Norsk-amerikansk dokumentar sikter mot Oscar 2016

Norsk-amerikansk dokumentar sikter mot Oscar 2016

Flimmer Films «Sunshine Superman» har høstet internasjonal kritikerros etter amerikansk kinopremiere. Denne uken er det norsk premiere på dokumentaren om basehopperen Carl Boenish som døde i Trollveggen. – Nå sikter vi mot Oscar 2016, forteller Lars Løge som her deler noen eksklusive klipp fra filmen.

Dokumentaren Sunshine Superman forteller historien om basehopperen Carl Boenish som endte sine dager i Trollveggen i 1984. Lars Løge i Flimmer Film utgjør den norske halvdelen av den norsk-amerikanske samproduksjonen som i sommer hadde amerikansk kinodistribusjon og fikk gjennomgående gode kritikker. På Rotten Tomatoes ligger de positive anmeldelsene i overveldende flertall. Bransjemagasiner som Variety og Hollywood Reporter sammenliknet filmen med Oscarvinneren Man on Wire og fikk troen på en ny dokumentarsuksess på kino. New York Times, som ofte kan avgjøre en liten films skjebne på det amerikanske kinomarkedet, har omtalt filmen som «bittersøt» og mener filmskaperne unngår å romantisere hovedpersonens destruktive trang til å bryte grenser.

– Filmen kretser rundt villmannen Carl Boenish, hvis store lidenskap var å utfordre menneskeskapte grenser. Hans ideologi var å bevise at naturens grenser er noe helt annen enn de grensene vi setter for oss selv. Det var han som grublet frem tanken om å hoppe i fallskjerm fra høye bygninger på 70-80-tallet. Han var en av de første til å gjennomføre dette, og er opphavsmannen til ordet BASE, som i dag brukes bredt. Han så på seg selv som filmfotograf like mye som ekstremsportutøver, og med sin bakgrunn som fotograf filmet han alle sine hopp. Her ligger grunnlaget for filmen – et stort arkivmateriale som Boenish selv står bak. Filmen forteller også en sentral kjærlighetshistorie mellom Carl og kone Jean, som er medvirkende i filmen. Hun begynte med basehopping takket være Carl.

Lars Løge
Lars Løge

Utendørsvisning i Trollveggen

Denne uken var det førpremiere på BIFF, før filmen nå altså er klar for norsk kinopremiere 2.10. Løge er strålende fornøyd med filmens møte med publikum så langt – et møte som startet allerede under fjorårets førpremiere under filmfestivalen i Toronto. Nylig holdt Flimmer Film en eksklusiv utendørsvisning i foten av den majestetiske Trollveggen. Hit kom store deler av det norske basehoppmiljøet og en rekke profilerte personer innen norsk ekstremsportliv. Mest fornøyd var kanskje produsenten med responsen fra lokalbefolkningen

– Rett før visningen skulle i gang, satt jeg med en klump i halsen. Dette var en stor risiko for oss og jeg var veldig usikker på hvor mange som ville komme for å se filmen. Med stinn brakke, bål og god servering ble dette et personlig høydepunkt for meg.

En viktig årsak til at filmen endte opp som en co-produksjon mellom Norge og USA, skyldes at Boenish endte sine dager i Trollveggen, forteller Løge.

– I 1984 utfordret Carl og Jean seg selv og fikk med seg blant annet BBC og journalisten David Frost til Trollveggen for å sette verdensrekord i hopp fra fast grunn. Hele medieverdenen kom til Åndalsnes, Norge i 1984 for å se Trollveggen og Carls opplegg. Vi har latt oss inspirerer av suksessen til Supervention på kino. Forskjellen er at vår film er nærmere et storformat kjærlighetsepos i dokumentarformat.

 

Sikter mot Oscar 2016

Sunshine Superman er ikke «bare» en basehoppfilm, det er også en litt annerledes kjærlighetshistorie om to mennesker som utforsket livets ytterpunkter. Ekstremsportmiljøet har likevel vært viktig og de har også vært direkte involvert i produksjonen i form av filming og statistroller, forteller Løge.

– De som driver med BASE og annen ekstremsport er fylt med en så smittende energi, og det har betydd mye for sluttresultatet på filmen. Å fullstille en helaftens dokumentar om en amerikansk ekstremsportpionér hadde ikke vært mulig uten den lagånden som har ligget til grunn for denne innspillingen.

Filmen som allerede har vunnet flere priser under festivaler som Portland International Film Festival og Montclair Film Festival, er nå i gang med en kampanje for å bli nominert til Oscar i 2016.

– CNN Films og Magnolia Pictures jobber nå med en Oscar-kampanje i USA, i tillegg til å bygge opp interessen før premieren på CNN, avslutter produsent Lars Løge i Flimmer Film.

