Voldsom vekst i nordisk dramasamarbeid

Voldsom vekst i nordisk dramasamarbeid

De nordiske kringkasterne har aldri samarbeidet så mye som nå: I løpet av to år har antallet timer med samproduksjon blitt fordoblet.

Foto: Danske «Doggystyle» – en av seriene som fulgte i kjølvannet av SKAM

Det er Danmarks Radio som har sett nærmere på antallet nordiske samproduksjoner fra de siste årene. Utviklingen viser et voksende samarbeid – fra 168 timer med samproduksjon i 2014 til 410 timer i 2018. Disse dramaproduksjonene har involvert NRK, DR, SVT, RUV på Island og YLE i Finland.

En vesentlig årsak til det økte samarbeidet er den massive suksessen som SKAM opplevde over hele Norden. De nordiske landene initierte derfor samarbeidsprosjektet ”Nordic 12” for snart to år siden der målet har vært å øke mengden og kvaliteten på nordiske dramaproduksjoner for å møte den sterke konkurransen fra særlig strømmegigantene. Og sentralt for satsingen har det vært å møte konkurransen der den er som hardest – hos de unge, på nettet.

«Nordic 12» innebærer at alle de involverte landene skal få tilgang til 12 nyproduserte nordiske serier i året. Generalsekretær for Nordvision-samarbeidet, Henrik Hartmann, utdyper kongstanken bak samarbeidet på følgende måte:

– De nordiske public service-stasjonene produserer hver for seg et mindre antall dramaserier hvert år. Men sammen kan vi co-produsere og co-finansiere langt flere serier.

– Publiseringssjefene og medarbeidere fra de enkelte land møtes i Nordvisions-regi og drøfter den beste praksis med hensyn til å publisere på flow og on demand. Man koordinerer markedsføring og tidspunkter for lansering, og sammenligner data om hvordan de har klart seg, forklarer Hartmann.

– Der er ingen tvil om at de nordiske public service-stasjonene har satset stort på nytt, ungt drama, etter at nordmennene hadde så stor suksess med SKAM – ikke bare i Norge, men i hele Norden.

Les hele saken

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Voldsom vekst i nordisk dramasamarbeid

Voldsom vekst i nordisk dramasamarbeid

De nordiske kringkasterne har aldri samarbeidet så mye som nå: I løpet av to år har antallet timer med samproduksjon blitt fordoblet.

Foto: Danske «Doggystyle» – en av seriene som fulgte i kjølvannet av SKAM

Det er Danmarks Radio som har sett nærmere på antallet nordiske samproduksjoner fra de siste årene. Utviklingen viser et voksende samarbeid – fra 168 timer med samproduksjon i 2014 til 410 timer i 2018. Disse dramaproduksjonene har involvert NRK, DR, SVT, RUV på Island og YLE i Finland.

En vesentlig årsak til det økte samarbeidet er den massive suksessen som SKAM opplevde over hele Norden. De nordiske landene initierte derfor samarbeidsprosjektet ”Nordic 12” for snart to år siden der målet har vært å øke mengden og kvaliteten på nordiske dramaproduksjoner for å møte den sterke konkurransen fra særlig strømmegigantene. Og sentralt for satsingen har det vært å møte konkurransen der den er som hardest – hos de unge, på nettet.

«Nordic 12» innebærer at alle de involverte landene skal få tilgang til 12 nyproduserte nordiske serier i året. Generalsekretær for Nordvision-samarbeidet, Henrik Hartmann, utdyper kongstanken bak samarbeidet på følgende måte:

– De nordiske public service-stasjonene produserer hver for seg et mindre antall dramaserier hvert år. Men sammen kan vi co-produsere og co-finansiere langt flere serier.

– Publiseringssjefene og medarbeidere fra de enkelte land møtes i Nordvisions-regi og drøfter den beste praksis med hensyn til å publisere på flow og on demand. Man koordinerer markedsføring og tidspunkter for lansering, og sammenligner data om hvordan de har klart seg, forklarer Hartmann.

– Der er ingen tvil om at de nordiske public service-stasjonene har satset stort på nytt, ungt drama, etter at nordmennene hadde så stor suksess med SKAM – ikke bare i Norge, men i hele Norden.

Les hele saken

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY