Piraya skaper storm med sine avsløringer

Piraya skaper storm med sine avsløringer

I «Griseindustriens hemmeligheter» avdekker Piraya film gjennom undercover-opptak elendig dyrevelferd hos norske grisebønder. Bøndene svarer med å anmelde filmen.

Nylig kunne vi melde om et ”hemmelig” prosjekt som Piraya film presenterte under Berlinalen, og i går kveld ble katta sluppet ut av sekken i beste sendetid på NRK. Og som så ofte før har det skapt bruduljer.

Griseindustriens hemmeligheter er en utleverende dokumentar om elendig dyrehold i norske grisefjøs. I dokumentaren går Norun Haugen undercover på flere gårder gjennom flere år for å avdekke forhold i norske grisefjøs. Hun kan gjennom sine opptak avsløre omfattende vold mot griser og brudd på dyrevelferdsregler.

De skjulte opptakene dokumenterer en lang rekke kritikkverdige forhold fra de 13 grisefarmene som er besøkt. Og grisebøndene innrømmer langt på vei de kritikkverdige forholdene i filmen.

Filmen er kanskje den sterkeste norske filmen om dyrevelferd siden Piraya produserte Pels. I den filmen fulgte vi Frank Nervik som gikk under cover for å undersøke forholdene i pelsdyrnæringen. Nervik bar også skjult kamera og avdekket helt uholdbare forhold i næringen. Pels var ifølge Gunnar Iversen den mest betydningsfulle norske dokumentaren i 2014 og utfordret grensene for hva man kan vise offentlig på fjernsyn.

En grisebonde har nå anmeldt Haugen og Piraya til politiet.

– Jeg har anmeldt henne og filmselskapet for brudd på dyrevelferdslovens paragraf fire og fem som handler om hjelpeplikt og varslingsplikt. Jeg har også anmeldt henne for aktiv dyremishandling, noe hun selv har erkjent, sier han til NRK.

Haugen erkjenner i filmen at hun slo dyrene. I et klipp tar hun en spegris og slår den inn i en vegg for å bedøve den. Etterpå skulle strupen vært kuttet. Det skjedde ikke.

– Jeg ble sjokkert over alt jeg var i stand til å gjøre, sier hun i filmen.

Bjarte Mørner Tveit, produsent i Piraya, understreker imidlertid at Haugen ble opplært til å slå grisunger i veggen for å bedøve dem i forbindelse med avliving, en form for bedøvelse, som ifølge ham, er lovlig i næringen.

– Som journalister og dokumentarfilmskapere er vi til stede når det skjer ulovlige ting, sier han til NRK.

– Den som er ansvarlig, er den som gir henne opplæring. Grisen er jo død når opptaket er gjort. Det hjelper ikke henne å blåse sitt cover ved å anmelde denne bonden eller seg selv for det som skjedde. Vi mener at filmen viser et større systemproblem, sier Tveit.

Mørner Tveit produserer filmen for Piraya sammen med Torstein Grude.

 

Piraya skaper storm med sine avsløringer

Piraya skaper storm med sine avsløringer

I «Griseindustriens hemmeligheter» avdekker Piraya film gjennom undercover-opptak elendig dyrevelferd hos norske grisebønder. Bøndene svarer med å anmelde filmen.

Nylig kunne vi melde om et ”hemmelig” prosjekt som Piraya film presenterte under Berlinalen, og i går kveld ble katta sluppet ut av sekken i beste sendetid på NRK. Og som så ofte før har det skapt bruduljer.

Griseindustriens hemmeligheter er en utleverende dokumentar om elendig dyrehold i norske grisefjøs. I dokumentaren går Norun Haugen undercover på flere gårder gjennom flere år for å avdekke forhold i norske grisefjøs. Hun kan gjennom sine opptak avsløre omfattende vold mot griser og brudd på dyrevelferdsregler.

De skjulte opptakene dokumenterer en lang rekke kritikkverdige forhold fra de 13 grisefarmene som er besøkt. Og grisebøndene innrømmer langt på vei de kritikkverdige forholdene i filmen.

Filmen er kanskje den sterkeste norske filmen om dyrevelferd siden Piraya produserte Pels. I den filmen fulgte vi Frank Nervik som gikk under cover for å undersøke forholdene i pelsdyrnæringen. Nervik bar også skjult kamera og avdekket helt uholdbare forhold i næringen. Pels var ifølge Gunnar Iversen den mest betydningsfulle norske dokumentaren i 2014 og utfordret grensene for hva man kan vise offentlig på fjernsyn.

En grisebonde har nå anmeldt Haugen og Piraya til politiet.

– Jeg har anmeldt henne og filmselskapet for brudd på dyrevelferdslovens paragraf fire og fem som handler om hjelpeplikt og varslingsplikt. Jeg har også anmeldt henne for aktiv dyremishandling, noe hun selv har erkjent, sier han til NRK.

Haugen erkjenner i filmen at hun slo dyrene. I et klipp tar hun en spegris og slår den inn i en vegg for å bedøve den. Etterpå skulle strupen vært kuttet. Det skjedde ikke.

– Jeg ble sjokkert over alt jeg var i stand til å gjøre, sier hun i filmen.

Bjarte Mørner Tveit, produsent i Piraya, understreker imidlertid at Haugen ble opplært til å slå grisunger i veggen for å bedøve dem i forbindelse med avliving, en form for bedøvelse, som ifølge ham, er lovlig i næringen.

– Som journalister og dokumentarfilmskapere er vi til stede når det skjer ulovlige ting, sier han til NRK.

– Den som er ansvarlig, er den som gir henne opplæring. Grisen er jo død når opptaket er gjort. Det hjelper ikke henne å blåse sitt cover ved å anmelde denne bonden eller seg selv for det som skjedde. Vi mener at filmen viser et større systemproblem, sier Tveit.

Mørner Tveit produserer filmen for Piraya sammen med Torstein Grude.

 

MENY