”Kunstneren og tyven” er valgt ut til Sundance

”Kunstneren og tyven” er valgt ut til Sundance

Benjamin Rees ”Kunstneren og tyven” er valgt ut til World Cinema Documentary Competition på Sundance film festival.

Det er første gang en norsk-regissert kinodokumentar er invitert til Sundance. Kunstneren og tyven vises sammen med elleve andre dokumentarfilmer i konkurranse-programmet World Cinema Documentary Competition, som er viet internasjonal dokumentar utenfor USA.

I Rees film møter «en maler tyven som stjal kunsten hennes – og ender opp med å male ham».

Det hele begynte med at to verdifulle malerier av kunstneren Barbora Kysilkova ble stjålet fra et galleri på Frogner i Oslo. Politiet finner fort tyvene etter noen få dager, men kunstverkene blir derimot ikke funnet. Barbora oppsøker rettssaken i håp om å finne ledetråder, men i stedet ender hun opp med å spørre tyven om hun kan male ham – og får ja.

Ree forteller følgende i en pressemelding fra Norsk filminstitutt om hvordan han fant historien om kunsteren og tyven:

«Etter jeg var ferdig med dokumentaren Magnus gjorde jeg research på nye prosjekter. Jeg var interessert i kunsttyverier – og kunsttyver – og da dukket plutselig denne saken om tyveriet fra Galleri Nobel i 2015. Da hadde det akkurat skjedd og jeg begynte da å filme interaksjonen mellom Barbora og Karl-Bertil fra fjerde gang de møttes. Det startet med å skulle være en kort dokumentar, men så skjedde det så mye med Barbora og Karl-Bertil som jeg ikke hadde en fjerneste anelse om at kom til å skje», forteller han.

Over tre år følger kinodokumentaren den utrolige historien om kunstneren som leter etter sine stjålne malerier, samtidig som hun gjør kunsttyven om til kunst.

David Courier, Senior Programmer på Sundance Film Festival mener ”filmen er briljant og så full av lag. Den er himmelsk meta. Jeg er veldig stolt over at vi får vist frem dette ekstraordinære filmverket til verden.»

Regissør og manusforfatter Benjamin Ree er utdannet journalist, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, dokumentaren Magnus, hadde sin premiere under filmfestivalen i Tribeca, og ble solgt til mer enn 60 land.

«Det er jo helt utrolig å få denne beskjeden om at Kunstneren og tyven skal til Sundance. Det jeg har fått signaler om er at programmererne der likte at historien er såpass spinnvill samtidig som filmen er formmessig annerledes, med historien fortalt fra forskjellige perspektiver og med forskjellige stemninger og formmessige uttrykk for hvert sted vi har vært. Jeg ville formidle stemningene formmessig», sier han.

Benjamin Ree

Da tidligere dokumentarkonsulent Helle Hansen (NFI) tildelte prosjektet støtte, begrunnet hun det slik:

 «Dette er en dokumentarfilm hvis indhold er tæt på fiktionens verden: En kunstner får stjålet to malerier, opsøger kunsttyven, maler hans portræt og de bliver tætte venner. Publikum overraskes konstant over historiens drejninger. Regissøren og kameraet er med hele tiden, nøjagtig som i fiktionen. Dette er en fortælling med autenticitet og kompleksitet fortalt gennem regissisørens tydelige vision. Den er original, smuk og tankevækkende, og med et fatastisk cast»

Norsk produsent på filmen er Ingvil Giske i Medieoperatørene. Kunsteren og tyven er en co-produksjon med VGTV og får sin norske kinopremiere våren 2020.

”Kunstneren og tyven” er valgt ut til Sundance

”Kunstneren og tyven” er valgt ut til Sundance

Benjamin Rees ”Kunstneren og tyven” er valgt ut til World Cinema Documentary Competition på Sundance film festival.

Det er første gang en norsk-regissert kinodokumentar er invitert til Sundance. Kunstneren og tyven vises sammen med elleve andre dokumentarfilmer i konkurranse-programmet World Cinema Documentary Competition, som er viet internasjonal dokumentar utenfor USA.

I Rees film møter «en maler tyven som stjal kunsten hennes – og ender opp med å male ham».

Det hele begynte med at to verdifulle malerier av kunstneren Barbora Kysilkova ble stjålet fra et galleri på Frogner i Oslo. Politiet finner fort tyvene etter noen få dager, men kunstverkene blir derimot ikke funnet. Barbora oppsøker rettssaken i håp om å finne ledetråder, men i stedet ender hun opp med å spørre tyven om hun kan male ham – og får ja.

Ree forteller følgende i en pressemelding fra Norsk filminstitutt om hvordan han fant historien om kunsteren og tyven:

«Etter jeg var ferdig med dokumentaren Magnus gjorde jeg research på nye prosjekter. Jeg var interessert i kunsttyverier – og kunsttyver – og da dukket plutselig denne saken om tyveriet fra Galleri Nobel i 2015. Da hadde det akkurat skjedd og jeg begynte da å filme interaksjonen mellom Barbora og Karl-Bertil fra fjerde gang de møttes. Det startet med å skulle være en kort dokumentar, men så skjedde det så mye med Barbora og Karl-Bertil som jeg ikke hadde en fjerneste anelse om at kom til å skje», forteller han.

Over tre år følger kinodokumentaren den utrolige historien om kunstneren som leter etter sine stjålne malerier, samtidig som hun gjør kunsttyven om til kunst.

David Courier, Senior Programmer på Sundance Film Festival mener ”filmen er briljant og så full av lag. Den er himmelsk meta. Jeg er veldig stolt over at vi får vist frem dette ekstraordinære filmverket til verden.»

Regissør og manusforfatter Benjamin Ree er utdannet journalist, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, dokumentaren Magnus, hadde sin premiere under filmfestivalen i Tribeca, og ble solgt til mer enn 60 land.

«Det er jo helt utrolig å få denne beskjeden om at Kunstneren og tyven skal til Sundance. Det jeg har fått signaler om er at programmererne der likte at historien er såpass spinnvill samtidig som filmen er formmessig annerledes, med historien fortalt fra forskjellige perspektiver og med forskjellige stemninger og formmessige uttrykk for hvert sted vi har vært. Jeg ville formidle stemningene formmessig», sier han.

Benjamin Ree

Da tidligere dokumentarkonsulent Helle Hansen (NFI) tildelte prosjektet støtte, begrunnet hun det slik:

 «Dette er en dokumentarfilm hvis indhold er tæt på fiktionens verden: En kunstner får stjålet to malerier, opsøger kunsttyven, maler hans portræt og de bliver tætte venner. Publikum overraskes konstant over historiens drejninger. Regissøren og kameraet er med hele tiden, nøjagtig som i fiktionen. Dette er en fortælling med autenticitet og kompleksitet fortalt gennem regissisørens tydelige vision. Den er original, smuk og tankevækkende, og med et fatastisk cast»

Norsk produsent på filmen er Ingvil Giske i Medieoperatørene. Kunsteren og tyven er en co-produksjon med VGTV og får sin norske kinopremiere våren 2020.

MENY