Polanski-affæren overskygger Den europeiske filmprisen

Polanski-affæren overskygger Den europeiske filmprisen

Skal Det europeiske filmakademiet utestenge Roman Polanskis film på grunn av overgrepsanklagene mot ham? På lørdag får vi svar på om akademiets medlemmer straffer filmskaperen gjennom sin stemmegivning.

Foto: «An Officer and a Spy» – filmen om Dreyfus-affæren

På lørdag er Det europeiske filmakademiet (EFA) klar for sin kanskje mest krevende prisutdeling noensinne. Roman Polanski, som er anklaget for enda et nytt overgrep, er nominert innen fire priskategorier for An Officer and a Spy. Anklagene har skapt overskrifter helt siden skuespiller Valentine Monnier tidlig i høst sto fram med sin overgrepshistorie, som angivelig fant sted i 1975 da hun var 18 år.

Denne anklagen mot Polanski risikerer nå å overskygge selve feiringen under EFA-seremonien på lørdag, og det er uklart hvordan det kommer til å påvirke prisutdelingen.

Det har vært et økende press fra krefter i filmindustrien om å utestenge Polanski og hans film, og demonstrasjonene i forbindelse med den franske kinopremieren var mange. Men for akademiets styreleder, Agnieszka Holland, er ikke det noe alternativ. Akademiet har foreløpig ikke kommet med noen egen uttalelse om den nye anklagen mot Polanski, og vil etter eget sigende vente til regissøren selv forklarer seg, melder Screen International.

”Dette er veldig beklagelig for distributørene og produsentene av filmen», sier Holland, som selv er profilert regissør. ”Det er også en veldig vanskelig situasjon for Polanskis (angivelige) ofre som har stått fram.”

An Officer and a Spy

Polanski og de andre nominerte fra filmen ble nominert av medlemmer som var i god tro, fortsetter Holland. ”Å ta filmen ut av konkurransen om prisene vil være uheldig og ikke riktig”, mener hun. ”Det er opp til hvert enkelt medlem å gi uttrykk for hva de mener om filmen”.

Hun peker også på at å utestenge filmen vil ramme alle de andre som har bidratt på den og er nominert, deriblant hovedrollehaver Jean Dujardin, og som ikke kan stå ansvarlig for Polanskis angivelige handlinger.

Polanskis nye film er basert på den såkalte Dreyfus-affæren, en hendelse som polariserte Frankrike rundt forrige århundreskiftet. Den omhandler en jødisk kaptein i den franske hæren som urettmessig ble anklaget for å være tysk spion. Det ble pisket fram en antisemittisk atmosfære i Frankrike i denne perioden som bidro til forfølgelsen. Noen har anklaget Polanski for å utnytte Dreyfus sin skjebne for å forsvare seg mot anklagene. Under verdenspremieren i Venezia på An Officer and a Spy uttalte han at han identifiserer seg med Dreyfus, og mener at han selv har vært utsatt for forfølgelse.

Anklagene har hengt over Polanski helt siden han flyktet fra USA i 1977. Den gangen ble han rettsforfulgt for å ha dopet og hatt sex med en 13-åring. Selv om Polanski sonet deler av dommen og kvinnen senere har bedt om at amerikanske myndigheter viser ham nåde, har ikke påtalemyndighetene i Los Angeles oppgitt å forfølge saken. En rekke andre kvinner har også stått fram og fortalt om overgrep Polanski angivelig skal ha stått bak da de var svært unge (les mer om de her).

Du kan lese mer om de nominerte og få med deg strømmingen av prisutdelingen lørdag kveld her. Som vi har meldt om tidligere, er Tuva Novotny nominert til EFAs debutantpris for Blindsone.

Polanski-affæren overskygger Den europeiske filmprisen

Polanski-affæren overskygger Den europeiske filmprisen

Skal Det europeiske filmakademiet utestenge Roman Polanskis film på grunn av overgrepsanklagene mot ham? På lørdag får vi svar på om akademiets medlemmer straffer filmskaperen gjennom sin stemmegivning.

Foto: «An Officer and a Spy» – filmen om Dreyfus-affæren

På lørdag er Det europeiske filmakademiet (EFA) klar for sin kanskje mest krevende prisutdeling noensinne. Roman Polanski, som er anklaget for enda et nytt overgrep, er nominert innen fire priskategorier for An Officer and a Spy. Anklagene har skapt overskrifter helt siden skuespiller Valentine Monnier tidlig i høst sto fram med sin overgrepshistorie, som angivelig fant sted i 1975 da hun var 18 år.

Denne anklagen mot Polanski risikerer nå å overskygge selve feiringen under EFA-seremonien på lørdag, og det er uklart hvordan det kommer til å påvirke prisutdelingen.

Det har vært et økende press fra krefter i filmindustrien om å utestenge Polanski og hans film, og demonstrasjonene i forbindelse med den franske kinopremieren var mange. Men for akademiets styreleder, Agnieszka Holland, er ikke det noe alternativ. Akademiet har foreløpig ikke kommet med noen egen uttalelse om den nye anklagen mot Polanski, og vil etter eget sigende vente til regissøren selv forklarer seg, melder Screen International.

”Dette er veldig beklagelig for distributørene og produsentene av filmen», sier Holland, som selv er profilert regissør. ”Det er også en veldig vanskelig situasjon for Polanskis (angivelige) ofre som har stått fram.”

An Officer and a Spy

Polanski og de andre nominerte fra filmen ble nominert av medlemmer som var i god tro, fortsetter Holland. ”Å ta filmen ut av konkurransen om prisene vil være uheldig og ikke riktig”, mener hun. ”Det er opp til hvert enkelt medlem å gi uttrykk for hva de mener om filmen”.

Hun peker også på at å utestenge filmen vil ramme alle de andre som har bidratt på den og er nominert, deriblant hovedrollehaver Jean Dujardin, og som ikke kan stå ansvarlig for Polanskis angivelige handlinger.

Polanskis nye film er basert på den såkalte Dreyfus-affæren, en hendelse som polariserte Frankrike rundt forrige århundreskiftet. Den omhandler en jødisk kaptein i den franske hæren som urettmessig ble anklaget for å være tysk spion. Det ble pisket fram en antisemittisk atmosfære i Frankrike i denne perioden som bidro til forfølgelsen. Noen har anklaget Polanski for å utnytte Dreyfus sin skjebne for å forsvare seg mot anklagene. Under verdenspremieren i Venezia på An Officer and a Spy uttalte han at han identifiserer seg med Dreyfus, og mener at han selv har vært utsatt for forfølgelse.

Anklagene har hengt over Polanski helt siden han flyktet fra USA i 1977. Den gangen ble han rettsforfulgt for å ha dopet og hatt sex med en 13-åring. Selv om Polanski sonet deler av dommen og kvinnen senere har bedt om at amerikanske myndigheter viser ham nåde, har ikke påtalemyndighetene i Los Angeles oppgitt å forfølge saken. En rekke andre kvinner har også stått fram og fortalt om overgrep Polanski angivelig skal ha stått bak da de var svært unge (les mer om de her).

Du kan lese mer om de nominerte og få med deg strømmingen av prisutdelingen lørdag kveld her. Som vi har meldt om tidligere, er Tuva Novotny nominert til EFAs debutantpris for Blindsone.

MENY