– Historisk godt trøndersk filmår

– Historisk godt trøndersk filmår

– I år feirer vi ti år med trøndersk satsning på film med to lokalt innspilte spillefilmer som åpnings- og avslutningsfilm. Og det hele startet med Kosmorama, mener Silje Engeness, direktør for festivalen som starter i dag.

– Vi har et historisk godt trøndersk filmår, forteller Silje Engeness, festivaldirektør for Kosmorama.

– Den offisielle åpningsfilmen Kvinner i for store herreskjorter er spilt inn rett utenfor vår egen stuedør, og avslutningsfilmen Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant er spilt inn i Grong i Nord-Trøndelag. Mellom der har vi flere dokumentarfilmer som er laget av trønderske krefter, både herfra og internasjonale samproduksjoner.

– Det viser at filmarbeidere fra vår region er attraktive ute i verden også, og ikke bare her hjemme, mener Engeness.

Engeness
Silje Engeness, festivaldirektør for Kosmorama.

En av dokumentarene på programmet er Gulosten, om Johannes Andersen, en beryktet kriminell på 1920- og 30-tallet som senere ble venn med Kong Haakon VII, og som drepte tyskere i fredstid, men likevel slapp rettslig etterspill.

Trøndersk filmboom

– I år feirer vi ti år med trøndersk satsning på film, og jeg vil si satsingen startet med Kosmorama. Her var det sterke krefter som bare bestemte seg: vi skal lage festival i Trondheim.

– Det at Kosmorama ble startet i 2005 sendte et signal om at Trondheim og Trøndelag satser på film. Det gjorde det mer attraktivt for filmarbeidere å slå seg ned i regionen, det ble et miljø her, både for å produsere filmer og for å få vist dem. Jeg mener de to tingene henger nøye sammen.

Engeness mener også Filmwebs pitchepris som finner sted under Kosmorama har hatt mye å si for festivalens oppslutning og Midt-Norges voksende filmbransje. I år kom det inn et rekordhøyt antall prosjekter fra alle kanter av landet. De utvalgte finalistene skal vurderes torsdag 5. mars av jurymedlemmene Harry Guttormsen, Karin Julsrud og Erlend Loe. Pitcheprisen deles ut under Kanonprisutdelingen senere samme kveld.

Engeness omtaler pitchekonkurransen som Norges viktigste.

– Her kan man vinne 100 000 kroner. Det er klart det gir en god start for å jobbe videre med et filmprosjekt. Og konkurransen har vært en suksess på mange måter. Tidligere vinnere har blant annet vært manusidéene til Max Manus og Pionéer. Blod og ære var også en del av konkurransen. Den vant ikke selve prisen, men prosjektet ble lagt merke til av produsenter i salen. Så at Kosmorama er med på å skape morgendagens filmer er ikke å ta for hardt i, mener hun.

Peruansk mat

– Jeg gleder meg til hele festivalen, og er stolt over å kunne løfte frem åpnings- og avsluttningsfilmen. I tillegg gleder jeg meg til å se Svenskjævel, og treffe regissør Ronnie Sandahl.

Av utenlandske filmer gleder hun seg blant annet til Wild Tales, som har blitt en publikumssuksess i hjemlandet Argentina, og nå går for fulle hus verden over.

Oscarnominerte Wild Tales (2014) av Damián Szifron.
Oscarnominerte Wild Tales (2014) av Damián Szifron.

Engeness gleder seg dessuten over å kunne bringe det peruanske kjøkken til årets festival.

– Vi har de siste årene kjørt Kulinarisk kino. Det opplever vi at publikum setter veldig pris på. I år viser vi Finding Gaston, om den peruanske kokken Gaston Acurio. Etterpå serveres et Peru-inspirert måltid på Credo, en av Trondheims aller beste restauranter.

Peruansk mat har blitt en av de hotteste mattrendene i i Europa og USA de siste årene. Engeness forteller at mye av dette er takket være Acurio.

– Han har gitt Peru et nytt image gjennom mat. Det skaper håp og sterk identitet for landet. Vi viser to peruanske filmer som reprenseterer to ytterpunkt, fra superfeelgood med Finding Gaston, til dokumentaren NN, en film om folk som forsvant under Perus diktatur på 90-tallet, forteller hun.

