Trond K. Andreassen åpner TIFFs Film fra Nord-program

Trond K. Andreassen åpner TIFFs Film fra Nord-program

«Alt som kunne ha vært» av Trond Kvig Andreassen åpner årets Film fra Nord-program under Tromsø filmfestival. I år har antallet langfilmer i dette programmet fordoblet seg fra fjoråret.

Foto fra «Alt som kunne ha vært»

I fjor innlemmet Film fra Nord-programmet på Tromsø Internasjonale filmfestival (TIFF) for første gang langfilmen som format, i tillegg til de kortere formatene. Det var på høy tid: Programmet ble raskt utvidet med fem langfilmer – et antall som i år er vokst til ti langfilmer!

«Film fra Nord byr som alltid på stor variasjon og det er stor spredning i sjangere i årets program; alt fra drama, komedie, skrekk, eksperimentell film, og ellevill animasjon er representert», sier programsjef John-Kristian Dalseth. 

Maskulinitet versus femininitet, forholdet mellom bygd og by, og miljø og konsekvenser av klimaendringer, er tema som går igjen i årets Film fra Nord-program, melder festivalen.

Årets åpningsfilm i Film fra Nord programmet er Alt som kunne ha vært av Trond Kvig Andreassen. Filmen handler om Magnus Eliassen, kjent fra duoen Sirkus Eliassen, og er spilt inn i Lofoten. Regissøren er fra Bodø, i likhet med Eliassen, og har vært i Film fra Nord programmet tidligere, men deltar for første gang med åpningsfilm.

”Andreassen utforsker gjerne enkeltskjebner, miljøer og mellommenneskelige relasjoner, og sammen med fotograf Audun Fjeldheim har han et eget blikk for det nære og personlige.   I filmen tar Andreassen nye steg som filmskaper, og har laget en film med høy kunstnerisk verdi og et internasjonalt filmatisk snitt”, sier Dalseth.

Det er naturligvis en sterk lokal forankring i årets program; ti av filmene har regissører fra våre tre nordligste fylker, inkludert tre fra Tromsø.  Videre er det en stor andel kvinnelige filmskapere, melder festivalen, og årets Film fra Nord-program har en tilnærmet 50/50 fordeling, med 23 filmer av mannlige regissører og 21 filmer av kvinnelige regissører. Syv av ti langfilmer er av kvinnelige filmskapere.

Film fra Nord har i år invitert Island til å delta og det har kommet inn mange filmer derfra, både kort- og langfilmer og de er godt representert med fem filmer i programmet. Inkluderingen av Island i Film fra Nord er en naturlig videreutvikling av programmets nordlige profil. «Norge har et åpenbart slektskap med Island og filmer derfra har alltid vært populære på TIFF», heter det i omtalen.

Sjekk ut hele programmet: FFN_2020

Trond K. Andreassen åpner TIFFs Film fra Nord-program

Trond K. Andreassen åpner TIFFs Film fra Nord-program

«Alt som kunne ha vært» av Trond Kvig Andreassen åpner årets Film fra Nord-program under Tromsø filmfestival. I år har antallet langfilmer i dette programmet fordoblet seg fra fjoråret.

Foto fra «Alt som kunne ha vært»

I fjor innlemmet Film fra Nord-programmet på Tromsø Internasjonale filmfestival (TIFF) for første gang langfilmen som format, i tillegg til de kortere formatene. Det var på høy tid: Programmet ble raskt utvidet med fem langfilmer – et antall som i år er vokst til ti langfilmer!

«Film fra Nord byr som alltid på stor variasjon og det er stor spredning i sjangere i årets program; alt fra drama, komedie, skrekk, eksperimentell film, og ellevill animasjon er representert», sier programsjef John-Kristian Dalseth. 

Maskulinitet versus femininitet, forholdet mellom bygd og by, og miljø og konsekvenser av klimaendringer, er tema som går igjen i årets Film fra Nord-program, melder festivalen.

Årets åpningsfilm i Film fra Nord programmet er Alt som kunne ha vært av Trond Kvig Andreassen. Filmen handler om Magnus Eliassen, kjent fra duoen Sirkus Eliassen, og er spilt inn i Lofoten. Regissøren er fra Bodø, i likhet med Eliassen, og har vært i Film fra Nord programmet tidligere, men deltar for første gang med åpningsfilm.

”Andreassen utforsker gjerne enkeltskjebner, miljøer og mellommenneskelige relasjoner, og sammen med fotograf Audun Fjeldheim har han et eget blikk for det nære og personlige.   I filmen tar Andreassen nye steg som filmskaper, og har laget en film med høy kunstnerisk verdi og et internasjonalt filmatisk snitt”, sier Dalseth.

Det er naturligvis en sterk lokal forankring i årets program; ti av filmene har regissører fra våre tre nordligste fylker, inkludert tre fra Tromsø.  Videre er det en stor andel kvinnelige filmskapere, melder festivalen, og årets Film fra Nord-program har en tilnærmet 50/50 fordeling, med 23 filmer av mannlige regissører og 21 filmer av kvinnelige regissører. Syv av ti langfilmer er av kvinnelige filmskapere.

Film fra Nord har i år invitert Island til å delta og det har kommet inn mange filmer derfra, både kort- og langfilmer og de er godt representert med fem filmer i programmet. Inkluderingen av Island i Film fra Nord er en naturlig videreutvikling av programmets nordlige profil. «Norge har et åpenbart slektskap med Island og filmer derfra har alltid vært populære på TIFF», heter det i omtalen.

Sjekk ut hele programmet: FFN_2020

MENY