Kinoene fikk ikke gjennomslag for flere og tettere seter

Kinoene fikk ikke gjennomslag for flere og tettere seter

Kinoene fikk ikke gjennomslag for kravet om at regjeringen og Helsedirektoratet skal endre sin tolkning av enmetersregelen.

Kino- og filmbransjen hadde som kjent håpet å få en endring av enmetersregelen, som ble innskjerpet av Folkehelseinstituttet (FHI) til å gjelde fra skulder til skulder for kinoene istedenfor hode til hode. Innskjerpingen innebærer at man må ha to istedenfor ett ledig sete mellom hver publikummer i kinosalene.

Bransjen hadde et møte om saken med både kulturminister Abid Raja og helsemyndighetene den 15. juli. Etter dette skulle Helsedirektoratet og FHI vurdere innspillene fra bransjerepresentantene og komme med råd til regjeringen om eventuelt å endre praktiseringen av avstandsregelen. Raja ga uttrykk for at han selv ville be Helsedirektoratet om å gjøre en ny vurdering av sin tolkning av énmetersregelen, for å se om det er mulig å gi kinoene unntak.

Men i dag ble det klart at regjeringen ikke kommer bransjen i møte ved å gå tilbake til å la meteren gjelde fra hode til hode. Heller ikke ønsket om at man kan øke antallet tilstede på kulturarrangementer til 500 vil bli imøtekommet.

Årsaken er den økningen av smittetilfeller vi nå ser over store deler av landet.

– Utbruddet de siste ukene viser hvor sårbare vi er. Det viser hvor lett den farlige smitten sprer seg i samfunnet vårt. Det er fortsatt lite smitte i Norge, men økningen vi ser nå er urovekkende, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie under dagens pressekonferanse.

Guttorm Petterson, administrerende direktør i Film & Kino, sa like før pressekonferansen at han frykter for konsekvensene om det ikke ble en oppmykning av reglene.

– Kapasiteten er så dårlig for øyeblikket at det blir vanskelig å få film, spesielt de store norske filmene på lerretet. Vi taper mye penger på det og folk får ikke et attraktivt tilbud.

– Får vi ikke film, må kinoene stenge. Det var jo ikke meningen. Meiningen var at samfunnet skulle bli gradvis åpne igjen.

Kinoene fikk ikke gjennomslag for flere og tettere seter

Kinoene fikk ikke gjennomslag for flere og tettere seter

Kinoene fikk ikke gjennomslag for kravet om at regjeringen og Helsedirektoratet skal endre sin tolkning av enmetersregelen.

Kino- og filmbransjen hadde som kjent håpet å få en endring av enmetersregelen, som ble innskjerpet av Folkehelseinstituttet (FHI) til å gjelde fra skulder til skulder for kinoene istedenfor hode til hode. Innskjerpingen innebærer at man må ha to istedenfor ett ledig sete mellom hver publikummer i kinosalene.

Bransjen hadde et møte om saken med både kulturminister Abid Raja og helsemyndighetene den 15. juli. Etter dette skulle Helsedirektoratet og FHI vurdere innspillene fra bransjerepresentantene og komme med råd til regjeringen om eventuelt å endre praktiseringen av avstandsregelen. Raja ga uttrykk for at han selv ville be Helsedirektoratet om å gjøre en ny vurdering av sin tolkning av énmetersregelen, for å se om det er mulig å gi kinoene unntak.

Men i dag ble det klart at regjeringen ikke kommer bransjen i møte ved å gå tilbake til å la meteren gjelde fra hode til hode. Heller ikke ønsket om at man kan øke antallet tilstede på kulturarrangementer til 500 vil bli imøtekommet.

Årsaken er den økningen av smittetilfeller vi nå ser over store deler av landet.

– Utbruddet de siste ukene viser hvor sårbare vi er. Det viser hvor lett den farlige smitten sprer seg i samfunnet vårt. Det er fortsatt lite smitte i Norge, men økningen vi ser nå er urovekkende, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie under dagens pressekonferanse.

Guttorm Petterson, administrerende direktør i Film & Kino, sa like før pressekonferansen at han frykter for konsekvensene om det ikke ble en oppmykning av reglene.

– Kapasiteten er så dårlig for øyeblikket at det blir vanskelig å få film, spesielt de store norske filmene på lerretet. Vi taper mye penger på det og folk får ikke et attraktivt tilbud.

– Får vi ikke film, må kinoene stenge. Det var jo ikke meningen. Meiningen var at samfunnet skulle bli gradvis åpne igjen.

MENY