Programforenklinger

– På Kosmorama sier vi at du ser morgendagens filmer, men det er også viktig å sette ting i perspektiv. Derfor har vi invitert Toralv Maurstad som hedersgjest. Maurstad er 88 år nå, har holdt på innen teater og film hele livet, og er forsatt virksom. Det er verdt å feire, mener Engeness.

Under festivalen vises 60-tallesfilmene Line, Kalde spor og Om Tilla med Maurstad i bærende roller. I tillegg arrangeres en samtale mellom Maurstad og hans mangeårig samarbeidspartner Petter Skavlan på tirsdag.

I følge Engeness har publikum tidligere kommet med tilbakemeldinger om at programmet har vært rikholdig, men noe vanskelig å orientere seg i. Derfor satser de i år på færre programkategorier, med en mer selvforklarende inndeling. Et av programmene har fokus på russisk film.

Red_Army

– Her er en kombinasjon av nye filmer og klassikere. Blant annet Brent av solen fra tidlig 90-tall, hockeydokumentaren Red Army og Oscarnominerte Leviatan.

– Sistnevnte er en film vi vet russiske styresmakter ikke setter pris på, men som det har vært vanskelig for dem å stoppe. Brent av solen er også interessant å se i lys av hva som skjer i Russland i dag, og hvor langt det politiske miljøet er villig til å gå for å dempe kritikk. I forbindelse med filmen vil Peter Normann Waage holde foredrag. Han er en av dem i Norge som kanskje vet mest om Russland, sier Engeness.

– Adresseavisa skrev i fjor at film er best på kino, men at film kanskje er enda bedre på festival. Der har du enda flere sosiale samlingspunkter, og som festivalarrangør har vi mulighet til å breie oss og sette filmene inn i en større kontekst. Det gleder vi oss til å gjøre i år også.

Du kan lese mer om den trønderske «boomen» i nyeste utgaven av Rushprint som slippes på Kosmorama.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Historisk godt trøndersk filmår

– Historisk godt trøndersk filmår

– I år feirer vi ti år med trøndersk satsning på film med to lokalt innspilte spillefilmer som åpnings- og avslutningsfilm. Og det hele startet med Kosmorama, mener Silje Engeness, direktør for festivalen som starter i dag.

– Vi har et historisk godt trøndersk filmår, forteller Silje Engeness, festivaldirektør for Kosmorama.

– Den offisielle åpningsfilmen Kvinner i for store herreskjorter er spilt inn rett utenfor vår egen stuedør, og avslutningsfilmen Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant er spilt inn i Grong i Nord-Trøndelag. Mellom der har vi flere dokumentarfilmer som er laget av trønderske krefter, både herfra og internasjonale samproduksjoner.

– Det viser at filmarbeidere fra vår region er attraktive ute i verden også, og ikke bare her hjemme, mener Engeness.

Engeness
Silje Engeness, festivaldirektør for Kosmorama.

En av dokumentarene på programmet er Gulosten, om Johannes Andersen, en beryktet kriminell på 1920- og 30-tallet som senere ble venn med Kong Haakon VII, og som drepte tyskere i fredstid, men likevel slapp rettslig etterspill.

Trøndersk filmboom

– I år feirer vi ti år med trøndersk satsning på film, og jeg vil si satsingen startet med Kosmorama. Her var det sterke krefter som bare bestemte seg: vi skal lage festival i Trondheim.

– Det at Kosmorama ble startet i 2005 sendte et signal om at Trondheim og Trøndelag satser på film. Det gjorde det mer attraktivt for filmarbeidere å slå seg ned i regionen, det ble et miljø her, både for å produsere filmer og for å få vist dem. Jeg mener de to tingene henger nøye sammen.

Engeness mener også Filmwebs pitchepris som finner sted under Kosmorama har hatt mye å si for festivalens oppslutning og Midt-Norges voksende filmbransje. I år kom det inn et rekordhøyt antall prosjekter fra alle kanter av landet. De utvalgte finalistene skal vurderes torsdag 5. mars av jurymedlemmene Harry Guttormsen, Karin Julsrud og Erlend Loe. Pitcheprisen deles ut under Kanonprisutdelingen senere samme kveld.

