Flere ser «Børning» på VOD enn på fysisk video

Flere ser «Børning» på VOD enn på fysisk video

Flere har sett «Børning» på VOD enn på fysisk video, og «Jul i Flåklypa» opplever også tilsvarende tendens. Overfor det yngste publikummet kan du gjøre underverker digitalt, mener videobransjen. Produsent Synnøve Hørsdal er likevel skuffet over inntektene.

Før jul ble norske brukere av iTunes og en rekke andre filmtjenester møtt av et uvanlig syn – godt profilerte norske filmer. SFs Børning og Nordisk Filmdistribusjons Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa var overalt både fysisk og digitalt.

– Jeg kan ikke gi deg nøyaktig tall, sier Kim Schultz Eide i SF Norge, men jeg blir ikke overrasket om vi allerede har passert 100.000 transaksjoner.

Børning har solgt 80.000 fysiske kopier, og det er dermed flere som har sett filmen på en digital plattform enn de som har kjøpt den på DVD eller Blu-ray.

Nordisk film og Morten Stephanson vil heller ikke gå ut med nøyaktig tall for det digitale salget på Jul i Flåklypa, men ser en liknende tendens.

Jul i Flåklypa har gått veldig bra digitalt. Men den er ikke en typisk leiefilm, der ser vi at barne- og familiefilmer går litt dårligere enn det action og thrillere gjør. Så Kon-Tiki vil nok fortsatt være en større film enn Jul i Flåklypa på digital-leie. Jul i Flåklypa hadde også et fysisk salg som minner om årene før nedgangen i DVD-markedet.

En tittel som Jul i Flåklypa opphever nedgangen i det fysiske markedet, forteller Stephanson.

– I fjor var det knapt noen filmer over 100.000 og vi har sendt ut 250.000 kopier. Vi har ikke fått alle returer enda, så vi har ikke et endelig tall, men det har gått veldig bra.

– Den satte også Eletronic Sell Through-rekord (EST) når den kom, der har den gått veldig bra. Der er det iTunes og Google Play som er de viktige aktørene og særlig fra iTunes har vi veldig gode tall.

Digitalt salg

Salg av digitale filmer, eller Eletronic Sell Through (EST) som distributørene kaller det, seiler opp som det store håpet for å sikre gode inntekter fra det digitale markedet. Flere distributører Rushprint har vært i kontakt med peker på at iTunes ofte har filmer ute eksklusivt som EST til en høy pris en periode, før den blir gjort tilgjengelig som leiefilm. I dag er det bare iTunes som har noen markedsandel på EST å snakke om. Både SF Norge og Nordisk Film etterlyser at flere aktører kommer på banen med gode løsninger for gi publikum muligheten til å kjøpe digital film til odel og eie.

– Vi vurderte å lansere Børning på EST og fysisk før VOD-leie, forteller Nikolai Hellstrøm i SF Norge. Vi valgte å ikke gjøre det på denne tittelen, men har gjort det på noen andre. Vi har ikke godt nok grunnlag for å konkludere ennå, men tanken er jo å tilby filmen først til en høyere transaksjonavgift. Alle skal få den i det formatet de vil ha, men skal du være litt tidligere ute så koster det litt mer.

– Det har nok vært litt høyere andel med EST på Børning enn det som er vanlig innen denne sjangeren. Det har nok med det veldig dedikerte, bilinteresserte publikummet å gjøre, samt at det går langt ned i alder. Det ser vi også på titler som Karsten og Petra-filmene. Om du har en tittel som henvender seg til det yngste publikummet kan du gjøre underverker digitalt, særlig fordi det er så mange transaksjoner på EST som gir høyere verdi pr transaksjon. Men der er det bare én aktør i dag og det er iTunes.

Kabeloperatørene er også ekstremt viktige, legger Eide til.

– De fleste har en kabeloperatør og de fleste kan leie film, men det varierer hvordan kabeloperatørene har lyktes med hvor mange transaksjoner pr boks de oppnår. Noen har en vei å gå og andre har kommet ganske langt. Dette er jo aktører vi er avhengig av å jobbe tett med. Det fysiske leiemarkedet er i prinsippet borte, og en set-top boks er måten å leie film på nå. Men det vi ser, som bransjen kanskje har undervurdert, er at denne forretningsmodellen har kannibalisert kjøpefilm like mye som leiefilm.

