor i 2014 innenfor NFIs Nye Veier-ordning. Hans siste film, The Manchador, har vunnet flere internasjonale priser, blant annet Youth Jury Award på Aspen Shortsfest og Best European Independent Film på ÉCU – The European Independent Film Festival. The Manchador er solgt til NRK og France3. Tehrani utvikler nå en spillefilm over samme idé.

Natasa Urban (f. 1977), dokumentarregissør og -klipper, har en master i fotografi fra University of Arts i Beograd, Serbia. Hennes dokumentarfilm Journey of a Red Fridge har vunnet 40 priser (inkludert UNICEF Award for Children Rights) og har blitt vist på over 100 filmfestivaler (deriblant IDFA, Silverdocs og Telluride). Filmene hennes har vært kringkastet i en rekke land, og er brukt i undervisningsøyemed i skoler verden rundt. Hun er tildelt idéutviklingsstipend fra NFIs Nye veier og utviklingstilskudd fra NFI for sitt siste dokumentarprosjekt Formørkelsen.

Brwa Vahabpour (f. 1993) er en kurdisk-norsk filmskaper fra Trondheim. Han er utdannet ved Nordland Kunst- og Filmfagskole og Den Norske Filmskolen, og har regissert prisbelønte kortfilmer som Granateple, Gjeteren og Silence. Han jobber for tiden som episoderegissør på den kommende NRK-serien Jordbrukerne.

Omtalene av deltakerne er hentet fra dagens pressemelding fra Norsk filminstitutt.

– Vi i NFI er veldig glade for å presentere tolv svært spennende filmskapere som skal delta i utviklingsprogrammet UP 2.0. Deltakerne har variert bakgrunn og erfaring som vi håper og tror vil bidra til større mangfold i norsk filmbransje – både bak kamera og på skjermer og lerret. UP 2.0 er en del av NFIs handlingsplan for økt mangfold og representasjon i norsk film, og er et av flere virkemidler som kan bidra til økt mangfold og bredere rekruttering til norsk film og filmkultur – og også filmbyråkrati, uttaler NFIs direktør Kjersti Mo.

MENY