Amanda-showet trenger et spark bak!

Amanda-showet trenger et spark bak!

TV2 vil ikke forlenge avtalen om å sende Amandashowet, og NRK har ingen konkrete planer om å ta over. Det er en utmerket anledning til å tenke annerledes.

Foto: Årets store Amandavinner «Hva vil folk si»

Det er NRK som melder om at kringkasteren er kontaktet av Amandakomiteen med forespørsel om å ta over programmet etter TV2. Men NRK har foreløpig ingen konkrete planer om det. Dermed kan vi stå i fare for å ha sett vårt siste tv-sendte Amandashow.

NRK og TV2 har i flere tiår vekslet mellom å lage tv-underholdning av prisutdelingen. Bransjen selv har utviklet et ambivalent forhold til showet: På ene siden oppfattes det som glorete og stivbent tv-underholdning, på andre siden er det en unik plattform for å presentere bransjen i sin bredde for tv-seerne. Som en av fagprisvinnerne nylig formulerte det til Rushprint: ”Det er eneste gangen folk i nabolaget har kommet bort til meg for å høre mer om hva jeg jobber med”.

Amandakomiteen finner sannsynligvis en kanal som er villig til å gi programmet en sjanse. Samtidig er jo dette en mulighet til å revurdere hele konseptet, slik festivalleder Tonje Hardersen antyder i NRK-oppslaget, og den sjansen håper jeg komiteen nå benytter.

Rushprint-redaksjonen har nok ikke vært alene om å krympe seg over kvaliteten på showets underholdningsinnslag, og noe av årsaken til de fallende seertallene ligger nok der. Samtidig ser vi at seerne har mistet interesse for denne typen show, det er lenge siden 600 000 nordmenn i 2009 så at Max Manus ble hyllet av sine egne. Selv Oscarshowet sliter med den samme utfordringen. Bransjer som hyller seg selv er ikke lenger like sexy.

Som fagblad slår vi derfor et slag for fagligheten. Hva om utdelingen faktisk ble noe så prosaisk som en mer grundig gjennomgang av filmåret, der flere fagfunksjoner slipper til og underholdningsinnslagene bærer mindre preg av venstrehåndsarbeid? Hva om seerne fikk større innsyn og forståelse for hva det innebærer å lage film, formidlet med samme snert og formidlingsevne som våre beste filmskapere er kjent for?

Jeg ønsker ikke at Amandashowet skal bli mer likt utdelingen av Den europeiske filmprisen, som iblant kan minne om en revisorkongress. Men sannsynligvis er et mer nedskalert og enklere show veien å gå. Jo, jeg vet at showet allerede er på relativt lavt budsjett, men isteden for å forsøke å få det til å se dyrere ut, bør man isteden utnytte det lave budsjettet til showets fordel. Om ”bare” 200 000 eller 100 000 mennesker velger å se på det, er det så ille? I en tid der nye formater stjeler oppmerksomhet, er ikke spillefilmen lenger alene vår tids ledende audiovisuelle uttrykksform, og de fallende seertallene er et uttrykk for det. Showet og bransjen har derfor alt å tjene på å tone ned pompøsiteten.

Hent inn en ny generasjon programskapere med andre tanker og ideer. La dem gi showet et realt spark bak!

Kjetil Lismoen er redaktør av Rushprint

Amanda-showet trenger et spark bak!

Amanda-showet trenger et spark bak!

TV2 vil ikke forlenge avtalen om å sende Amandashowet, og NRK har ingen konkrete planer om å ta over. Det er en utmerket anledning til å tenke annerledes.

Foto: Årets store Amandavinner «Hva vil folk si»

Det er NRK som melder om at kringkasteren er kontaktet av Amandakomiteen med forespørsel om å ta over programmet etter TV2. Men NRK har foreløpig ingen konkrete planer om det. Dermed kan vi stå i fare for å ha sett vårt siste tv-sendte Amandashow.

NRK og TV2 har i flere tiår vekslet mellom å lage tv-underholdning av prisutdelingen. Bransjen selv har utviklet et ambivalent forhold til showet: På ene siden oppfattes det som glorete og stivbent tv-underholdning, på andre siden er det en unik plattform for å presentere bransjen i sin bredde for tv-seerne. Som en av fagprisvinnerne nylig formulerte det til Rushprint: ”Det er eneste gangen folk i nabolaget har kommet bort til meg for å høre mer om hva jeg jobber med”.

Amandakomiteen finner sannsynligvis en kanal som er villig til å gi programmet en sjanse. Samtidig er jo dette en mulighet til å revurdere hele konseptet, slik festivalleder Tonje Hardersen antyder i NRK-oppslaget, og den sjansen håper jeg komiteen nå benytter.

Rushprint-redaksjonen har nok ikke vært alene om å krympe seg over kvaliteten på showets underholdningsinnslag, og noe av årsaken til de fallende seertallene ligger nok der. Samtidig ser vi at seerne har mistet interesse for denne typen show, det er lenge siden 600 000 nordmenn i 2009 så at Max Manus ble hyllet av sine egne. Selv Oscarshowet sliter med den samme utfordringen. Bransjer som hyller seg selv er ikke lenger like sexy.

Som fagblad slår vi derfor et slag for fagligheten. Hva om utdelingen faktisk ble noe så prosaisk som en mer grundig gjennomgang av filmåret, der flere fagfunksjoner slipper til og underholdningsinnslagene bærer mindre preg av venstrehåndsarbeid? Hva om seerne fikk større innsyn og forståelse for hva det innebærer å lage film, formidlet med samme snert og formidlingsevne som våre beste filmskapere er kjent for?

Jeg ønsker ikke at Amandashowet skal bli mer likt utdelingen av Den europeiske filmprisen, som iblant kan minne om en revisorkongress. Men sannsynligvis er et mer nedskalert og enklere show veien å gå. Jo, jeg vet at showet allerede er på relativt lavt budsjett, men isteden for å forsøke å få det til å se dyrere ut, bør man isteden utnytte det lave budsjettet til showets fordel. Om ”bare” 200 000 eller 100 000 mennesker velger å se på det, er det så ille? I en tid der nye formater stjeler oppmerksomhet, er ikke spillefilmen lenger alene vår tids ledende audiovisuelle uttrykksform, og de fallende seertallene er et uttrykk for det. Showet og bransjen har derfor alt å tjene på å tone ned pompøsiteten.

Hent inn en ny generasjon programskapere med andre tanker og ideer. La dem gi showet et realt spark bak!

Kjetil Lismoen er redaktør av Rushprint

MENY