Witzø og Kvithyll fronter Midtnorsk Filmmarked med spillefilm

Witzø og Kvithyll fronter Midtnorsk Filmmarked med spillefilm

Regissør Hallvar Witzø og produsent Elisabeth Kvithyll holder panelsamtale under Midtnorsk Filmmarked, med utgangspunkt i hva deres innspillingsklare spillefilm «Alle hater Johan» kan bety for filmregionen.

Verdien av filminnspilling – hvilke ringvirkninger kan en filminnspilling ha for lokalt næringsliv? Det er utgangspunktet for panelsamtalen som åpner årets utgave av Midtnorsk Filmmarked, der regissør Hallvar Witzø og produsent Elisabeth Kvithyll deltar.

Midtnorsk Filmmarked er «årets viktigste møteplass for alle som ønsker å bli bedre kjent med trøndersk filmbransje», heter det i invitasjonen fra arrangørene. Her vil en rekke lokale selskaper presentere sine prosjekter som er underveis. Markedet er tilknyttet den årlige Kosmorama film festival.

Alle hater Johan skal spilles inn på Frøya i våres og blir regissør Hallvar Witzø sin etterlengtede spillefilmdebut. Witzø ble Oscar-nominert for filmskolefilmen Tuba Atlantic i 2011. Filmen vant også en student-Oscar. Hans neste kortfilm, Ja vi elsker, som Kvithyll produserte, konkurrerte om Gullpalmen for kortfilm i Cannes i 2014.

Alle hater Johan har fått utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt i flere runder, samt Midtnorsk filmsenter og FilmInvest3. Erlend Loe er manusforfatter og Nordisk Film Production produksjonsselskap. I den «eksplosive bygdekomedien følger vi Johan Grandes kamp for tilhørighet og kjærlighet fra han sprenger sin første bru i 1940 til han sprenges utover Trondheimsfjorden i 2019 midt på dagen, med hele bygda som vitner».

Regissøren og produsenten har hele tiden ønsket at location skulle være Titran på Frøya, kunne de fortelle til lokalavisen Frøya Nyheter i oktober:

– Filmen har fått et produksjonstilskudd på 9 millioner, men siden vi ønsker å legge hele filmproduksjonen utenfor Oslo, vil den koste mer, sa Kvithyll som da jobbet med å skaffe de pengene som manglet. Nå virker det altså som de har kommet i mål og har satt opptakstart til inneværende måned.

Filmkonsulent Ståle Stein Berg har omtalt prosjektet som noe for seg selv:

«Einstøing får i Det norske akademis ordbok denne forklaringa: (…) av norrønt adjektiv einstøᵭr ‘som står aleine’; samansett av ein og preteritumsstammen i standa. Person som lev aleine og er noko for seg sjølv. Vidare dukkar termar som ‘original’ og ‘særling’ opp i definisjonsteksten. Dette er veldig tett på ei god beskriving av filmen Alle hater Johan. Den er verkeleg noko for seg sjølv. Ikkje berre i kraft av å skildre ein makelaus karakter, men også gjennom eit uvanleg medlevande, empatisk og observant forteljarlynne. Det ligg ein genuin vilje til å yte denne tilsynelatande einfaldige skruen som heiter Johan Grande den respekt han trass alt fortener. Med det same gir filmen andlet til desse snåle skruane, bygdeoriginalane og særlingane vi alle kjenner til men sjeldan kjenner, og minner oss om det basale; at dette er lengtande menneske. Som alle oss andre. Kunststykket er at alt dette får regissør Hallvar Witzø, i trespann med manusforfattar Erlend Loe og produsent Elisabeth Kvithyll, til samtidig med at vi både ler og gret. Her er vidd og varme i uvanleg rikt monn; ei skrøne utan like, rett og slett!»

Andre selskaper som presenterer nye prosjekter på Midtnorsk Filmmarked er UpNorth film med Apache, Helmet med Popcorngutten, Herstory med Bunadsgeriljaen og Spætt Film med Togrøvere – for å nevne noen (les mer om alle prosjektene her).

Witzø og Kvithyll fronter Midtnorsk Filmmarked med spillefilm

Witzø og Kvithyll fronter Midtnorsk Filmmarked med spillefilm

Regissør Hallvar Witzø og produsent Elisabeth Kvithyll holder panelsamtale under Midtnorsk Filmmarked, med utgangspunkt i hva deres innspillingsklare spillefilm «Alle hater Johan» kan bety for filmregionen.

Verdien av filminnspilling – hvilke ringvirkninger kan en filminnspilling ha for lokalt næringsliv? Det er utgangspunktet for panelsamtalen som åpner årets utgave av Midtnorsk Filmmarked, der regissør Hallvar Witzø og produsent Elisabeth Kvithyll deltar.

Midtnorsk Filmmarked er «årets viktigste møteplass for alle som ønsker å bli bedre kjent med trøndersk filmbransje», heter det i invitasjonen fra arrangørene. Her vil en rekke lokale selskaper presentere sine prosjekter som er underveis. Markedet er tilknyttet den årlige Kosmorama film festival.

Alle hater Johan skal spilles inn på Frøya i våres og blir regissør Hallvar Witzø sin etterlengtede spillefilmdebut. Witzø ble Oscar-nominert for filmskolefilmen Tuba Atlantic i 2011. Filmen vant også en student-Oscar. Hans neste kortfilm, Ja vi elsker, som Kvithyll produserte, konkurrerte om Gullpalmen for kortfilm i Cannes i 2014.

Alle hater Johan har fått utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt i flere runder, samt Midtnorsk filmsenter og FilmInvest3. Erlend Loe er manusforfatter og Nordisk Film Production produksjonsselskap. I den «eksplosive bygdekomedien følger vi Johan Grandes kamp for tilhørighet og kjærlighet fra han sprenger sin første bru i 1940 til han sprenges utover Trondheimsfjorden i 2019 midt på dagen, med hele bygda som vitner».

Regissøren og produsenten har hele tiden ønsket at location skulle være Titran på Frøya, kunne de fortelle til lokalavisen Frøya Nyheter i oktober:

– Filmen har fått et produksjonstilskudd på 9 millioner, men siden vi ønsker å legge hele filmproduksjonen utenfor Oslo, vil den koste mer, sa Kvithyll som da jobbet med å skaffe de pengene som manglet. Nå virker det altså som de har kommet i mål og har satt opptakstart til inneværende måned.

Filmkonsulent Ståle Stein Berg har omtalt prosjektet som noe for seg selv:

«Einstøing får i Det norske akademis ordbok denne forklaringa: (…) av norrønt adjektiv einstøᵭr ‘som står aleine’; samansett av ein og preteritumsstammen i standa. Person som lev aleine og er noko for seg sjølv. Vidare dukkar termar som ‘original’ og ‘særling’ opp i definisjonsteksten. Dette er veldig tett på ei god beskriving av filmen Alle hater Johan. Den er verkeleg noko for seg sjølv. Ikkje berre i kraft av å skildre ein makelaus karakter, men også gjennom eit uvanleg medlevande, empatisk og observant forteljarlynne. Det ligg ein genuin vilje til å yte denne tilsynelatande einfaldige skruen som heiter Johan Grande den respekt han trass alt fortener. Med det same gir filmen andlet til desse snåle skruane, bygdeoriginalane og særlingane vi alle kjenner til men sjeldan kjenner, og minner oss om det basale; at dette er lengtande menneske. Som alle oss andre. Kunststykket er at alt dette får regissør Hallvar Witzø, i trespann med manusforfattar Erlend Loe og produsent Elisabeth Kvithyll, til samtidig med at vi både ler og gret. Her er vidd og varme i uvanleg rikt monn; ei skrøne utan like, rett og slett!»

Andre selskaper som presenterer nye prosjekter på Midtnorsk Filmmarked er UpNorth film med Apache, Helmet med Popcorngutten, Herstory med Bunadsgeriljaen og Spætt Film med Togrøvere – for å nevne noen (les mer om alle prosjektene her).

MENY