Insentivordningens fremtid, nå igjen?

Insentivordningens fremtid, nå igjen?

Det ble ingen nye midler til insentivordningen for film. Nå må bransjen alliere seg med politikere i Hordaland og Rogaland som kjenner arbeidsløsheten på kroppen, mener Jan Erik Holst som foreslår en konferanse om temaet under Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Foto: Spillefilmen Pionér – fra den gangen vestlandet badet i olje

Revidert Nasjonalbudsjett er vedtatt og det kom ingen nye midler til Insentivordningen for film. Naive sjeler trodde kanskje det?

Det er meget sjeldent at ulike poster på kulturbudsjettet opp- eller nedjusteres i revidert budsjett. Jeg kan ikke, bortsett fra tiden med billettstøtte fram til 1991, som var en omlagsløyving og som derfor var vel begrunnet i de årlige justeringene, og merkelig nok ombyggingen av Norsk film A/S mot slutten av 1990 tallet huske at noen andre kulturformål ble tatt opp i revidert.

Det bransjen nå må gjøre er å alliere seg med noen Hordaland- og Rogaland- politikere, som kjenner arbeidsløsheten på kroppen, samt Kristin Krohn Devold i NHH Reiseliv og argumentere for at ordningen kommer inn på statsbudsjettet som en automatisk refusjonsordning, slik den er på Island og sikkert også i andre land. Arbeiderpartiet, Produsentforeningen og flere andre har argumentert i samme retning. Arne Strands kommentar i gårsdagens Dagsavisen, der han mener at Høyre vil tape valget om regjeringen ikke får demmet opp for arbeidsløsheten, hører også med i dette bildet.

Det må vektlegges for at ordningen skaper og sikrer arbeidsplasser innen hotell og reiseliv, infrastruktur og kommune-utvikling, IKKE primært at det er en filmstøtteordning, selv om den også er det.

Filmen har hatt sine gode tider i flere år nå, det er derfor trolig ikke god politikk å argumentere for mer. Så må man beklage at Snømannen stakk av med det meste i eksisterende pott, særlig at Oslo-gryta fikk de fleste midlene selv om teamet også var på Rjukan.

Oslo-politikerne var usedvanlig dyktige i å legge til forholdene til rette for Snømannen, sammen med andre gode krefter. Men det er ingen grunn til å tro at ikke også politikere, reiselivet og film-bransjen i Stavanger, Haugesund, Bergen og Ålesund ikke kan varte opp med tilsvarende opplegg, slik at europeiske, indiske, kinesiske og russiske storproduksjoner kan legge til kai.

La dette bli årets konferanse under Den norske filmfestivalen i Haugesund i august, med islandske og tyske incentiv-spesialister og gode gamle ringrever blant stortings-politikerne i panelet.

Jan Erik Holst er tidligere direktør og redaktør ved Norsk filminstitutt

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Insentivordningens fremtid, nå igjen?

Insentivordningens fremtid, nå igjen?

Det ble ingen nye midler til insentivordningen for film. Nå må bransjen alliere seg med politikere i Hordaland og Rogaland som kjenner arbeidsløsheten på kroppen, mener Jan Erik Holst som foreslår en konferanse om temaet under Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Foto: Spillefilmen Pionér – fra den gangen vestlandet badet i olje

Revidert Nasjonalbudsjett er vedtatt og det kom ingen nye midler til Insentivordningen for film. Naive sjeler trodde kanskje det?

Det er meget sjeldent at ulike poster på kulturbudsjettet opp- eller nedjusteres i revidert budsjett. Jeg kan ikke, bortsett fra tiden med billettstøtte fram til 1991, som var en omlagsløyving og som derfor var vel begrunnet i de årlige justeringene, og merkelig nok ombyggingen av Norsk film A/S mot slutten av 1990 tallet huske at noen andre kulturformål ble tatt opp i revidert.

Det bransjen nå må gjøre er å alliere seg med noen Hordaland- og Rogaland- politikere, som kjenner arbeidsløsheten på kroppen, samt Kristin Krohn Devold i NHH Reiseliv og argumentere for at ordningen kommer inn på statsbudsjettet som en automatisk refusjonsordning, slik den er på Island og sikkert også i andre land. Arbeiderpartiet, Produsentforeningen og flere andre har argumentert i samme retning. Arne Strands kommentar i gårsdagens Dagsavisen, der han mener at Høyre vil tape valget om regjeringen ikke får demmet opp for arbeidsløsheten, hører også med i dette bildet.

Det må vektlegges for at ordningen skaper og sikrer arbeidsplasser innen hotell og reiseliv, infrastruktur og kommune-utvikling, IKKE primært at det er en filmstøtteordning, selv om den også er det.

Filmen har hatt sine gode tider i flere år nå, det er derfor trolig ikke god politikk å argumentere for mer. Så må man beklage at Snømannen stakk av med det meste i eksisterende pott, særlig at Oslo-gryta fikk de fleste midlene selv om teamet også var på Rjukan.

Oslo-politikerne var usedvanlig dyktige i å legge til forholdene til rette for Snømannen, sammen med andre gode krefter. Men det er ingen grunn til å tro at ikke også politikere, reiselivet og film-bransjen i Stavanger, Haugesund, Bergen og Ålesund ikke kan varte opp med tilsvarende opplegg, slik at europeiske, indiske, kinesiske og russiske storproduksjoner kan legge til kai.

La dette bli årets konferanse under Den norske filmfestivalen i Haugesund i august, med islandske og tyske incentiv-spesialister og gode gamle ringrever blant stortings-politikerne i panelet.

Jan Erik Holst er tidligere direktør og redaktør ved Norsk filminstitutt

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY