Andre Øvredal og Nordisk vant slaget om Narvik

Andre Øvredal og Nordisk vant slaget om Narvik

Nordisk Film Production og regissør Andre Øvredal gikk seirende ut av den harde konkurransen om å få lage storstilt film av slaget ved Narvik. I dag tildelte Norsk filminstitutt prosjektet 15 millioner.

Regissør Andre Øvredal er av Norsk filminstitutt tildelt 15 millioner kroner i markedsstøtte til spillefilmen Narvik – Hitlers første nederlag – historien om det største slaget på norsk jord noensinne våren 1940.

Dermed er det Nordisk Film Production som får produsere filmen om slaget ved Narvik i hard konkurranse med Tommy Wirkolas versjon av den dramatiske hendelsen.

Det er Christopher Grøndahl som har skrevet manus til den norske «blockbusteren» som har et samlet budsjett på 63 millioner. Det skal bli en film om Norge i krig ”slik du aldri har sett det før”, som det heter i omtalen. Den tyske krigsmakten bombet Narvik sønder og sammen helt til Norge kapitulerte 8.juni 1940, men kampene var ikke forgjeves. Det var nemlig i Narvik at Hitler led sitt første nederlag.

Filmen tar utgangspunkt i 8.april 1940 da Narviks pasifistiske ordfører, Theodor Broch, nekter å ta inn over seg at krigen står for døren. «Samme natt blir kommandørkaptein Per Askim kalt ut til panserskipet Norge med beskjed om at tyske krigsskip er på vei inn fjorden. Han får ordre om å kjempe, men panserskipet senkes ved første trefning, og okkupasjonen er et faktum».

I filmen møter vi blant annet ”Major Sigurd Omdal og hans 250 bevæpnede norske soldater tar opp kampen med tyskerne. Blant soldatene finner vi Narvik-gutten Ivan Vanje. En ung gutt i en litt for stor uniform, som får sin ilddåp i kamp med de profesjonelle tyske alpejegerne”

Den 28. mai gjenerobret norske og franske styrker Narvik etter intense kamper. Men gleden er kortvarig: ”Luftwaffe er på vei for å jevne Narvik med jorden, og fem tusen innbyggere er i praksis fanget i byen. Det finnes ikke båter å oppdrive fordi de allierte i ferd med å trekke seg ut. Norge skal overgis for godt. Den unge briten Patrick Job tilbyr Theodor en flåte av fiskebåter, og trosser ordre for å hjelpe til med å redde Narviks befolkning”.


Narvik – Hitlers første nederlag

Regissør Andre Øvredal debuterte med Trolljegeren som førte ham til Hollywood hvor han utviklet flere filmer, blant annet The Autopsy of Jane Doe. Hans tredje spillefilm, Torden (Nordisk Film), vil ha premiere i Norge i løpet av 2019. Øvredal regisserer også Scary Stories to Tell in the Dark, produsert av Guillermo Del Toro for CBS Films, som også kommer seinere i år.

Christopher Grøndahl har skrevet manus til blant annet Villmark, Giganten, Gatas Gynt, Nokas (som vant Amanda for beste manus) og Børning. Han har også skrevet flere romaner, blant annet Poppel (2000) og 104 (2006), samt flere hørespill for NRK. I 2003 vant han Prix Europa for hørespillet Risk.

Produsent er Nordisk Film Production ved Aage Aaberge, Live Bonnevie, John Einar Hagen

Les mer om de øvrige tildelingene

Andre Øvredal og Nordisk vant slaget om Narvik

Andre Øvredal og Nordisk vant slaget om Narvik

Nordisk Film Production og regissør Andre Øvredal gikk seirende ut av den harde konkurransen om å få lage storstilt film av slaget ved Narvik. I dag tildelte Norsk filminstitutt prosjektet 15 millioner.

Regissør Andre Øvredal er av Norsk filminstitutt tildelt 15 millioner kroner i markedsstøtte til spillefilmen Narvik – Hitlers første nederlag – historien om det største slaget på norsk jord noensinne våren 1940.

Dermed er det Nordisk Film Production som får produsere filmen om slaget ved Narvik i hard konkurranse med Tommy Wirkolas versjon av den dramatiske hendelsen.

Det er Christopher Grøndahl som har skrevet manus til den norske «blockbusteren» som har et samlet budsjett på 63 millioner. Det skal bli en film om Norge i krig ”slik du aldri har sett det før”, som det heter i omtalen. Den tyske krigsmakten bombet Narvik sønder og sammen helt til Norge kapitulerte 8.juni 1940, men kampene var ikke forgjeves. Det var nemlig i Narvik at Hitler led sitt første nederlag.

Filmen tar utgangspunkt i 8.april 1940 da Narviks pasifistiske ordfører, Theodor Broch, nekter å ta inn over seg at krigen står for døren. «Samme natt blir kommandørkaptein Per Askim kalt ut til panserskipet Norge med beskjed om at tyske krigsskip er på vei inn fjorden. Han får ordre om å kjempe, men panserskipet senkes ved første trefning, og okkupasjonen er et faktum».

I filmen møter vi blant annet ”Major Sigurd Omdal og hans 250 bevæpnede norske soldater tar opp kampen med tyskerne. Blant soldatene finner vi Narvik-gutten Ivan Vanje. En ung gutt i en litt for stor uniform, som får sin ilddåp i kamp med de profesjonelle tyske alpejegerne”

Den 28. mai gjenerobret norske og franske styrker Narvik etter intense kamper. Men gleden er kortvarig: ”Luftwaffe er på vei for å jevne Narvik med jorden, og fem tusen innbyggere er i praksis fanget i byen. Det finnes ikke båter å oppdrive fordi de allierte i ferd med å trekke seg ut. Norge skal overgis for godt. Den unge briten Patrick Job tilbyr Theodor en flåte av fiskebåter, og trosser ordre for å hjelpe til med å redde Narviks befolkning”.


Narvik – Hitlers første nederlag

Regissør Andre Øvredal debuterte med Trolljegeren som førte ham til Hollywood hvor han utviklet flere filmer, blant annet The Autopsy of Jane Doe. Hans tredje spillefilm, Torden (Nordisk Film), vil ha premiere i Norge i løpet av 2019. Øvredal regisserer også Scary Stories to Tell in the Dark, produsert av Guillermo Del Toro for CBS Films, som også kommer seinere i år.

Christopher Grøndahl har skrevet manus til blant annet Villmark, Giganten, Gatas Gynt, Nokas (som vant Amanda for beste manus) og Børning. Han har også skrevet flere romaner, blant annet Poppel (2000) og 104 (2006), samt flere hørespill for NRK. I 2003 vant han Prix Europa for hørespillet Risk.

Produsent er Nordisk Film Production ved Aage Aaberge, Live Bonnevie, John Einar Hagen

Les mer om de øvrige tildelingene

MENY