Lene Berg til Berlinalens Forum Expanded

Lene Berg til Berlinalens Forum Expanded

Lene Bergs nye dokumentar, «False Belief», er tatt ut til Berlinalens sideseksjon Forum Expanded.

Foto: Lene Berg til venstre i bildet i bildet fra «False Belief»

Det er svært sjelden norske filmer tas ut til sideseksjonen Forum Expanded på Berlinalen. Årsaken kan være vår manglende prioritering av filmer som utforsker den tradisjonelle filmens yttergrenser. Men Lene Berg har i en årrekke laget film et sted mellom den tradisjonelle filmens narrativer og kunsfagfilmens konseptuelle eksperimenter, og har som resultat havnet i ”kunstfilm-båsen” og deltatt på en rekke profilerte kunstarenaer (som i 2013 på Biennalen i Venezia med Ung Løs Gris).

Nå er hennes nye dokumentar, False Belief, tatt ut til Forum Expanded, og blir norsk representant i Berlinalens program ved siden av Hans Petter Molands Ut og stjæle hester i hovedkonkurransen, Månelyst i Flåklypa i barnefilmprogrammet og kortfilmen Pappa i kortfilmseksjonen.

Forum og Forum Expanded er kuratert uavhengig av Berlinalens vanlige program, og seksjonens profil er beskrevet slik av Berlinalen:

«The programmes of the Forum and Forum Expanded aim to expand the understanding of what film is, to test the boundaries of convention and open up fresh perspectives to help grasp cinema and how it relates to the world in new ways. The programmes can include anything that serves these ends: contemporary and historical, analogue and digital film, installation art, performance and music…» (les mer her)

False Belief

Berg er en filmkunstner som begynte i den tradisjonelle enden av norsk film, med filmutdanning fra Dramatiske Institutet i Stockholm, og endte altså opp i kunstfilm-kategorien.

I et intervju med Rushprint for sju år siden fortalte hun om hvordan hun havnet i kunstfagmiljøet, kanskje først og fremst fordi filmbransjen ikke var interessert i det hun holdt på med. Som et eksperiment sammenliknet Rushprint mottakelsen på kortfilmene til Oscar-vinner Torill Kove og en av Bergs mer eksperimentelle. Begge hadde svært lik tilnærming til det å lage film, men de ble oppfattet svært forskjellig. Det viste tydelig, om det skulle være noen tvil, at det er arenaene der filmene vises og hvem som ser dem, som i avgjørende grad bestemmer merkelappen de får.

Foruten å jobbe med film jobber Berg med tekst, foto og installasjon. Flere av filmene hennes har vært vist på internasjonale utstillinger og festivaler og hun er innkjøpt av blant annet MoMA i New York og Nasjonalmuséet i Oslo.

Filmene i Forum Expanded-programmet:

Al Dhareeh (The Tomb) by Eltayeb Mahdi (Egypt, 17’) – 1977

Al Habil (The Rope) by Ibrahim Shaddad (Sudan, 32′) – 1985

Al Mahatta (The Station) by Eltayeb Mahdi (Sudan 16’) – 1989

DADDA – Poodle House Saloon by Paul McCarthy and Damon McCarthy (USA, 93′) – WP

False Belief by Lene Berg (Norway, 105′) – WP

Film Festival Film by Mpumelelo Mcata and Perivi Katjavivi (South Africa / Namibia / United Kingdom, 46′) – WP

Fordlandia Malaise by Susana de Sousa Dias (Portugal, 40′) – WP

Idhi Katha Matramena (Is This Just a Story?) by Yugantar (India, 25’) – 1983

It’s a Long Way from Amphioxus by Kamal Aljafari (Germany, 25′) – WP

Jagdpartie (Hunting Party) by Ibrahim Shaddad (German Democratic Republic, 41’) – 1964

Jamal (A Camel) by Ibrahim Shaddad (Sudan, 14′) – 1981

Labour Power Plant by Robert Schlicht and Romana Schmalisch (France / Germany, 85′) – WP

Liqa’lm yadhae (An Un-Aired Interview) by Muhammad Salah (Egypt, 40′) – WP

Mai i te kei o te waka ki te ihu o te waka (From the Back of the Canoe to the Front of the Canoe) by Jeremy Leatinu’u (New Zealand, 8’) – IP

Meridian by Calum Walter (USA, 16′) – WP

The Mermaids, or Aiden in Wonderland by Karrabing Film Collective (Australia, 27′) – IP

 

Lene Berg til Berlinalens Forum Expanded

Lene Berg til Berlinalens Forum Expanded

Lene Bergs nye dokumentar, «False Belief», er tatt ut til Berlinalens sideseksjon Forum Expanded.

Foto: Lene Berg til venstre i bildet i bildet fra «False Belief»

Det er svært sjelden norske filmer tas ut til sideseksjonen Forum Expanded på Berlinalen. Årsaken kan være vår manglende prioritering av filmer som utforsker den tradisjonelle filmens yttergrenser. Men Lene Berg har i en årrekke laget film et sted mellom den tradisjonelle filmens narrativer og kunsfagfilmens konseptuelle eksperimenter, og har som resultat havnet i ”kunstfilm-båsen” og deltatt på en rekke profilerte kunstarenaer (som i 2013 på Biennalen i Venezia med Ung Løs Gris).

Nå er hennes nye dokumentar, False Belief, tatt ut til Forum Expanded, og blir norsk representant i Berlinalens program ved siden av Hans Petter Molands Ut og stjæle hester i hovedkonkurransen, Månelyst i Flåklypa i barnefilmprogrammet og kortfilmen Pappa i kortfilmseksjonen.

Forum og Forum Expanded er kuratert uavhengig av Berlinalens vanlige program, og seksjonens profil er beskrevet slik av Berlinalen:

«The programmes of the Forum and Forum Expanded aim to expand the understanding of what film is, to test the boundaries of convention and open up fresh perspectives to help grasp cinema and how it relates to the world in new ways. The programmes can include anything that serves these ends: contemporary and historical, analogue and digital film, installation art, performance and music…» (les mer her)

False Belief

Berg er en filmkunstner som begynte i den tradisjonelle enden av norsk film, med filmutdanning fra Dramatiske Institutet i Stockholm, og endte altså opp i kunstfilm-kategorien.

I et intervju med Rushprint for sju år siden fortalte hun om hvordan hun havnet i kunstfagmiljøet, kanskje først og fremst fordi filmbransjen ikke var interessert i det hun holdt på med. Som et eksperiment sammenliknet Rushprint mottakelsen på kortfilmene til Oscar-vinner Torill Kove og en av Bergs mer eksperimentelle. Begge hadde svært lik tilnærming til det å lage film, men de ble oppfattet svært forskjellig. Det viste tydelig, om det skulle være noen tvil, at det er arenaene der filmene vises og hvem som ser dem, som i avgjørende grad bestemmer merkelappen de får.

Foruten å jobbe med film jobber Berg med tekst, foto og installasjon. Flere av filmene hennes har vært vist på internasjonale utstillinger og festivaler og hun er innkjøpt av blant annet MoMA i New York og Nasjonalmuséet i Oslo.

Filmene i Forum Expanded-programmet:

Al Dhareeh (The Tomb) by Eltayeb Mahdi (Egypt, 17’) – 1977

Al Habil (The Rope) by Ibrahim Shaddad (Sudan, 32′) – 1985

Al Mahatta (The Station) by Eltayeb Mahdi (Sudan 16’) – 1989

DADDA – Poodle House Saloon by Paul McCarthy and Damon McCarthy (USA, 93′) – WP

False Belief by Lene Berg (Norway, 105′) – WP

Film Festival Film by Mpumelelo Mcata and Perivi Katjavivi (South Africa / Namibia / United Kingdom, 46′) – WP

Fordlandia Malaise by Susana de Sousa Dias (Portugal, 40′) – WP

Idhi Katha Matramena (Is This Just a Story?) by Yugantar (India, 25’) – 1983

It’s a Long Way from Amphioxus by Kamal Aljafari (Germany, 25′) – WP

Jagdpartie (Hunting Party) by Ibrahim Shaddad (German Democratic Republic, 41’) – 1964

Jamal (A Camel) by Ibrahim Shaddad (Sudan, 14′) – 1981

Labour Power Plant by Robert Schlicht and Romana Schmalisch (France / Germany, 85′) – WP

Liqa’lm yadhae (An Un-Aired Interview) by Muhammad Salah (Egypt, 40′) – WP

Mai i te kei o te waka ki te ihu o te waka (From the Back of the Canoe to the Front of the Canoe) by Jeremy Leatinu’u (New Zealand, 8’) – IP

Meridian by Calum Walter (USA, 16′) – WP

The Mermaids, or Aiden in Wonderland by Karrabing Film Collective (Australia, 27′) – IP

 

MENY