Engeness omtaler pitchekonkurransen som Norges viktigste.

– Her kan man vinne 100 000 kroner. Det er klart det gir en god start for å jobbe videre med et filmprosjekt. Og konkurransen har vært en suksess på mange måter. Tidligere vinnere har blant annet vært manusidéene til Max Manus og Pionéer. Blod og ære var også en del av konkurransen. Den vant ikke selve prisen, men prosjektet ble lagt merke til av produsenter i salen. Så at Kosmorama er med på å skape morgendagens filmer er ikke å ta for hardt i, mener hun.

Peruansk mat

– Jeg gleder meg til hele festivalen, og er stolt over å kunne løfte frem åpnings- og avsluttningsfilmen. I tillegg gleder jeg meg til å se Svenskjævel, og treffe regissør Ronnie Sandahl.

Av utenlandske filmer gleder hun seg blant annet til Wild Tales, som har blitt en publikumssuksess i hjemlandet Argentina, og nå går for fulle hus verden over.

Oscarnominerte Wild Tales (2014) av Damián Szifron.
Oscarnominerte Wild Tales (2014) av Damián Szifron.

Engeness gleder seg dessuten over å kunne bringe det peruanske kjøkken til årets festival.

– Vi har de siste årene kjørt Kulinarisk kino. Det opplever vi at publikum setter veldig pris på. I år viser vi Finding Gaston, om den peruanske kokken Gaston Acurio. Etterpå serveres et Peru-inspirert måltid på Credo, en av Trondheims aller beste restauranter.

Peruansk mat har blitt en av de hotteste mattrendene i i Europa og USA de siste årene. Engeness forteller at mye av dette er takket være Acurio.

– Han har gitt Peru et nytt image gjennom mat. Det skaper håp og sterk identitet for landet. Vi viser to peruanske filmer som reprenseterer to ytterpunkt, fra superfeelgood med Finding Gaston, til dokumentaren NN, en film om folk som forsvant under Perus diktatur på 90-tallet, forteller hun.

Programforenklinger

– På Kosmorama sier vi at du ser morgendagens filmer, men det er også viktig å sette ting i perspektiv. Derfor har vi invitert Toralv Maurstad som hedersgjest. Maurstad er 88 år nå, har holdt på innen teater og film hele livet, og er forsatt virksom. Det er verdt å feire, mener Engeness.

Under festivalen vises 60-tallesfilmene Line, Kalde spor og Om Tilla med Maurstad i bærende roller. I tillegg arrangeres en samtale mellom Maurstad og hans mangeårig samarbeidspartner Petter Skavlan på tirsdag.

I følge Engeness har publikum tidligere kommet med tilbakemeldinger om at programmet har vært rikholdig, men noe vanskelig å orientere seg i. Derfor satser de i år på færre programkategorier, med en mer selvforklarende inndeling. Et av programmene har fokus på russisk film.

Red_Army

– Her er en kombinasjon av nye filmer og klassikere. Blant annet Brent av solen fra tidlig 90-tall, hockeydokumentaren Red Army og Oscarnominerte Leviatan.

– Sistnevnte er en film vi vet russiske styresmakter ikke setter pris på, men som det har vært vanskelig for dem å stoppe. Brent av solen er også interessant å se i lys av hva som skjer i Russland i dag, og hvor langt det politiske miljøet er villig til å gå for å dempe kritikk. I forbindelse med filmen vil Peter Normann Waage holde foredrag. Han er en av dem i Norge som kanskje vet mest om Russland, sier Engeness.

– Adresseavisa skrev i fjor at film er best på kino, men at film kanskje er enda bedre på festival. Der har du enda flere sosiale samlingspunkter, og som festivalarrangør har vi mulighet til å breie oss og sette filmene inn i en større kontekst. Det gleder vi oss til å gjøre i år også.

Du kan lese mer om den trønderske «boomen» i nyeste utgaven av Rushprint som slippes på Kosmorama.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY