BIFF-sjef vil ha arthousekino i Bergen

BIFF-sjef vil ha arthousekino i Bergen

Tor Fosse i BIFF mener eneste løsningen for byens filmelskere og kulturpolitikere er å følge Oslos eksempel. Han ser med lengsel på hovedstadens framvekst av alternative kinoer som Vega Scene.

Tor Fosse, mest kjent som leder av Bergen Internasjonale filmfestival (BIFF) og mangeårig distributør av kvalitetsfilm på kino, beklager seg i et innlegg i Bergens Tidende over kinolandskapet i vår nest største by. Han peker på en utvikling med et voksende press på kinoene om å levere kommersielle suksesser, og føler seg kringsatt av kjøpesentere som utfordrer de tradisjonelle visningsarenaene i Bergensområdet.

Lagunen, landets største kjøpesenter, står klar for å innrede hele ni kinosaler i 2019. Et nytt kjøpesenter i Åsane er også prosjektert med flerkinosaler, i tillegg til at folket i vest har fått sitt Odeon Sotra på Sartor Senter. Kinokjedene som leier seg inn hos eierne av sentrene, konkurrerer beinhardt på leiepris og driftskontrakter. Da er det kun én retning for kinokjedene å gå – mot enda mer kommersiell utnytting av filmtilbudet. Så blir det da slik at det er kjøpesenter-eier Olav Thon som bestemmer den fremtidige kinopolitikken her til lands. Han legger avgjørende føringer også på selve filmpolitikken og på hva som til syvende og sist blir vist på kinosentrene”.

Fosse mener eneste løsningen for byens filmelskere og kulturpolitikere er å følge Oslos eksempel. Han ser med lengsel på hovedstadens framvekst av alternative kinoer som Vega Scene og mener det er på tide at Bergen følger etter.

«Det har kostet mer enn 100 mill. kr å få etablert Vega Scene som nå har vært i drift siden 3. november – med en teatersal og tre kinosaler. Dette fordi noen har vært forutseende nok til å se økende tendenser til at kvalitetsfilmer blir gradvis fortrengt fra kinoenes mest attraktive forestillingstider…”

”Det er på tide at Bergen får sin egen kvalitetskino som har et forutsigbart programinnhold for filmelskere, slik det var før flerkinosalene kom på 1980-tallet. Da eksisterte Ole Bull kino som en forutsigbar arena for kvalitet og den kunstnerisk ambisiøse filmen, mens Eldorado og Fanahallens western- og actionpublikum fikk sitt – og Forum, Engen og Konsertpaleet var for familiepublikummet. Dette brakte penger i kassen til Bergen kino, og derigjennom Bergen kommune”.

 Les hele saken 

  

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

BIFF-sjef vil ha arthousekino i Bergen

BIFF-sjef vil ha arthousekino i Bergen

Tor Fosse i BIFF mener eneste løsningen for byens filmelskere og kulturpolitikere er å følge Oslos eksempel. Han ser med lengsel på hovedstadens framvekst av alternative kinoer som Vega Scene.

Tor Fosse, mest kjent som leder av Bergen Internasjonale filmfestival (BIFF) og mangeårig distributør av kvalitetsfilm på kino, beklager seg i et innlegg i Bergens Tidende over kinolandskapet i vår nest største by. Han peker på en utvikling med et voksende press på kinoene om å levere kommersielle suksesser, og føler seg kringsatt av kjøpesentere som utfordrer de tradisjonelle visningsarenaene i Bergensområdet.

Lagunen, landets største kjøpesenter, står klar for å innrede hele ni kinosaler i 2019. Et nytt kjøpesenter i Åsane er også prosjektert med flerkinosaler, i tillegg til at folket i vest har fått sitt Odeon Sotra på Sartor Senter. Kinokjedene som leier seg inn hos eierne av sentrene, konkurrerer beinhardt på leiepris og driftskontrakter. Da er det kun én retning for kinokjedene å gå – mot enda mer kommersiell utnytting av filmtilbudet. Så blir det da slik at det er kjøpesenter-eier Olav Thon som bestemmer den fremtidige kinopolitikken her til lands. Han legger avgjørende føringer også på selve filmpolitikken og på hva som til syvende og sist blir vist på kinosentrene”.

Fosse mener eneste løsningen for byens filmelskere og kulturpolitikere er å følge Oslos eksempel. Han ser med lengsel på hovedstadens framvekst av alternative kinoer som Vega Scene og mener det er på tide at Bergen følger etter.

«Det har kostet mer enn 100 mill. kr å få etablert Vega Scene som nå har vært i drift siden 3. november – med en teatersal og tre kinosaler. Dette fordi noen har vært forutseende nok til å se økende tendenser til at kvalitetsfilmer blir gradvis fortrengt fra kinoenes mest attraktive forestillingstider…”

”Det er på tide at Bergen får sin egen kvalitetskino som har et forutsigbart programinnhold for filmelskere, slik det var før flerkinosalene kom på 1980-tallet. Da eksisterte Ole Bull kino som en forutsigbar arena for kvalitet og den kunstnerisk ambisiøse filmen, mens Eldorado og Fanahallens western- og actionpublikum fikk sitt – og Forum, Engen og Konsertpaleet var for familiepublikummet. Dette brakte penger i kassen til Bergen kino, og derigjennom Bergen kommune”.

 Les hele saken 

  

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY