Hessen Schei frontet AI-debatten i Cannes

Hessen Schei frontet AI-debatten i Cannes

Tonje Hessen Scheis dokumentar iHUMAN setter agenda på filmfestivalene lenge før premieren. På søndag frontet hun en av de mest interessante debattene på filmfestivalen i Cannes.

Tonje Hessen Scheis dokumentarhybrid iHUMAN er blitt en snakkis på filmfestivalene lenge før premieren. Årsaken er filmskaperens kritiske blikk på de kreftene som holder på å forme vår framtid med kunstig intelligens. I februar medvirket hun i debatt på Berlinalen om utviklingen innen dette uoversiktelige feltet, og på søndag var det rigget til en tilsvarende debatt i Cannes.

iHuman er en film om kunstig intelligens og hvordan det påvirker oss og verden rundt oss. Tonje Hessen Schei og produsenten UpNorth Film ved Jonathan Borge Lie fikk nesten 4,6 millioner i støtte fra NFI i fjor høst, og prosjektet ble nylig også presentert på Berlinalen. Filmen undersøker hvordan makten bak kunstig intelligens påvirker oss, vårt samfunn og vår fremtid. «Vi er besatt, avhengig og kontrollert av teknologi. Hvem har egentlig kontrollen? En film om kunstig intelligens og sosial kontroll, nye maktkonstellasjoner og motstridende krefter i det teknologiske kappløpet”.

Markedet i Cannes har adoptert noen av disse premissene i Hessen Scheis film til å ramme inn debatten, og vil vise utdrag fra den. Festivalen har også invitert sentrale profiler som er drivkrefter i denne utviklingen: Julie Brill var leder av Den amerikanske handelskommisjonen under president Obama og leder nå Microsofts avdeling for Global Privacy and Regulatory Affairs. Vera Jourova er EU-kommisjonær for Justice, Comsumer and Gender equality; Paul Nemitz er rådgiver for Europarådet og medlem av den tyske regjeringens etikkråd.

iHUMAN

I introduksjonen av debatten heter det:

”iHUMAN dives into the world of Artificial Intelligence exploring the future impact of AI – the disruptive and far-reaching technology in the history of mankind. Without regulation, legislation and governance based on ethics standards we run the risk of losing our grip on this ever-evolving technology. How humanity can maximize the benefits of Artificial Intelligence, while containing its negative impact?”

Det er festivalens innovasjonsprogram NEXT og tv-kanalen ARTE som arrangerer debatten sammen med UpNorth og THINKfilm. UpNorth produserer filmen sammen med ZDF og ARTE, med Euforia som norsk distributør.

Da NFI ga prosjektet støtte la ikke konsulenten skjul på forventningen til Hessen Scheis neste film etter den internasjonale suksessen med Drone:

«Et nytt, grensesprengende og øyeåpnende filmprosjekt fra Tonje Hessen Schei, regissøren bak Drone. IHuman skal bli en stor fortelling om kunstig intelligens, både i dagens teknologiske virkelighet, og i fremtiden. Ett av de narrative elementene vil være en AI-generert karakter – et sant hybridgrep. Det er en berikelse for ordningen Nye veier å få inn en hybrid-dokumentar av stor samfunnsmessig betydning, samtidig som både Schei og hennes produsent Jonathan Borge Lie innenfor Nye veiers rammer får et frirom til å videreutvikle både seg selv som filmskapere og sitt samarbeid».


Om Tonje Hessen Schei: Hun er kjent for dokumentarene Drone (2014), Play Again (2010) og Independent Intervention (2006). Felles for filmene er at de tar for seg forholdet mellom mennesker og teknologi. Filmene er vist i over 100 land og brukes fortsatt på skoler og universiteter verden over. Drone vant både Amanda og Gullrute for beste dokumentar, ved siden av priser på filmfestivalene i Tromsø og Bergen og en rekke internasjonale utmerkelser. Schei har tidligere vært sjef for filmfestivalen Human Rights, Human Wrongs.


 

Hessen Schei frontet AI-debatten i Cannes

Hessen Schei frontet AI-debatten i Cannes

Tonje Hessen Scheis dokumentar iHUMAN setter agenda på filmfestivalene lenge før premieren. På søndag frontet hun en av de mest interessante debattene på filmfestivalen i Cannes.

Tonje Hessen Scheis dokumentarhybrid iHUMAN er blitt en snakkis på filmfestivalene lenge før premieren. Årsaken er filmskaperens kritiske blikk på de kreftene som holder på å forme vår framtid med kunstig intelligens. I februar medvirket hun i debatt på Berlinalen om utviklingen innen dette uoversiktelige feltet, og på søndag var det rigget til en tilsvarende debatt i Cannes.

iHuman er en film om kunstig intelligens og hvordan det påvirker oss og verden rundt oss. Tonje Hessen Schei og produsenten UpNorth Film ved Jonathan Borge Lie fikk nesten 4,6 millioner i støtte fra NFI i fjor høst, og prosjektet ble nylig også presentert på Berlinalen. Filmen undersøker hvordan makten bak kunstig intelligens påvirker oss, vårt samfunn og vår fremtid. «Vi er besatt, avhengig og kontrollert av teknologi. Hvem har egentlig kontrollen? En film om kunstig intelligens og sosial kontroll, nye maktkonstellasjoner og motstridende krefter i det teknologiske kappløpet”.

Markedet i Cannes har adoptert noen av disse premissene i Hessen Scheis film til å ramme inn debatten, og vil vise utdrag fra den. Festivalen har også invitert sentrale profiler som er drivkrefter i denne utviklingen: Julie Brill var leder av Den amerikanske handelskommisjonen under president Obama og leder nå Microsofts avdeling for Global Privacy and Regulatory Affairs. Vera Jourova er EU-kommisjonær for Justice, Comsumer and Gender equality; Paul Nemitz er rådgiver for Europarådet og medlem av den tyske regjeringens etikkråd.

iHUMAN

I introduksjonen av debatten heter det:

”iHUMAN dives into the world of Artificial Intelligence exploring the future impact of AI – the disruptive and far-reaching technology in the history of mankind. Without regulation, legislation and governance based on ethics standards we run the risk of losing our grip on this ever-evolving technology. How humanity can maximize the benefits of Artificial Intelligence, while containing its negative impact?”

Det er festivalens innovasjonsprogram NEXT og tv-kanalen ARTE som arrangerer debatten sammen med UpNorth og THINKfilm. UpNorth produserer filmen sammen med ZDF og ARTE, med Euforia som norsk distributør.

Da NFI ga prosjektet støtte la ikke konsulenten skjul på forventningen til Hessen Scheis neste film etter den internasjonale suksessen med Drone:

«Et nytt, grensesprengende og øyeåpnende filmprosjekt fra Tonje Hessen Schei, regissøren bak Drone. IHuman skal bli en stor fortelling om kunstig intelligens, både i dagens teknologiske virkelighet, og i fremtiden. Ett av de narrative elementene vil være en AI-generert karakter – et sant hybridgrep. Det er en berikelse for ordningen Nye veier å få inn en hybrid-dokumentar av stor samfunnsmessig betydning, samtidig som både Schei og hennes produsent Jonathan Borge Lie innenfor Nye veiers rammer får et frirom til å videreutvikle både seg selv som filmskapere og sitt samarbeid».


Om Tonje Hessen Schei: Hun er kjent for dokumentarene Drone (2014), Play Again (2010) og Independent Intervention (2006). Felles for filmene er at de tar for seg forholdet mellom mennesker og teknologi. Filmene er vist i over 100 land og brukes fortsatt på skoler og universiteter verden over. Drone vant både Amanda og Gullrute for beste dokumentar, ved siden av priser på filmfestivalene i Tromsø og Bergen og en rekke internasjonale utmerkelser. Schei har tidligere vært sjef for filmfestivalen Human Rights, Human Wrongs.


 

MENY