Vil «Hjelperytteren» sparke liv i idrettssatiren?

Vil «Hjelperytteren» sparke liv i idrettssatiren?

Vil Jannicke Systad Jacobsens ”Hjelperytteren” gjøre det samme for idretten som ”En helt vanlig dag på jobben” gjorde for den kulørte pressen? En ny trailer gir noen svar.

Den nye traileren til Jannicke Systad Jacobsens «dopingkomedie» Hjelperytteren gir inntrykk av en satire som balanserer mellom humor og alvor. Det som gjenstår å se er nøyaktig hvordan.

”Et humoristisk skråblikk på hvordan vi hyller våre idrettshelter, men lar de stå alene når det stormer som verst”, heter det i omtalen som følger med traileren som ble sluppet i forrige uke (premiere er 30.august).

Hjelperytteren er den første norske langfilmen som tar utgangspunkt i en dopingskandale innen proffsyklist-miljøet. Filmen har fått støtte fra Norsk filminstitutt på 5,5 millioner kroner, med et totalbudsjett på 8 millioner, i henhold til de lave budsjettene innenfor den såkalte Nye Veier-ordningen. Det er en talentutviklingsordning som er ment å satse på kunstnerisk vågemot hos regissørene.

Hjelperytteren framstår likevel ikke som et formmessig vågestykke, om vi skal dømme etter traileren, men en mer tradisjonell samtidssatire med utgangspunkt i en personlig tragedie a lá En helt vanlig dag på jobben (uten sammenlikning forøvrig).

I hovedrollen møter vi Silje Salomonsen som den tidligere proffsyklisten Kim Karlsen. Når vi møter henne første gangen har hun innkalt til pressekonferanse for å innrømme omfattende dopingbruk i løpet av karrieren. ”Det som Kim håper skal være et punktum for flere år med løgner og bedrag, viser seg å bare være starten på en lang utfortur. I et forsøk på å stable livet på beina igjen følger vi Kim gjennom selvransakelse, mindfulness-øvelser og ikke minst, arbeidet med den angrende selvbiografien. (LES MER ETTER TRAILEREN)

 I NFI-konsulentens begrunnelse for å gi støtte heter det blant annet:

”Regissør Jannicke Systad Jacobsens forrige film Få meg på, for faen ble sett av rundt 115 000 på kino og fikk manusprisen av selveste Robert de Niro på Tribeca filmfestival i New York. Etter å ha hørt Systad Jacobsens glimrende Nye veier-pitch våren 2016, kastet produksjonsselskapet Ape & Bjørn seg frampå. Det har resultert i et lykkelig samarbeid der en sportsfilm utenom det vanlige nå er produksjonsklar. Med svart humor og skarpt samfunnssatirisk blikk lar regissøren sin hovedkarakter (perfekt casting av Silje Salomonsen) trekkes gjennom mediesirkus og skinnhellighet i norsk og internasjonal idrett. Denne fiktive dopingskandalen blir om mulig enda mer spektakulær enn virkelighetens, og garantert severdig både for sportselskere og -hatere.”

Systad Jacobsen er utdannet innen fiksjon fra både FAMU og London International Film School. Innen kortfilmen hadde hun allerede skapt seg et navn med filmen Kampen mot paranoia, for så senere å lage dokumentaren Sandman. Med den kritikerroste spillefilmdebuten Få meg på, for faen vant hun både Amanda for årets kinofilm, manuspris på Tribeca filmfestival og ble listet som en av Varietys Ten Directors to Watch.

Silje Salomonsen fikk solide kritikker for sin hovedrolle i Arild Ommundsens langfilm, Now its dark. Hun har spilt i en lang rekke kjente filmer, som Mongoland, MonstertorsdagJonny Vang, Detektor og Rottenetter. Andre sentrale skuespillere i filmen er Espen Klouman Høiner, Kjersti Tveterås, Agnes Kittelsen, Nader Khademi, Rachel Cohen og Henriette Steenstrup.

Produsenter er Isak Eymundsson og Ruben Thorkildsen ved Ape&Bjørn.

Vil «Hjelperytteren» sparke liv i idrettssatiren?

Vil «Hjelperytteren» sparke liv i idrettssatiren?

Vil Jannicke Systad Jacobsens ”Hjelperytteren” gjøre det samme for idretten som ”En helt vanlig dag på jobben” gjorde for den kulørte pressen? En ny trailer gir noen svar.

Den nye traileren til Jannicke Systad Jacobsens «dopingkomedie» Hjelperytteren gir inntrykk av en satire som balanserer mellom humor og alvor. Det som gjenstår å se er nøyaktig hvordan.

”Et humoristisk skråblikk på hvordan vi hyller våre idrettshelter, men lar de stå alene når det stormer som verst”, heter det i omtalen som følger med traileren som ble sluppet i forrige uke (premiere er 30.august).

Hjelperytteren er den første norske langfilmen som tar utgangspunkt i en dopingskandale innen proffsyklist-miljøet. Filmen har fått støtte fra Norsk filminstitutt på 5,5 millioner kroner, med et totalbudsjett på 8 millioner, i henhold til de lave budsjettene innenfor den såkalte Nye Veier-ordningen. Det er en talentutviklingsordning som er ment å satse på kunstnerisk vågemot hos regissørene.

Hjelperytteren framstår likevel ikke som et formmessig vågestykke, om vi skal dømme etter traileren, men en mer tradisjonell samtidssatire med utgangspunkt i en personlig tragedie a lá En helt vanlig dag på jobben (uten sammenlikning forøvrig).

I hovedrollen møter vi Silje Salomonsen som den tidligere proffsyklisten Kim Karlsen. Når vi møter henne første gangen har hun innkalt til pressekonferanse for å innrømme omfattende dopingbruk i løpet av karrieren. ”Det som Kim håper skal være et punktum for flere år med løgner og bedrag, viser seg å bare være starten på en lang utfortur. I et forsøk på å stable livet på beina igjen følger vi Kim gjennom selvransakelse, mindfulness-øvelser og ikke minst, arbeidet med den angrende selvbiografien. (LES MER ETTER TRAILEREN)

 I NFI-konsulentens begrunnelse for å gi støtte heter det blant annet:

”Regissør Jannicke Systad Jacobsens forrige film Få meg på, for faen ble sett av rundt 115 000 på kino og fikk manusprisen av selveste Robert de Niro på Tribeca filmfestival i New York. Etter å ha hørt Systad Jacobsens glimrende Nye veier-pitch våren 2016, kastet produksjonsselskapet Ape & Bjørn seg frampå. Det har resultert i et lykkelig samarbeid der en sportsfilm utenom det vanlige nå er produksjonsklar. Med svart humor og skarpt samfunnssatirisk blikk lar regissøren sin hovedkarakter (perfekt casting av Silje Salomonsen) trekkes gjennom mediesirkus og skinnhellighet i norsk og internasjonal idrett. Denne fiktive dopingskandalen blir om mulig enda mer spektakulær enn virkelighetens, og garantert severdig både for sportselskere og -hatere.”

Systad Jacobsen er utdannet innen fiksjon fra både FAMU og London International Film School. Innen kortfilmen hadde hun allerede skapt seg et navn med filmen Kampen mot paranoia, for så senere å lage dokumentaren Sandman. Med den kritikerroste spillefilmdebuten Få meg på, for faen vant hun både Amanda for årets kinofilm, manuspris på Tribeca filmfestival og ble listet som en av Varietys Ten Directors to Watch.

Silje Salomonsen fikk solide kritikker for sin hovedrolle i Arild Ommundsens langfilm, Now its dark. Hun har spilt i en lang rekke kjente filmer, som Mongoland, MonstertorsdagJonny Vang, Detektor og Rottenetter. Andre sentrale skuespillere i filmen er Espen Klouman Høiner, Kjersti Tveterås, Agnes Kittelsen, Nader Khademi, Rachel Cohen og Henriette Steenstrup.

Produsenter er Isak Eymundsson og Ruben Thorkildsen ved Ape&Bjørn.

MENY