ZombieLars skremmer svenske medietilsynet

ZombieLars skremmer svenske medietilsynet

SVT har fått en skrape av det svenske medietilsynet for å ha sendt en episode av den norske barneserien «ZombieLars» i beste i sendetid for barn.

Den norske barneserien ZombieLars er for skummel for det svenske medietilsynet. Denne uken ble SVT felt for å ha sendt en episode i beste i sendetid for barn, melder VG.

Sendingen resulterte nemlig i flere anmeldelser til nemden som begrunner fellelsen med at «programmet skildrer skremmende og realistisk vold utført av barn, i visse tilfeller mot et annet barn. Noen anmeldere bemerker at det er vanskelig for barn å forstå at programmet var på liksom og at det er en risiko for å normalisere vold og at barn hermer etter handlingene som beskrives.»

I den svenske Granskningsnämden avgjørelse, står det at «programmet sendes på et tidspunkt da man skal vise varsomhet når det gjelder skildringer av vold og annet skremmende innhold. Granskningsnämden anser at scenene der Lars kaster seg ut fra et vindu, samt der hans klassekamerater kaster ham foran en lastebil og fra et hustak, kan virke skremmende på barn og er upassende å vise før klokken 21.00.»

ZombieLars har gått sin seiersgang på NRK og serieskaperne Thomas Seeberg Torjussen og Gisle Halvorsen har fått mye skryt for å skape noe nytt og originalt for barn. Serien handler om 11-årige Lars som er halvt menneske og halvt zombie. Han flytter fra Detroit til Bekkebakken og får problemer med å passe inn.I sentrale roller finner vi Leonard Valestrand Eike, Hannah Raanes-Holm, Helena F. ØdvenDat Gia Nguyen, Laila Goody og Ine Marie Wilmann. 

På NRKs nettsider beskrives serien som «En hjertevarm og morsom serie om zombier og hekser – om tilhørighet, vennskap og det å skille seg ut.» Det står videre at den passer for barn over ni år.

– Vi opplever at «ZombieLars» er en fin serie som håndterer utenforskap på en kreativ og spennende måte. Vi ville gjerne vise serien som den var tenkt, sier innkjøpssjef for barn i SVT, Pontus Torpvret, til VG.

Han forteller at avgjørelsen er historisk:

– Det er første gangen vi kan huske at et barneprogram felles for å være for skremmende til å sendes i sendeflaten for barn. Derfor kommer vi til å analysere grundig for å se hvordan vi håndterer situasjonen og serien framover på best mulig måte i samsvar med Granskningsnämdens avgjørelse, sier han.

Her hjemme er serien sendt før det såkalte vannskillet klokken 21 på kvelden. Redaksjonssjef i NRK Super, Cathrine Simonsen, sier til VG at det nok er noen kulturelle forskjeller mellom Norge og Sverige.

ZombieLars skremmer svenske medietilsynet

ZombieLars skremmer svenske medietilsynet

SVT har fått en skrape av det svenske medietilsynet for å ha sendt en episode av den norske barneserien «ZombieLars» i beste i sendetid for barn.

Den norske barneserien ZombieLars er for skummel for det svenske medietilsynet. Denne uken ble SVT felt for å ha sendt en episode i beste i sendetid for barn, melder VG.

Sendingen resulterte nemlig i flere anmeldelser til nemden som begrunner fellelsen med at «programmet skildrer skremmende og realistisk vold utført av barn, i visse tilfeller mot et annet barn. Noen anmeldere bemerker at det er vanskelig for barn å forstå at programmet var på liksom og at det er en risiko for å normalisere vold og at barn hermer etter handlingene som beskrives.»

I den svenske Granskningsnämden avgjørelse, står det at «programmet sendes på et tidspunkt da man skal vise varsomhet når det gjelder skildringer av vold og annet skremmende innhold. Granskningsnämden anser at scenene der Lars kaster seg ut fra et vindu, samt der hans klassekamerater kaster ham foran en lastebil og fra et hustak, kan virke skremmende på barn og er upassende å vise før klokken 21.00.»

ZombieLars har gått sin seiersgang på NRK og serieskaperne Thomas Seeberg Torjussen og Gisle Halvorsen har fått mye skryt for å skape noe nytt og originalt for barn. Serien handler om 11-årige Lars som er halvt menneske og halvt zombie. Han flytter fra Detroit til Bekkebakken og får problemer med å passe inn.I sentrale roller finner vi Leonard Valestrand Eike, Hannah Raanes-Holm, Helena F. ØdvenDat Gia Nguyen, Laila Goody og Ine Marie Wilmann. 

På NRKs nettsider beskrives serien som «En hjertevarm og morsom serie om zombier og hekser – om tilhørighet, vennskap og det å skille seg ut.» Det står videre at den passer for barn over ni år.

– Vi opplever at «ZombieLars» er en fin serie som håndterer utenforskap på en kreativ og spennende måte. Vi ville gjerne vise serien som den var tenkt, sier innkjøpssjef for barn i SVT, Pontus Torpvret, til VG.

Han forteller at avgjørelsen er historisk:

– Det er første gangen vi kan huske at et barneprogram felles for å være for skremmende til å sendes i sendeflaten for barn. Derfor kommer vi til å analysere grundig for å se hvordan vi håndterer situasjonen og serien framover på best mulig måte i samsvar med Granskningsnämdens avgjørelse, sier han.

Her hjemme er serien sendt før det såkalte vannskillet klokken 21 på kvelden. Redaksjonssjef i NRK Super, Cathrine Simonsen, sier til VG at det nok er noen kulturelle forskjeller mellom Norge og Sverige.

MENY