Tiden renner ut for «Kampen om Narvik»

Tiden renner ut for «Kampen om Narvik»

Koronaviruset kan bety slutten for innspillingen av storfilmen «Kampen om Narvik». Det melder Dagbladet som har møtt regissøren Erik Skjoldbjærg på et tomt filmsett.

Foto fra «Kampen om Narvik» (Nordisk Film)

Innspillingen startet i Oslo den første uka i mars. Uka etter stengte regjeringen ned Norge, og siden har filmproduksjonen stått på stedet hvil.

Den omfattende produksjonen har et budsjett på 63 millioner, men vil nå koste betraktelig mer, forteller regissøren Erik Skjoldbjærg til Dagbladet.

– Bransjen har etablert retningslinjer i henhold til smittevernsreglene som gjør at vi må jobbe langsommere. Samtidig er det umulig for skuespillere å jobbe på to meters avstand. Vi trenger å få på plass en disposisjonsløsning for dem, i likhet med andre yrker som jobber tett på hverandre.

I sentrale roller finner vi blant annet Kristine Hartgen, Henrik Mestad, Kari Bremnes, Stig Henrik Hoff og Carl Martin Eggesbø.

Filmen tar utgangspunkt i 8.april 1940 da Narviks pasifistiske ordfører,Theodor Broch, nekter å ta inn over seg at krigen står for døren. «Samme natt blir kommandørkaptein Per Askim kalt ut til panserskipet Norge med beskjed om at tyske krigsskip er på vei inn fjorden. Han får ordre om å kjempe, men panserskipet senkes ved første trefning, og okkupasjonen er et faktum».

– All researchen fortelles gjennom et ektepar. Hun fanges i kampene i Narvik når tyskerne invaderer, han er ute og slåss i fjellene rundt byen. Filmen viser hvordan krigen virker inn på enkeltmennesker. Her er det ingen fokus på konger eller generaler, men på folket, sier Skjoldbjærg til Dagbladet.

– Slaget om Narvik er det mest dramatiske som skjedde i Norge under andre verdenskrig. Historien er underkommunisert nasjonalt. Vi ønsker å gi hendelsen den oppmerksomheten den fortjener, sier regissøren

Men tiden er iferd med å renne ut for prosjektet. For hver dag uten aktivitet taper prosjektet penger. Å legge ned produksjonen kostet alene to millioner kroner. Hovedsakelig knyttet til permitteringskostnader av rundt 80 prosjektansatte.

– Det ene er økonomien, det andre er at vi er avhengig av snø. Opptakene i Nord-Norge som skulle i gang etter påsken er bestemt utsatt et helt år. Premieren 1. juledag 2020 er derfor bare å glemme, sier Skjoldbjærg.

Samlet har prosjektet fått en ekstraregning på åtte millioner kroner i fanget, melder Dagbladet.

Filmens produsent, Aage Aaberge i Nordisk Film, fortviler.

– Næringsbygget vi leier lokaler i skal bli leiligheter, så vi har kontrakt ut juni. Opptakene må gjennomføres før den tid. Rekker vi det ikke taper vi hele filmsettet, alt vi har bygget opp, og med den ekstrakostnaden tror jeg nesten det er over og ut. Dette er dramatisk, sier Aaberge.

Les mer om hvordan produksjonsdesigner Merete Bostrøm har rekonstruert spisesalen, kjøkkenet og resepsjonen til Royal Hotell Narvik, en viktig del av handlingen i «Kampen om Narvik».

Tiden renner ut for «Kampen om Narvik»

Tiden renner ut for «Kampen om Narvik»

Koronaviruset kan bety slutten for innspillingen av storfilmen «Kampen om Narvik». Det melder Dagbladet som har møtt regissøren Erik Skjoldbjærg på et tomt filmsett.

Foto fra «Kampen om Narvik» (Nordisk Film)

Innspillingen startet i Oslo den første uka i mars. Uka etter stengte regjeringen ned Norge, og siden har filmproduksjonen stått på stedet hvil.

Den omfattende produksjonen har et budsjett på 63 millioner, men vil nå koste betraktelig mer, forteller regissøren Erik Skjoldbjærg til Dagbladet.

– Bransjen har etablert retningslinjer i henhold til smittevernsreglene som gjør at vi må jobbe langsommere. Samtidig er det umulig for skuespillere å jobbe på to meters avstand. Vi trenger å få på plass en disposisjonsløsning for dem, i likhet med andre yrker som jobber tett på hverandre.

I sentrale roller finner vi blant annet Kristine Hartgen, Henrik Mestad, Kari Bremnes, Stig Henrik Hoff og Carl Martin Eggesbø.

Filmen tar utgangspunkt i 8.april 1940 da Narviks pasifistiske ordfører,Theodor Broch, nekter å ta inn over seg at krigen står for døren. «Samme natt blir kommandørkaptein Per Askim kalt ut til panserskipet Norge med beskjed om at tyske krigsskip er på vei inn fjorden. Han får ordre om å kjempe, men panserskipet senkes ved første trefning, og okkupasjonen er et faktum».

– All researchen fortelles gjennom et ektepar. Hun fanges i kampene i Narvik når tyskerne invaderer, han er ute og slåss i fjellene rundt byen. Filmen viser hvordan krigen virker inn på enkeltmennesker. Her er det ingen fokus på konger eller generaler, men på folket, sier Skjoldbjærg til Dagbladet.

– Slaget om Narvik er det mest dramatiske som skjedde i Norge under andre verdenskrig. Historien er underkommunisert nasjonalt. Vi ønsker å gi hendelsen den oppmerksomheten den fortjener, sier regissøren

Men tiden er iferd med å renne ut for prosjektet. For hver dag uten aktivitet taper prosjektet penger. Å legge ned produksjonen kostet alene to millioner kroner. Hovedsakelig knyttet til permitteringskostnader av rundt 80 prosjektansatte.

– Det ene er økonomien, det andre er at vi er avhengig av snø. Opptakene i Nord-Norge som skulle i gang etter påsken er bestemt utsatt et helt år. Premieren 1. juledag 2020 er derfor bare å glemme, sier Skjoldbjærg.

Samlet har prosjektet fått en ekstraregning på åtte millioner kroner i fanget, melder Dagbladet.

Filmens produsent, Aage Aaberge i Nordisk Film, fortviler.

– Næringsbygget vi leier lokaler i skal bli leiligheter, så vi har kontrakt ut juni. Opptakene må gjennomføres før den tid. Rekker vi det ikke taper vi hele filmsettet, alt vi har bygget opp, og med den ekstrakostnaden tror jeg nesten det er over og ut. Dette er dramatisk, sier Aaberge.

Les mer om hvordan produksjonsdesigner Merete Bostrøm har rekonstruert spisesalen, kjøkkenet og resepsjonen til Royal Hotell Narvik, en viktig del av handlingen i «Kampen om Narvik».

MENY