Dette er en forkortet oppdatering av en artikkel som første gang ble publisert etter premieren i Toronto i fjor.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Norsk-amerikansk dokumentar sikter mot Oscar 2016

Norsk-amerikansk dokumentar sikter mot Oscar 2016

Flimmer Films «Sunshine Superman» har høstet internasjonal kritikerros etter amerikansk kinopremiere. Denne uken er det norsk premiere på dokumentaren om basehopperen Carl Boenish som døde i Trollveggen. – Nå sikter vi mot Oscar 2016, forteller Lars Løge som her deler noen eksklusive klipp fra filmen.

Dokumentaren Sunshine Superman forteller historien om basehopperen Carl Boenish som endte sine dager i Trollveggen i 1984. Lars Løge i Flimmer Film utgjør den norske halvdelen av den norsk-amerikanske samproduksjonen som i sommer hadde amerikansk kinodistribusjon og fikk gjennomgående gode kritikker. På Rotten Tomatoes ligger de positive anmeldelsene i overveldende flertall. Bransjemagasiner som Variety og Hollywood Reporter sammenliknet filmen med Oscarvinneren Man on Wire og fikk troen på en ny dokumentarsuksess på kino. New York Times, som ofte kan avgjøre en liten films skjebne på det amerikanske kinomarkedet, har omtalt filmen som «bittersøt» og mener filmskaperne unngår å romantisere hovedpersonens destruktive trang til å bryte grenser.

– Filmen kretser rundt villmannen Carl Boenish, hvis store lidenskap var å utfordre menneskeskapte grenser. Hans ideologi var å bevise at naturens grenser er noe helt annen enn de grensene vi setter for oss selv. Det var han som grublet frem tanken om å hoppe i fallskjerm fra høye bygninger på 70-80-tallet. Han var en av de første til å gjennomføre dette, og er opphavsmannen til ordet BASE, som i dag brukes bredt. Han så på seg selv som filmfotograf like mye som ekstremsportutøver, og med sin bakgrunn som fotograf filmet han alle sine hopp. Her ligger grunnlaget for filmen – et stort arkivmateriale som Boenish selv står bak. Filmen forteller også en sentral kjærlighetshistorie mellom Carl og kone Jean, som er medvirkende i filmen. Hun begynte med basehopping takket være Carl.

Lars Løge
Lars Løge

Utendørsvisning i Trollveggen

Denne uken var det førpremiere på BIFF, før filmen nå altså er klar for norsk kinopremiere 2.10. Løge er strålende fornøyd med filmens møte med publikum så langt – et møte som startet allerede under fjorårets førpremiere under filmfestivalen i Toronto. Nylig holdt Flimmer Film en eksklusiv utendørsvisning i foten av den majestetiske Trollveggen. Hit kom store deler av det norske basehoppmiljøet og en rekke profilerte personer innen norsk ekstremsportliv. Mest fornøyd var kanskje produsenten med responsen fra lokalbefolkningen

– Rett før visningen skulle i gang, satt jeg med en klump i halsen. Dette var en stor risiko for oss og jeg var veldig usikker på hvor mange som ville komme for å se filmen. Med stinn brakke, bål og god servering ble dette et personlig høydepunkt for meg.

En viktig årsak til at filmen endte opp som en co-produksjon mellom Norge og USA, skyldes at Boenish endte sine dager i Trollveggen, forteller Løge.

– I 1984 utfordret Carl og Jean seg selv og fikk med seg blant annet BBC og journalisten David Frost til Trollveggen for å sette verdensrekord i hopp fra fast grunn. Hele medieverdenen kom til Åndalsnes, Norge i 1984 for å se Trollveggen og Carls opplegg. Vi har latt oss inspirerer av suksessen til Supervention på kino. Forskjellen er at vår film er nærmere et storformat kjærlighetsepos i dokumentarformat.

 

Sikter mot Oscar 2016

Sunshine Superman er ikke «bare» en basehoppfilm, det er også en litt annerledes kjærlighetshistorie om to mennesker som utforsket livets ytterpunkter. Ekstremsportmiljøet har likevel vært viktig og de har også vært direkte involvert i produksjonen i form av filming og statistroller, forteller Løge.

– De som driver med BASE og annen ekstremsport er fylt med en så smittende energi, og det har betydd mye for sluttresultatet på filmen. Å fullstille en helaftens dokumentar om en amerikansk ekstremsportpionér hadde ikke vært mulig uten den lagånden som har ligget til grunn for denne innspillingen.

Filmen som allerede har vunnet flere priser under festivaler som Portland International Film Festival og Montclair Film Festival, er nå i gang med en kampanje for å bli nominert til Oscar i 2016.

– CNN Films og Magnolia Pictures jobber nå med en Oscar-kampanje i USA, i tillegg til å bygge opp interessen før premieren på CNN, avslutter produsent Lars Løge i Flimmer Film.

Dette er en forkortet oppdatering av en artikkel som første gang ble publisert etter premieren i Toronto i fjor.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY