Kaveh Tehrani med premiere på hijab-satire

Kaveh Tehrani med premiere på hijab-satire

Kaveh Tehrani har lenge ligget lavt med innspillingen av sin hijab-satire som utspiller seg i Teheran. Denne uken slipper han den under Kortfilmfestivalen i Grimstad.

  På bildet sees Kaveh Tehrani og fotograf Adam Wallensten (foto: Arash Marandi). 

«Min hensikt er ikke å provosere, men å stille spørsmål ved den religiøse praksisen som krever at kvinner dekker seg til. Dersom det er menns blikk som er problemet, burde menn selv ta ansvaret for det», erklærer filmskaper Kaveh Tehrani.

Den norsk-iranske Amandavinneren er aktuell med ny kortfilm som får sin premiere under Kortfilmfestivalen i Grimstad.

The Manchador er en skarp, varm og vittig hijab-satire om ekteparet Saeed og Mina som bor i Tehran, Iran. Mina og Saeed lever et hektisk liv i den iranske hovedstaden. Men å være kvinne i Iran er ikke bare enkelt og Mina ser for seg en fremtid for familien utenlands. Hun har lyst til å flytte, men en dag finner Saeed opp et plagg som plasserer byrden for hijab der den hører hjemme – hos mennene hvis blikk kvinner må beskyttes fra”, heter det i omtalen.

The Manchador er en satire om livet i Teheran, syn, sansing og spiritualitet. Filmen er et møte mellom en 50/50 «tellekantsfeminisme» og islamsk fundamentalisme, et forsvar for et sekulært offentlig rom og samtidig et kjærlighetsbrev til hjembyen min Tehran, fortsetter han. Samtidig er det viktig for meg at denne kritikken bakes inn i en engasjerende og humoristisk fortelling som maner til ettertanke”, sier Tehrani.

I filmen finner vi profilerte iranske skuespillere som Narges Rashidi (Under the Shadow/ BAFTA for beste debutfilm) og Arash Marandi (Girl Walks Home Alone at Night).

Filmen er produsert av Ape&Bjørn ved produsent Verona Meier.

Kaveh Tehrani (til høyre) under innspillingen av The Manchador

Kaveh Tehrani er født i 1978 i Tehran, Iran. Han bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet fra Høgskolen i Lillehammer og European Film College i Ebeltoft og debuterte i 2010 med kortfilm-mockumentaren 1994 som vant Amanda for beste kortfilm. Senere har han blant annet laget novellefilmen Victor i 2014 innenfor Nye veier-ordningen.


 

Kaveh Tehrani med premiere på hijab-satire

Kaveh Tehrani med premiere på hijab-satire

Kaveh Tehrani har lenge ligget lavt med innspillingen av sin hijab-satire som utspiller seg i Teheran. Denne uken slipper han den under Kortfilmfestivalen i Grimstad.

  På bildet sees Kaveh Tehrani og fotograf Adam Wallensten (foto: Arash Marandi). 

«Min hensikt er ikke å provosere, men å stille spørsmål ved den religiøse praksisen som krever at kvinner dekker seg til. Dersom det er menns blikk som er problemet, burde menn selv ta ansvaret for det», erklærer filmskaper Kaveh Tehrani.

Den norsk-iranske Amandavinneren er aktuell med ny kortfilm som får sin premiere under Kortfilmfestivalen i Grimstad.

The Manchador er en skarp, varm og vittig hijab-satire om ekteparet Saeed og Mina som bor i Tehran, Iran. Mina og Saeed lever et hektisk liv i den iranske hovedstaden. Men å være kvinne i Iran er ikke bare enkelt og Mina ser for seg en fremtid for familien utenlands. Hun har lyst til å flytte, men en dag finner Saeed opp et plagg som plasserer byrden for hijab der den hører hjemme – hos mennene hvis blikk kvinner må beskyttes fra”, heter det i omtalen.

The Manchador er en satire om livet i Teheran, syn, sansing og spiritualitet. Filmen er et møte mellom en 50/50 «tellekantsfeminisme» og islamsk fundamentalisme, et forsvar for et sekulært offentlig rom og samtidig et kjærlighetsbrev til hjembyen min Tehran, fortsetter han. Samtidig er det viktig for meg at denne kritikken bakes inn i en engasjerende og humoristisk fortelling som maner til ettertanke”, sier Tehrani.

I filmen finner vi profilerte iranske skuespillere som Narges Rashidi (Under the Shadow/ BAFTA for beste debutfilm) og Arash Marandi (Girl Walks Home Alone at Night).

Filmen er produsert av Ape&Bjørn ved produsent Verona Meier.

Kaveh Tehrani (til høyre) under innspillingen av The Manchador

Kaveh Tehrani er født i 1978 i Tehran, Iran. Han bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet fra Høgskolen i Lillehammer og European Film College i Ebeltoft og debuterte i 2010 med kortfilm-mockumentaren 1994 som vant Amanda for beste kortfilm. Senere har han blant annet laget novellefilmen Victor i 2014 innenfor Nye veier-ordningen.


 

MENY