Leker Nordisk Film med ilden?

Leker Nordisk Film med ilden?

Nordisk i Danmark har inngått avtale med strømme- og teleaktører om å produsere filmer og serier. Om Nordisk i Norge følge storebrors eksempel, vil det kunne utløse nye midler til produksjon – men til hvilken pris for kinoleddet?

Foto: Vil den neste Askeladdenfilmen få premiere hos en strømmetjeneste?

Avtalen mellom Nordisk Film og TV2, C More og TDCs YouSee vil utløse mer midler til produksjon, men følges av kino- og tv-bransjen i hele Norden med argusøyne. For det er ingen tvil om at denne avtalen har vært kontroversiell, også innad i Nordisk. Er avtalen enda et tegn på at kinodistribusjon taper terreng overfor strømming, eller er det noe begge parter vil tjene på?

Avtalen innebærer samproduksjon av tv-serier og langfilmer som vil bli tilgjengelig både på You See og TV2s online-plattform TV2 Play. Den vil også gi YouSees tv- og strømmekunder tilgang til store nordiske kinofilmer, som Martin Zandvliets kommende thriller The Marco Effect som er basert på Jussi Alder-Olsens femte bok i Department Q-serien. I tillegg får de tilgang til en lang rekke internasjonale langfilmer via Nordisk sine internasjonale samarbeid med amerikanske filmstudioer.

Framtidens tv- og strømmemarked krever nye samarbeidsmodeller, siteres Jacob Mortensen i YouSee på websiden til Nordisk Film & TV Fond. Direktør i Nordisk Filmdistribusjon, Kenneth Wiberg, velger på sin side å understreke betydningen av de pengene som vil bli sluset inn i ny dansk film- og serieproduksjon.

Rushprint har forhørt seg med norske bransjeaktører innen distribusjon og produksjon som stiller seg både uforstående og forståelsesfulle til avtalen. Det vil utvilsomt lede til større aktivitet, men noen spør seg om ikke Nordisk Film her skyter seg selv i foten. Andre innen produksjonsmiljøet ser mer optimistisk på det – selv om de erkjenner den trusselen telegiganter som TDC representerer for den tradisjonelle produksjonsmodellen. En av dem svarer på epost:

”Ved første øyekast ser dette ut som en spennende partnerskap mellom distributører/ plattformer som gir nok en mulighet for norske uavhengige produsenter til å produsere for eller med. Det stimulerer antakeligvis selgers marked ytterligere, det vil si de norske produsentenes marked, når konkurransen øker blant plattformene og flere satser stort som svar på det globale markedets utvikling og de «nye» aktørenes inntog i skandinavisk produksjon og distribusjon”.

Morten Christoffersen, direktør i Nordisk Film i Norge, vil ikke kommentere avtalen ytterligere, eller si noe mer om Nordisk i Norge forbereder tilsvarende samarbeid. Men han bekrefter at avtalen har ført til mange diskusjoner innad i Nordisk.

Leker Nordisk Film med ilden?

Leker Nordisk Film med ilden?

Nordisk i Danmark har inngått avtale med strømme- og teleaktører om å produsere filmer og serier. Om Nordisk i Norge følge storebrors eksempel, vil det kunne utløse nye midler til produksjon – men til hvilken pris for kinoleddet?

Foto: Vil den neste Askeladdenfilmen få premiere hos en strømmetjeneste?

Avtalen mellom Nordisk Film og TV2, C More og TDCs YouSee vil utløse mer midler til produksjon, men følges av kino- og tv-bransjen i hele Norden med argusøyne. For det er ingen tvil om at denne avtalen har vært kontroversiell, også innad i Nordisk. Er avtalen enda et tegn på at kinodistribusjon taper terreng overfor strømming, eller er det noe begge parter vil tjene på?

Avtalen innebærer samproduksjon av tv-serier og langfilmer som vil bli tilgjengelig både på You See og TV2s online-plattform TV2 Play. Den vil også gi YouSees tv- og strømmekunder tilgang til store nordiske kinofilmer, som Martin Zandvliets kommende thriller The Marco Effect som er basert på Jussi Alder-Olsens femte bok i Department Q-serien. I tillegg får de tilgang til en lang rekke internasjonale langfilmer via Nordisk sine internasjonale samarbeid med amerikanske filmstudioer.

Framtidens tv- og strømmemarked krever nye samarbeidsmodeller, siteres Jacob Mortensen i YouSee på websiden til Nordisk Film & TV Fond. Direktør i Nordisk Filmdistribusjon, Kenneth Wiberg, velger på sin side å understreke betydningen av de pengene som vil bli sluset inn i ny dansk film- og serieproduksjon.

Rushprint har forhørt seg med norske bransjeaktører innen distribusjon og produksjon som stiller seg både uforstående og forståelsesfulle til avtalen. Det vil utvilsomt lede til større aktivitet, men noen spør seg om ikke Nordisk Film her skyter seg selv i foten. Andre innen produksjonsmiljøet ser mer optimistisk på det – selv om de erkjenner den trusselen telegiganter som TDC representerer for den tradisjonelle produksjonsmodellen. En av dem svarer på epost:

”Ved første øyekast ser dette ut som en spennende partnerskap mellom distributører/ plattformer som gir nok en mulighet for norske uavhengige produsenter til å produsere for eller med. Det stimulerer antakeligvis selgers marked ytterligere, det vil si de norske produsentenes marked, når konkurransen øker blant plattformene og flere satser stort som svar på det globale markedets utvikling og de «nye» aktørenes inntog i skandinavisk produksjon og distribusjon”.

Morten Christoffersen, direktør i Nordisk Film i Norge, vil ikke kommentere avtalen ytterligere, eller si noe mer om Nordisk i Norge forbereder tilsvarende samarbeid. Men han bekrefter at avtalen har ført til mange diskusjoner innad i Nordisk.

MENY