Netflix kjøper politisk dokumentar i Sundance for 84 millioner

Netflix kjøper politisk dokumentar i Sundance for 84 millioner

I Sundance opplever dokumentarfilmen en boom, anført av Netflix’ rekordartede oppkjøp av den politiske dokumentaren «Knock Down the house».

Foto: Alexandra Ocasio-Cortez i «Knock Down The House»

Netflix kjøpte denne uken rettighetene til den amerikanske dokumentaren Knock Down The House for 84 millioner kroner. Det er ny rekord for en dokumentar som noen distributør har kjøpt på en filmfestival, melder Deadline.

Filmen har vært en av de mest omtalte i Sundance og omhandler kampanjen til det nye politiske stjerneskuddet Alexandra Ocasio-Cortez og flere andre kvinner for å bli valgt inn i den amerikanske kongressen. Netflix kastet seg inn i en tøff budrunde med andre strømmetjenester og kinodistributører og gikk seirende ut med rekordbudet.

Rachel Lears dokumentar står som et symbol på en festival som i år kunne vise til et historisk høyt antall kvinnelige filmskapere og strømmetjenester som er mer offensive enn noen gang før. Festivalen åpnet med Amazons oppkjøp av Nisha Ganatras komedie Late Night for 13 millioner dollar.

Knock Down The House var ikke den eneste filmen som viste dokumentarens nye markedsmuskler. Strømmetjenesten Hulu kjøpte The Untitled Amazing Johnathan Documentary for 3 millioner dollar, Netflix kjøpte American Factory for samme summen, mens kinodistributører som Sony Pictures Classics og tv-kanaler som Showtime kjøpte blant annet Remember my name og Wu-Tang Clan: Of Mics And Men for betydelige beløp.

Noe av årsaken til til kjøpelysten er åpenbar: Strømmetjenestene driver et hardkjør for å kunne tilby et voksende antall seere mer innhold, mens kinodistributørene på sin side opplever at dokumentarer oppnår høye publikumstall. Focus Features kjøpte Won’t You Be My Neighbor? under fjorårets Sundance-festival og den spilte inn 22 millioner dollar på kino. Magnolias dokumentar om Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg har så langt spilt inn 14 millioner.

Men det er også mer dypgripende sosiopolitiske årsaker, mener dokumentarfilmskaper Alex Gibney. Til Deadline hevder han at de turbulente tidene amerikanerne lever under framkaller et større behov hos folk flest til å følge med og engasjere seg i virkeligheten:

Documentaries were considered…I won’t even say spinach because I like spinach…lima beans…They’re good for you but they may not taste that good. But now, the docs got really better, and reality TV helped educate people that stories with real people could be entertaining. We live in such a crazy world and there are now real storytellers in documentaries and it’s just hard to match real life. I mean, who would be better at playing Julian Assange than Julian Assange?”

Netflix kjøper politisk dokumentar i Sundance for 84 millioner

Netflix kjøper politisk dokumentar i Sundance for 84 millioner

I Sundance opplever dokumentarfilmen en boom, anført av Netflix’ rekordartede oppkjøp av den politiske dokumentaren «Knock Down the house».

Foto: Alexandra Ocasio-Cortez i «Knock Down The House»

Netflix kjøpte denne uken rettighetene til den amerikanske dokumentaren Knock Down The House for 84 millioner kroner. Det er ny rekord for en dokumentar som noen distributør har kjøpt på en filmfestival, melder Deadline.

Filmen har vært en av de mest omtalte i Sundance og omhandler kampanjen til det nye politiske stjerneskuddet Alexandra Ocasio-Cortez og flere andre kvinner for å bli valgt inn i den amerikanske kongressen. Netflix kastet seg inn i en tøff budrunde med andre strømmetjenester og kinodistributører og gikk seirende ut med rekordbudet.

Rachel Lears dokumentar står som et symbol på en festival som i år kunne vise til et historisk høyt antall kvinnelige filmskapere og strømmetjenester som er mer offensive enn noen gang før. Festivalen åpnet med Amazons oppkjøp av Nisha Ganatras komedie Late Night for 13 millioner dollar.

Knock Down The House var ikke den eneste filmen som viste dokumentarens nye markedsmuskler. Strømmetjenesten Hulu kjøpte The Untitled Amazing Johnathan Documentary for 3 millioner dollar, Netflix kjøpte American Factory for samme summen, mens kinodistributører som Sony Pictures Classics og tv-kanaler som Showtime kjøpte blant annet Remember my name og Wu-Tang Clan: Of Mics And Men for betydelige beløp.

Noe av årsaken til til kjøpelysten er åpenbar: Strømmetjenestene driver et hardkjør for å kunne tilby et voksende antall seere mer innhold, mens kinodistributørene på sin side opplever at dokumentarer oppnår høye publikumstall. Focus Features kjøpte Won’t You Be My Neighbor? under fjorårets Sundance-festival og den spilte inn 22 millioner dollar på kino. Magnolias dokumentar om Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg har så langt spilt inn 14 millioner.

Men det er også mer dypgripende sosiopolitiske årsaker, mener dokumentarfilmskaper Alex Gibney. Til Deadline hevder han at de turbulente tidene amerikanerne lever under framkaller et større behov hos folk flest til å følge med og engasjere seg i virkeligheten:

Documentaries were considered…I won’t even say spinach because I like spinach…lima beans…They’re good for you but they may not taste that good. But now, the docs got really better, and reality TV helped educate people that stories with real people could be entertaining. We live in such a crazy world and there are now real storytellers in documentaries and it’s just hard to match real life. I mean, who would be better at playing Julian Assange than Julian Assange?”

MENY