Sant & Usant med dokumentar-premiere på Berlinalen

Sant & Usant med dokumentar-premiere på Berlinalen

Viktor Kossakovsky og Sant & Usants dokumentar «Gunda» skal konkurrere om Berlinale Documentary Award i det nye sideprogrammet Encounters.

Det er en helt ny og prestisjefylt seksjon på Berlinalen som den nye ledelsen av festivalen har invitert den norske filmen til (sjekk ut alle de utvalgte filmene i seksjonen her).

Viktor Kossakovsky er en internasjonalt kjent og prisbelønt russisk dokumentarregissør som har samarbeidet med Sant og Usant siden 2015, da de laget barnedokumentaren Varicella. Filmen vant pris under Message to man-filmfestival i Russland, og fikk Special mention i konkurranseprogrammet på IDFA.

Gunda  har allerede før den har hatt premiere vakt oppmerksomhet, og ble blant annet presentert  i Cannes og under DOC Norway i Bergen. Fotograf er Egil Håskjold Larsen, mens Anita Rehoff Larsen og Tone Grøttjord-Glenne er produsenter for Sant & Usant.

Filmen er «Kossakovskys intenst personlige bestrebelse på å fornye vårt syn på selve livet, en meditasjon over mystikken som ligger i bevisstheten til alle former for liv, oss inkludert», heter det i omtalen hos Norsk filminstitutt som har tildelt den produksjonstilskudd og lanseringsstøtte.

«Vi deler kloden vår med mer enn en milliard griser, mer enn en milliard kyr og over tjue milliarder høns. I industrialiserte land tenker vi enten ikke på dem, eller overser det faktum at de også er bevisste vesener. Hva tenker de egentlig om oss? Hva ville de sagt til oss hvis vi skjønte språket deres? Kan vi forstå dem ved å åpne oss for dem og varsomt iaktta dem? Hva kan de lære oss?»

Den nye Encounters-seksjonen er et supplement til hovedkonkurransen i Berlin, og vil vise «estetisk og formmessig nyskapende filmer som utfordrer det tradisjonelle filmspråket».

– De teknologiske og økonomiske endringene vi har sett i det 21. århundre har også forandret måten vi lager film på. Grensene mellom fiksjon og dokumentar, filmessay og sjanger er mindre stabile og flyter over i hverandre. Denne nye konkurranseseksjonen vil, sammen med den internasjonale konkurransen, gi oss muligheten til å omfavne disse endringene, uttaler festivalens nye kunstneriske leder Carlo Chatrian.

I Encounters konkurrerer 15 filmer om pris for beste film, beste regi og juryens spesialpris. Gunda er også nominert til Berlinale Documentary Award, en pris på 40.000 euro sponset av den tyske tv-kanalen Rundfunk Berlin-Brandenburg, melder Norsk filminstitutt. Prisen deles mellom regissør og produsent.

– Det er først og fremst en fantastisk flott anerkjennelse for oss å bli tatt ut til det nye konkurranseprogrammet i Berlin, og vi er glade for at den nye Encounter seksjonen ønsker å fremme nye perspektiver på det store lerretet. Dette blir andre gang vi produserer med regissør Victor Kossakovsky, og med det fortsetter vi samarbeidet med å finne nye måter å utforske det cinematiske uttrykket på. Vi gleder oss til å dele denne filmen med festivalpublikumet under jubileumet for den 70ende filmfestivalen i Berlin – før filmen kommer til Norge på et senere tidspunkt, sier Anita Rehoff Larsen.

Kossakovsky har laget en lang rekke prisvinnende dokumentarfilmer, og står ofte for både regi, foto og klipp selv. Kossokovskys filmer har vunnet over hundre priser verden over, og hans forrige film, Aquarela, hadde premiere i Venezia i 2018.

Sant & Usant med dokumentar-premiere på Berlinalen

Sant & Usant med dokumentar-premiere på Berlinalen

Viktor Kossakovsky og Sant & Usants dokumentar «Gunda» skal konkurrere om Berlinale Documentary Award i det nye sideprogrammet Encounters.

Det er en helt ny og prestisjefylt seksjon på Berlinalen som den nye ledelsen av festivalen har invitert den norske filmen til (sjekk ut alle de utvalgte filmene i seksjonen her).

Viktor Kossakovsky er en internasjonalt kjent og prisbelønt russisk dokumentarregissør som har samarbeidet med Sant og Usant siden 2015, da de laget barnedokumentaren Varicella. Filmen vant pris under Message to man-filmfestival i Russland, og fikk Special mention i konkurranseprogrammet på IDFA.

Gunda  har allerede før den har hatt premiere vakt oppmerksomhet, og ble blant annet presentert  i Cannes og under DOC Norway i Bergen. Fotograf er Egil Håskjold Larsen, mens Anita Rehoff Larsen og Tone Grøttjord-Glenne er produsenter for Sant & Usant.

Filmen er «Kossakovskys intenst personlige bestrebelse på å fornye vårt syn på selve livet, en meditasjon over mystikken som ligger i bevisstheten til alle former for liv, oss inkludert», heter det i omtalen hos Norsk filminstitutt som har tildelt den produksjonstilskudd og lanseringsstøtte.

«Vi deler kloden vår med mer enn en milliard griser, mer enn en milliard kyr og over tjue milliarder høns. I industrialiserte land tenker vi enten ikke på dem, eller overser det faktum at de også er bevisste vesener. Hva tenker de egentlig om oss? Hva ville de sagt til oss hvis vi skjønte språket deres? Kan vi forstå dem ved å åpne oss for dem og varsomt iaktta dem? Hva kan de lære oss?»

Den nye Encounters-seksjonen er et supplement til hovedkonkurransen i Berlin, og vil vise «estetisk og formmessig nyskapende filmer som utfordrer det tradisjonelle filmspråket».

– De teknologiske og økonomiske endringene vi har sett i det 21. århundre har også forandret måten vi lager film på. Grensene mellom fiksjon og dokumentar, filmessay og sjanger er mindre stabile og flyter over i hverandre. Denne nye konkurranseseksjonen vil, sammen med den internasjonale konkurransen, gi oss muligheten til å omfavne disse endringene, uttaler festivalens nye kunstneriske leder Carlo Chatrian.

I Encounters konkurrerer 15 filmer om pris for beste film, beste regi og juryens spesialpris. Gunda er også nominert til Berlinale Documentary Award, en pris på 40.000 euro sponset av den tyske tv-kanalen Rundfunk Berlin-Brandenburg, melder Norsk filminstitutt. Prisen deles mellom regissør og produsent.

– Det er først og fremst en fantastisk flott anerkjennelse for oss å bli tatt ut til det nye konkurranseprogrammet i Berlin, og vi er glade for at den nye Encounter seksjonen ønsker å fremme nye perspektiver på det store lerretet. Dette blir andre gang vi produserer med regissør Victor Kossakovsky, og med det fortsetter vi samarbeidet med å finne nye måter å utforske det cinematiske uttrykket på. Vi gleder oss til å dele denne filmen med festivalpublikumet under jubileumet for den 70ende filmfestivalen i Berlin – før filmen kommer til Norge på et senere tidspunkt, sier Anita Rehoff Larsen.

Kossakovsky har laget en lang rekke prisvinnende dokumentarfilmer, og står ofte for både regi, foto og klipp selv. Kossokovskys filmer har vunnet over hundre priser verden over, og hans forrige film, Aquarela, hadde premiere i Venezia i 2018.

MENY