Hva er vitsen?

Hva er vitsen?

Den premiereklare rumenske perlen «Sieranevada» har fått lite omtale og dårlig plassering på kinoene. Når en så sentral film fra den rumenske filmbølgen omsider kommer til Norge, bør kinoene gi den en skikkelig lansering og oppsetning, mener Jan Erik Holst.

Den utsøkte og fascinerende rumenske filmen Sieranevada (foto) har premiere i dag. Cannes-filmen var Romanias Oscar-bidrag i fjor og er importert til norsk kinodistribusjon av Tour de Force, etter at den hadde norsk premiere under Haugesund og BIFF i august og oktober. Den var tilbudt Tromsø også, men de ville merkelig nok ikke ha den, selv om det var stort fokus på rumensk film der.

Jeg henter Aftenposten inn til morgenkaffen, spent på hvilken kino den er satt opp på i Oslo (og selvfølgelig om min positive anmeldelse i filmtidsskriftet Cinema er sitert i støtteannonsen). Gapende konstaterer jeg, etter å ha saumfart den latterlig trange kinospalten i herværende organ, (jeg er bare 68 år og bruker kun +2,5 i lesebrille, likevel ser jeg knapt hva spalten formidler): Kun 1 (!) forestilling og det på Ringen kl.21.50! Noe bedre er det i Bergen og Trondheim, kun en forestilling der også, men til mer spiselige tidspunkt og i mer sentralt plasserte kinosaler. Filmen har fått rosende omtaler i Aftenposten (over 6 spalter på 2 sider), i Klassekampen og Adresseavisen, mens det er noe mer avmålt i Bergens Tidende og NRK P3. Merkelig nok har verken Dagsavisen eller filmmagasinet Montages anmeldt den.

Men så, mens innlegget skrives, dukker Oslokinoens nettsted opp med rettet tidspunkt 19.15! Og bra er det!

Når en såpass sentral og interessant film fra den mye omtalte rumenske filmbølgen (se tidsskriftet Z’s temanummer 4/2016) omsider kommer til Norge, (det er snart 1 år siden den ble vist i Cannes), tilligger det kinoenes samfunnsansvar å gi den en skikkelig lansering og oppsetning!

Det er snart vår i luften, 17. mai og båt-puss, ingen gidder å gå fredag kveld til den forblåste garasjen på Ringen for å se en nærmere tre timer lang rumensk film, hvis den ikke presenteres og lanseres skikkelig! Nå har distributøren brukt masser av penger for å få inn mesterverket, inkludert en merkelig liten støtte på kun 50 000 i importstøtte fra Norsk filminstitutt, burde det da ikke fått en skikkelig oppsetning? Med noen støtteannonser i det minste?

Vika kino er det rette stedet for denne filmen. Send DCP’n med trikk no. 11,12 eller 13 ned til den nyoppussede flotte plassen foran Konserthuset og logg den inn i en av salene der.

Ikke rart filmkunsten fremdeles ofte blir liggende i en stemoderlig skuff her i landet….

Jan Erik Holst

Hva er vitsen?

Hva er vitsen?

Den premiereklare rumenske perlen «Sieranevada» har fått lite omtale og dårlig plassering på kinoene. Når en så sentral film fra den rumenske filmbølgen omsider kommer til Norge, bør kinoene gi den en skikkelig lansering og oppsetning, mener Jan Erik Holst.

Den utsøkte og fascinerende rumenske filmen Sieranevada (foto) har premiere i dag. Cannes-filmen var Romanias Oscar-bidrag i fjor og er importert til norsk kinodistribusjon av Tour de Force, etter at den hadde norsk premiere under Haugesund og BIFF i august og oktober. Den var tilbudt Tromsø også, men de ville merkelig nok ikke ha den, selv om det var stort fokus på rumensk film der.

Jeg henter Aftenposten inn til morgenkaffen, spent på hvilken kino den er satt opp på i Oslo (og selvfølgelig om min positive anmeldelse i filmtidsskriftet Cinema er sitert i støtteannonsen). Gapende konstaterer jeg, etter å ha saumfart den latterlig trange kinospalten i herværende organ, (jeg er bare 68 år og bruker kun +2,5 i lesebrille, likevel ser jeg knapt hva spalten formidler): Kun 1 (!) forestilling og det på Ringen kl.21.50! Noe bedre er det i Bergen og Trondheim, kun en forestilling der også, men til mer spiselige tidspunkt og i mer sentralt plasserte kinosaler. Filmen har fått rosende omtaler i Aftenposten (over 6 spalter på 2 sider), i Klassekampen og Adresseavisen, mens det er noe mer avmålt i Bergens Tidende og NRK P3. Merkelig nok har verken Dagsavisen eller filmmagasinet Montages anmeldt den.

Men så, mens innlegget skrives, dukker Oslokinoens nettsted opp med rettet tidspunkt 19.15! Og bra er det!

Når en såpass sentral og interessant film fra den mye omtalte rumenske filmbølgen (se tidsskriftet Z’s temanummer 4/2016) omsider kommer til Norge, (det er snart 1 år siden den ble vist i Cannes), tilligger det kinoenes samfunnsansvar å gi den en skikkelig lansering og oppsetning!

Det er snart vår i luften, 17. mai og båt-puss, ingen gidder å gå fredag kveld til den forblåste garasjen på Ringen for å se en nærmere tre timer lang rumensk film, hvis den ikke presenteres og lanseres skikkelig! Nå har distributøren brukt masser av penger for å få inn mesterverket, inkludert en merkelig liten støtte på kun 50 000 i importstøtte fra Norsk filminstitutt, burde det da ikke fått en skikkelig oppsetning? Med noen støtteannonser i det minste?

Vika kino er det rette stedet for denne filmen. Send DCP’n med trikk no. 11,12 eller 13 ned til den nyoppussede flotte plassen foran Konserthuset og logg den inn i en av salene der.

Ikke rart filmkunsten fremdeles ofte blir liggende i en stemoderlig skuff her i landet….

Jan Erik Holst

MENY