Rettsstrid om «El Clásico»

Rettsstrid om «El Clásico»

Halkawt Mustafa og distributøren Euforia Film må møtes i retten i august. Årsaken er et ubetalt beløp til distributøren som filmskaperen bestrider.

Filmskaper Halkawt Mustafa og distributøren Euforia Film må møtes i retten i august. Stridens kjerne er et beløp på kroner 50 000, samt 40 000 i renter, som filmskaperen ikke har betalt til distributøren, melder VG. Mustafa mener på sin side at kravet er foreldet.

El Clásico (2016) fikk lanseringsstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI). Utgiftene til distributøren, Euforia Film, er en del av regnskapet som ble levert inn. Men fordi ikke hele summen ble betalt, mener Vibeke Skistad i Euforia at Mustafa ga villedende opplysninger til NFI, som kan ha resultert i for høy støtte.

– Euforia vant i forliksrådet i vinter, Halkawt Mustafa og hans selskap ble da dømt til å betale hele summen. Mustafa var uenig i avgjørelsen, og hyret advokat og anket saken inn for retten, sier Skistad til VG.

Skistad beskriver konflikten som en prinsippsak.

– Jeg synes det er helt håpløst å belemre det offentlige rettsapparatet med en slik fillesak, vi snakker femti tusen kroner. Jeg har holdt på i årevis, og på vegne av både Euforia og filmbransjen generelt vil jeg tydelig markere standpunkt her: Man unnlater ikke å betale regninger og lar tida gå, for så å bruke foreldelseskortet.

Hun vil ikke uttale seg om dette er en typisk sak for filmbransjen.

– Jeg vil ikke uttale meg om det på generelt grunnlag, men jeg har i mine tretten år i Euforia aldri vært i konflikt med produsenter. Og i en så liten bransje, med stor gjennomsiktighet, har man alt å vinne på å opptre redelig.

Mustafa ønsker på sin side ikke å kommentere Skistads uttalelse.

El Clásico er en feelgood-road movie om to kortvokste kurdiske brødre som reiser fra Nord-Irak til Spania på en firehjuling for å prøve å møte Cristiano Ronaldo. Filmen hadde norsk premiere 15. april i 2016, og ble sett av over 10 000 kinopublikummere i Norge. Filmen ble også valgt ut til Tribeca Film Festival, hvor filmen og fotograf Kjell Vassdal vant prisen for beste foto. I samme måned vant den også ungdomsjuryens pris under Barnefilmfestivalen i Kristiansand, og så senere Folkets Amanda.

Les hele saken

Rettsstrid om «El Clásico»

Rettsstrid om «El Clásico»

Halkawt Mustafa og distributøren Euforia Film må møtes i retten i august. Årsaken er et ubetalt beløp til distributøren som filmskaperen bestrider.

Filmskaper Halkawt Mustafa og distributøren Euforia Film må møtes i retten i august. Stridens kjerne er et beløp på kroner 50 000, samt 40 000 i renter, som filmskaperen ikke har betalt til distributøren, melder VG. Mustafa mener på sin side at kravet er foreldet.

El Clásico (2016) fikk lanseringsstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI). Utgiftene til distributøren, Euforia Film, er en del av regnskapet som ble levert inn. Men fordi ikke hele summen ble betalt, mener Vibeke Skistad i Euforia at Mustafa ga villedende opplysninger til NFI, som kan ha resultert i for høy støtte.

– Euforia vant i forliksrådet i vinter, Halkawt Mustafa og hans selskap ble da dømt til å betale hele summen. Mustafa var uenig i avgjørelsen, og hyret advokat og anket saken inn for retten, sier Skistad til VG.

Skistad beskriver konflikten som en prinsippsak.

– Jeg synes det er helt håpløst å belemre det offentlige rettsapparatet med en slik fillesak, vi snakker femti tusen kroner. Jeg har holdt på i årevis, og på vegne av både Euforia og filmbransjen generelt vil jeg tydelig markere standpunkt her: Man unnlater ikke å betale regninger og lar tida gå, for så å bruke foreldelseskortet.

Hun vil ikke uttale seg om dette er en typisk sak for filmbransjen.

– Jeg vil ikke uttale meg om det på generelt grunnlag, men jeg har i mine tretten år i Euforia aldri vært i konflikt med produsenter. Og i en så liten bransje, med stor gjennomsiktighet, har man alt å vinne på å opptre redelig.

Mustafa ønsker på sin side ikke å kommentere Skistads uttalelse.

El Clásico er en feelgood-road movie om to kortvokste kurdiske brødre som reiser fra Nord-Irak til Spania på en firehjuling for å prøve å møte Cristiano Ronaldo. Filmen hadde norsk premiere 15. april i 2016, og ble sett av over 10 000 kinopublikummere i Norge. Filmen ble også valgt ut til Tribeca Film Festival, hvor filmen og fotograf Kjell Vassdal vant prisen for beste foto. I samme måned vant den også ungdomsjuryens pris under Barnefilmfestivalen i Kristiansand, og så senere Folkets Amanda.

Les hele saken

MENY