Ilze B. Jacobsen klar for Annecy med «My Favorite War»

Ilze B. Jacobsen klar for Annecy med «My Favorite War»

Ilze Burkovska Jacobsens animerte dokumentarfilm «My Favorite War» er klar for Annecy – verdens største festival for animasjonsfilm.

My Favorite War er nominert i den internasjonale konkurransen Contrechamp for langfilm på den franske festivalen som i år avvikles digitalt. Kortfilmene og enkelte av de lange filmene vil være tilgjengelig for publikum på festivalens online plattform. Selv om ikke alle de lange filmene er tilgjengelige for publikum vil juryene vil vurdere alle filmene digitalt.

Filmen er regissert av norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen (født 1971). Det er en personlig, animert dokumentarfilm som forteller historien om regissørens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970-1990. «Regimet i Sovjetunionen brukte andre verdenskrig som et betydelig ideologisk våpen for å skremme og undertrykke befolkningen under den kalde krigen. Når Ilze finner et bein fra en tysk soldat i sandkassa begynner hun å finne andre historier begravd under propagandaen.»

– Å bli tatt ut til Annecy er oppfyllelsen av en drøm nå som filmen blir ferdig. Det er trist at vi ikke får være til stedet i dette «animatørenes mekka», og møte publikum. Men denne annerkjennelsen kan ingen ta fra oss uansett om den blir digital og ikke fysisk i år på grunn av et virus. Vi deler dette med mange gode kollegaer som tegner og designer Svein Nyhus og vårt fantastiske team av animatører, sier Burkovska Jacobsen i en pressemelding fra NFI.

– Vi gleder oss til å få My Favorite War ut på kino og TV i løpet av året. Dette er en svært aktuell historie som handler om å være ung og gjøre opprør mot et totalitært styresett under den kalde krigen. Den krisen verden nå er inne i viser oss igjen at dette er et stadig viktigere tema for oppvoksende generasjoner, i en verden hvor vi snart har flere diktaturer og autoritære regimer enn demokratier, sier produsent Trond Jacobsen.

My Favorite War er finansiert blant annet av Norsk filminstitutt, Lavtisk Filminstitutt, og Viken filmsenter.

Om regissøren

Ilze B. Jacobsens debutfilm, dokumentaren Klassebildet fra 2001, fikk internasjonal oppmerksomhet og ble vist i flere land. Min Mammas Gård fra 2008 ble vist ved Den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam (IDFA) høsten samme år. Filmen vant bl.a. prisen for beste dokumentarfilm både i Latvia og  i Norge – Gullruten – i 2010. Jacobsen har også laget barnedokumentarserien Sånn er jeg, og sånn er Det, 39 portretter av barn med ulike funksjonsnedsettelser som selv forteller om sine liv, utfordringer, sorger og gleder. Sammen med ektemannen Trond Jacobsen og Marianne Müller driver hun selskapet Bivrost Film. I 2018 vant Bivrost Film en Emmy for den animerte barneserien «Kroppen min eier jeg», sammen med NRK Super.

Andre norske filmer i Annecy

I tillegg til dokumentaren er også kortfilmen Pulsator av Thor Sivertsen, tatt ut til Off-Limits Short Film Competition og Reven og nissen, av Yaprak Morali og Are Austnes tatt ut til Young Audience Short Film Competition. Også oppdragsfilmen Selvforstyrrelser, regissert av Julia Vargas og produsert av Animaskin er tatt ut til konkurranse.

Festivalen og markedet i Annecy avvikles digitalt i 2020.

Ilze B. Jacobsen klar for Annecy med «My Favorite War»

Ilze B. Jacobsen klar for Annecy med «My Favorite War»

Ilze Burkovska Jacobsens animerte dokumentarfilm «My Favorite War» er klar for Annecy – verdens største festival for animasjonsfilm.

My Favorite War er nominert i den internasjonale konkurransen Contrechamp for langfilm på den franske festivalen som i år avvikles digitalt. Kortfilmene og enkelte av de lange filmene vil være tilgjengelig for publikum på festivalens online plattform. Selv om ikke alle de lange filmene er tilgjengelige for publikum vil juryene vil vurdere alle filmene digitalt.

Filmen er regissert av norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen (født 1971). Det er en personlig, animert dokumentarfilm som forteller historien om regissørens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970-1990. «Regimet i Sovjetunionen brukte andre verdenskrig som et betydelig ideologisk våpen for å skremme og undertrykke befolkningen under den kalde krigen. Når Ilze finner et bein fra en tysk soldat i sandkassa begynner hun å finne andre historier begravd under propagandaen.»

– Å bli tatt ut til Annecy er oppfyllelsen av en drøm nå som filmen blir ferdig. Det er trist at vi ikke får være til stedet i dette «animatørenes mekka», og møte publikum. Men denne annerkjennelsen kan ingen ta fra oss uansett om den blir digital og ikke fysisk i år på grunn av et virus. Vi deler dette med mange gode kollegaer som tegner og designer Svein Nyhus og vårt fantastiske team av animatører, sier Burkovska Jacobsen i en pressemelding fra NFI.

– Vi gleder oss til å få My Favorite War ut på kino og TV i løpet av året. Dette er en svært aktuell historie som handler om å være ung og gjøre opprør mot et totalitært styresett under den kalde krigen. Den krisen verden nå er inne i viser oss igjen at dette er et stadig viktigere tema for oppvoksende generasjoner, i en verden hvor vi snart har flere diktaturer og autoritære regimer enn demokratier, sier produsent Trond Jacobsen.

My Favorite War er finansiert blant annet av Norsk filminstitutt, Lavtisk Filminstitutt, og Viken filmsenter.

Om regissøren

Ilze B. Jacobsens debutfilm, dokumentaren Klassebildet fra 2001, fikk internasjonal oppmerksomhet og ble vist i flere land. Min Mammas Gård fra 2008 ble vist ved Den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam (IDFA) høsten samme år. Filmen vant bl.a. prisen for beste dokumentarfilm både i Latvia og  i Norge – Gullruten – i 2010. Jacobsen har også laget barnedokumentarserien Sånn er jeg, og sånn er Det, 39 portretter av barn med ulike funksjonsnedsettelser som selv forteller om sine liv, utfordringer, sorger og gleder. Sammen med ektemannen Trond Jacobsen og Marianne Müller driver hun selskapet Bivrost Film. I 2018 vant Bivrost Film en Emmy for den animerte barneserien «Kroppen min eier jeg», sammen med NRK Super.

Andre norske filmer i Annecy

I tillegg til dokumentaren er også kortfilmen Pulsator av Thor Sivertsen, tatt ut til Off-Limits Short Film Competition og Reven og nissen, av Yaprak Morali og Are Austnes tatt ut til Young Audience Short Film Competition. Også oppdragsfilmen Selvforstyrrelser, regissert av Julia Vargas og produsert av Animaskin er tatt ut til konkurranse.

Festivalen og markedet i Annecy avvikles digitalt i 2020.

MENY