Nordisk million-tilskudd til «Den største forbrytelsen»

Nordisk million-tilskudd til «Den største forbrytelsen»

Fantefilms holocaust-drama «Den største forbrytelsen», som allerede er i opptak, er tildelt million-tilskudd fra Nordisk Film & TV Fond. Les mer om prosjektet som har Jakob Oftebro i en sentral rolle som norsk-jødisk bokser.

Foto: Nikolai Cleve Broch i «Den største forbrytelsen»

Eirik Svensson og Fantefilm Fiksjon er tildelt 3 millioner kroner i støtte fra Nordisk Film & TV Fond til sin spillefilmversjon av Marte Michelets dokumentarbok Den største forbrytelsen.

Det er Harald Rosenløw Eeg som sammen med Lars Gudmestad har utviklet manuset om de norske jødene som ble deportert med Donau til Auschwitz 26. november 1942.

Da prosjektet fikk 12 millioner kroner i tilskudd fra NFI våren 2017, var Marius Holst oppført som regissør. Forsinkelsene på hans film Mordene i Kongo gjorde det imidlertid utfordrende å finne en fornuftig fremdriftsplan, ifølge produsent Fantefilm. Regissør Eirik Svensson ble derfor trukket inn i steden. Filmen startet opptak i desember, blant annet i Vilnius.

Filmen er løselig basert på Michelets dokumentarbok, og har et budsjett på 49 millioner. Den omhandler de 532 norske jødene som ble deportert med Donau i 1942: 302 menn, 188 kvinner og 42 barn. ”Midt i dette kaoset møtes også familien Braude. En vanlig norsk arbeiderfamilie som inntil nå hadde levd sine liv i trygghet på Grünerløkka i Oslo. Deres skjebne ble beseglet av det faktum at de var jøder. Den største forbrytelsen er en episk storfilm om et av de mest dramatiske kapitler i norsk historie”, heter det i omtalen.

 Blant skuespillerne finner vi Jakob Oftebro i hovedrollen som Charles Braude, norsk-jødisk bokser. Andre sentrale skuespillere er Nikolai Cleve Broch, Silje Storstein, Carl Martin Eggesbø, Eilif Hartwig, Michalis Koutsogiannakis og Pia Halvorsen. Produsenter er Martin Sundland, Catrin Gundersen og Therese Bøhn. Filmen co-produseres med  SF Studios, Film i Väst, Nordisk Film Distribusjon, Lithuania’s Artbox, NRK, DR, SVT, og NFI.

Tidligere spillefilmkonsulent i Norsk filminstitutt Wibecke Rønseth var ikke sparsom med lovord da hun ga støtte til filmen:

”Før Marte Michelets bok var dette en del av vår historie som få kjente til, og som offentligheten ikke var interessert i å belyse. Med denne filmen får vi endelig sett på en del av vår nære historie som ikke bare omhandler tradisjonelle heltedåder, men også en annen alvorlig side. Det er et av de mest gripende og viktige prosjektene jeg har fått på mitt bord som konsulent”.

Også nåværende spillefilmkonsulent Ståle Stein Berg ga sitt bifall da han kom med ytterligere støttemidler:

«Eg deler Rønseths vurdering av dette prosjektet. Med et sterkt kunstnarleg team, ein solid og dedikert produsent, og ei medrivande forteljing, er det lett for meg å bli med på «spleiselaget» for å få denne filmen realisert”.

Dette er et av krigens minst kjente, men mest betydningsfulle fotografier. Bildet ble tatt i skjul ved Oslokaia 26.november 1942 og viser konturene av det dramatiske som skjedde da norske jøder ble deportert med Donau og fraktet til de tyske dødsleirene (hentet fra Wikipedia)

Nordisk million-tilskudd til «Den største forbrytelsen»

Nordisk million-tilskudd til «Den største forbrytelsen»

Fantefilms holocaust-drama «Den største forbrytelsen», som allerede er i opptak, er tildelt million-tilskudd fra Nordisk Film & TV Fond. Les mer om prosjektet som har Jakob Oftebro i en sentral rolle som norsk-jødisk bokser.

Foto: Nikolai Cleve Broch i «Den største forbrytelsen»

Eirik Svensson og Fantefilm Fiksjon er tildelt 3 millioner kroner i støtte fra Nordisk Film & TV Fond til sin spillefilmversjon av Marte Michelets dokumentarbok Den største forbrytelsen.

Det er Harald Rosenløw Eeg som sammen med Lars Gudmestad har utviklet manuset om de norske jødene som ble deportert med Donau til Auschwitz 26. november 1942.

Da prosjektet fikk 12 millioner kroner i tilskudd fra NFI våren 2017, var Marius Holst oppført som regissør. Forsinkelsene på hans film Mordene i Kongo gjorde det imidlertid utfordrende å finne en fornuftig fremdriftsplan, ifølge produsent Fantefilm. Regissør Eirik Svensson ble derfor trukket inn i steden. Filmen startet opptak i desember, blant annet i Vilnius.

Filmen er løselig basert på Michelets dokumentarbok, og har et budsjett på 49 millioner. Den omhandler de 532 norske jødene som ble deportert med Donau i 1942: 302 menn, 188 kvinner og 42 barn. ”Midt i dette kaoset møtes også familien Braude. En vanlig norsk arbeiderfamilie som inntil nå hadde levd sine liv i trygghet på Grünerløkka i Oslo. Deres skjebne ble beseglet av det faktum at de var jøder. Den største forbrytelsen er en episk storfilm om et av de mest dramatiske kapitler i norsk historie”, heter det i omtalen.

 Blant skuespillerne finner vi Jakob Oftebro i hovedrollen som Charles Braude, norsk-jødisk bokser. Andre sentrale skuespillere er Nikolai Cleve Broch, Silje Storstein, Carl Martin Eggesbø, Eilif Hartwig, Michalis Koutsogiannakis og Pia Halvorsen. Produsenter er Martin Sundland, Catrin Gundersen og Therese Bøhn. Filmen co-produseres med  SF Studios, Film i Väst, Nordisk Film Distribusjon, Lithuania’s Artbox, NRK, DR, SVT, og NFI.

Tidligere spillefilmkonsulent i Norsk filminstitutt Wibecke Rønseth var ikke sparsom med lovord da hun ga støtte til filmen:

”Før Marte Michelets bok var dette en del av vår historie som få kjente til, og som offentligheten ikke var interessert i å belyse. Med denne filmen får vi endelig sett på en del av vår nære historie som ikke bare omhandler tradisjonelle heltedåder, men også en annen alvorlig side. Det er et av de mest gripende og viktige prosjektene jeg har fått på mitt bord som konsulent”.

Også nåværende spillefilmkonsulent Ståle Stein Berg ga sitt bifall da han kom med ytterligere støttemidler:

«Eg deler Rønseths vurdering av dette prosjektet. Med et sterkt kunstnarleg team, ein solid og dedikert produsent, og ei medrivande forteljing, er det lett for meg å bli med på «spleiselaget» for å få denne filmen realisert”.

Dette er et av krigens minst kjente, men mest betydningsfulle fotografier. Bildet ble tatt i skjul ved Oslokaia 26.november 1942 og viser konturene av det dramatiske som skjedde da norske jøder ble deportert med Donau og fraktet til de tyske dødsleirene (hentet fra Wikipedia)

MENY