Vestnorsk satser på legendarisk livbåt og Kielland-ulykken

Vestnorsk satser på legendarisk livbåt og Kielland-ulykken

Kristofer Hivju og Gry Beate Molvær Hivjus film om livbåten Uræd er blant prosjektene som Vestnorsk filmsenter ga tilskudd denne uken.

En eggformet livbåt, et krigsoppgjør, barns mentale helse og historien om Kielland-ulykken er temaer på de filmprosjektene som fikk mest fra Vestnorsk filmsenter under denne ukens tildelingsrunde.

Uræd – egget som reddet hundretusener av liv er en times dokumentarfilm om Ole Brude som oppfant en legendarisk livbåt, men levde ikke lenge nok til å se at den ble påbudt på norske båter. ”I en dramatisk seilas krysser Ole Brude Atlanterhavet i sin egenkonstruerte og eggeformede livbåt! Brudes ideer har reddet tusenvis av liv, og gjør det den dag i dag”, heter det i omtalen. Manus er ved Kristofer Hivju, regi ved Gry Beate Molvær Hivju og Hilde Nerland er produsent.

Skuddene på Bergenhus er en halvtimes fiksjonsfilm med Anders Teig på regi og Trude Refsahl som produsent.

 ”Etter 2. verdenskrig sitter Einar i fengsel på Bergenhus dømt til døden for sine forbrytelser under krigen. Jakob (12) får jobben med å holde orden i cellegangen hvor Einar sitter på cellen. Jakob føler seg selv fanget av en far som stadig straffer ham. Politimesteren og fangevokterne holder strengt oppsyn med Jakob. Selv om Jakob er tilbakeholden, oppstår det et vennskap på tvers av celleveggen. Jakob trenger en voksen som ser ham og Einar trenger noen som bryr seg. Men når dagen for henrettelsen kommer gjør Jakob noe som gjør faren stolt”.

Hold meg er en kortfilm med manus og regi av Tommy Næss.  Ina Lukritzia Loven er produsent, med Banaccas Film som coprodusent. En film ”om barns mentale helse og hvordan det påvirker deres pårørende. Ella er en sterk kvinne utad, men bak husets fire vegger kjemper hun en tapende kamp mot sin egen datter, som sliter med bipolar lidelse. Sykdommen hennes har tatt fullstendig over livet til moren, som ser seg nødt til å vie hvert våkne øyeblikk til datteren sine behov”.

Kielland-ulykken er en dokukmentarserie Håvard Klyve Parr har hatt research og manus på. Stian Indrevoll har regien, Thorvald Nilsen og Screen Story er produsent. ”Oppdagelsen av olje i Nordsjøen har gjort Norge til et av de rikeste landene i verden. Men velstanden vår har kommet med en menneskelig pris. Dette er historien om Kielland-ulykken, historiens nest største offshore oljeulykke, der 123 menneskeliv gikk tapt. En katastrofe som kunne stanset oljeeventyret i sin spede begynnelse”.

Les mer om alle tildelingene

Vestnorsk satser på legendarisk livbåt og Kielland-ulykken

Vestnorsk satser på legendarisk livbåt og Kielland-ulykken

Kristofer Hivju og Gry Beate Molvær Hivjus film om livbåten Uræd er blant prosjektene som Vestnorsk filmsenter ga tilskudd denne uken.

En eggformet livbåt, et krigsoppgjør, barns mentale helse og historien om Kielland-ulykken er temaer på de filmprosjektene som fikk mest fra Vestnorsk filmsenter under denne ukens tildelingsrunde.

Uræd – egget som reddet hundretusener av liv er en times dokumentarfilm om Ole Brude som oppfant en legendarisk livbåt, men levde ikke lenge nok til å se at den ble påbudt på norske båter. ”I en dramatisk seilas krysser Ole Brude Atlanterhavet i sin egenkonstruerte og eggeformede livbåt! Brudes ideer har reddet tusenvis av liv, og gjør det den dag i dag”, heter det i omtalen. Manus er ved Kristofer Hivju, regi ved Gry Beate Molvær Hivju og Hilde Nerland er produsent.

Skuddene på Bergenhus er en halvtimes fiksjonsfilm med Anders Teig på regi og Trude Refsahl som produsent.

 ”Etter 2. verdenskrig sitter Einar i fengsel på Bergenhus dømt til døden for sine forbrytelser under krigen. Jakob (12) får jobben med å holde orden i cellegangen hvor Einar sitter på cellen. Jakob føler seg selv fanget av en far som stadig straffer ham. Politimesteren og fangevokterne holder strengt oppsyn med Jakob. Selv om Jakob er tilbakeholden, oppstår det et vennskap på tvers av celleveggen. Jakob trenger en voksen som ser ham og Einar trenger noen som bryr seg. Men når dagen for henrettelsen kommer gjør Jakob noe som gjør faren stolt”.

Hold meg er en kortfilm med manus og regi av Tommy Næss.  Ina Lukritzia Loven er produsent, med Banaccas Film som coprodusent. En film ”om barns mentale helse og hvordan det påvirker deres pårørende. Ella er en sterk kvinne utad, men bak husets fire vegger kjemper hun en tapende kamp mot sin egen datter, som sliter med bipolar lidelse. Sykdommen hennes har tatt fullstendig over livet til moren, som ser seg nødt til å vie hvert våkne øyeblikk til datteren sine behov”.

Kielland-ulykken er en dokukmentarserie Håvard Klyve Parr har hatt research og manus på. Stian Indrevoll har regien, Thorvald Nilsen og Screen Story er produsent. ”Oppdagelsen av olje i Nordsjøen har gjort Norge til et av de rikeste landene i verden. Men velstanden vår har kommet med en menneskelig pris. Dette er historien om Kielland-ulykken, historiens nest største offshore oljeulykke, der 123 menneskeliv gikk tapt. En katastrofe som kunne stanset oljeeventyret i sin spede begynnelse”.

Les mer om alle tildelingene

MENY