Mange ledd

Produsent på Jul i Flåklypa, Synnøve Hørsdal i Maipo er glad for at filmen går godt, men er skuffet over manglende inntekter fra det digitale salget.

– Vi burde jo egentlig sitte igjen med mer av en digital visning enn av et fysisk DVD-salg. Om du skal kjøpe en ny film på iTunes så koster den det samme som på DVD. Men DVDen koster mer å produsere og distribuere fysisk. Når du likevel ender opp med en mye lavere sum for den digitale plattformen er jo ille. Det er ofte flere ledd mellom innholdsprodusentene og forbrukeren når det går digitalt enn ved fysisk salg, og det er jo absurd. Når flere skal leve av det samme blir det jo trangere om ikke prisene går opp.

– Men dette er den første filmen som gir oss noen ordentlige tall. Nå får vi noen underlagstall, så skal vi ha en diskusjon med distributøren om hvilken retning vi skal gå i.

Alt i alt er både SF og Nordisk fornøyde med at filmene deres er blitt tungt profilert på iTunes og hos kabeloperatørene. Begge legger vekt på at de har jobbet opp mot VOD-tilbyderne på samme måte som de før jobbet mot kinoer og det fysiske markedet.

– Du kan ikke kjøpe eksponering på iTunes, de styrer alt selv, forteller Hellstrøm. – Da handler det om å formidle det glade budskap og få de til å tro på filmen like mye som oss. Vi diskuterer forventningene og prøver å få tilbyderne til å tenke at her er det verd å bruke litt ekstra tid og plass på å promotere filmen.

Solan M

Nordisk Film jobbet også tett på VOD-tjenestene for å få de til å promotere Jul i Flåklypa. Stephanson understreker at de norske plattformene ønsker seg norske filmer.

– Lokal film står veldig sterkt. Det har det gjort i det fysiske markedet og det gjør det i den digitale verden. Særlig de lokale plattformene kan bruke lokalt innhold til å skille seg ut. De er jo folkelige plattformer, de er tv-tilbydere.

Synnøve Hørsdal er likevel bekymret for at norske filmer er vanskelige å finne.

– Jeg håper og tror det kommer bedre motorer for å formidle innhold. Men da kan du jo se for deg at det kommer enda et ledd som selger en tjeneste – og utifra denne tjenesten kan du kanaliseres ut til alle de andre tjenestene, og så sitter det nok et ledd og tar en liten bit av kaka.

SF har merket et større engasjement fra filmtjenestene i løpet av det siste året, og at de også kommer med ønsker om mer norsk innhold.

– Det er liten tvil om at de norske tjenestene elsker lokalt innhold, sier Eide, og de er flinke til å fremme det også. Med Børning ble de veldig fornøyd.

– Et annet veldig godt eksempel, legger Hellstrøm til, er hvordan flere av aktørene spør etter en oppfølger til snowboardfilmen Supervention. Ikke så mange hadde sett for seg at den skulle lykkes såpass godt, men den var en positiv overraskelse for mange. Det er interessant at vi kan bidra med filmer som skaper ny etterspørsel, og at VOD-aktørene nærmest krever at produsentene kaster seg rundt og kommer med et nytt produkt.

Selv om Stephanson i Nordisk mener det norske VOD-markedet er i ferd med å finne formen, er det fortsatt et stykke fram til de digitale inntektene er gode nok.

– Det er et stort uforløst potensiale i å få folk til å ta i bruk de tjenestene de har tilgang til. Get, Canal Digital og Altibox står veldig sterkt, men det er ikke alle som har tatt filmtjenestene i bruk. Attraktive og aktuelle filmer vil være viktige i den prosessen.

– Vi kan håpe at det digitale vil erstatte det fysiske, men det er et stykke igjen. Jeg tror vi vil få en tre, fire år framover som vil være tøffe.

Børning er 2014s mest sette film

Sølvklumpen til Børning og Kule Kidz

Takker sosiale medier for Børning-suksess

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Flere ser «Børning» på VOD enn på fysisk video

Flere ser «Børning» på VOD enn på fysisk video

Flere har sett «Børning» på VOD enn på fysisk video, og «Jul i Flåklypa» opplever også tilsvarende tendens. Overfor det yngste publikummet kan du gjøre underverker digitalt, mener videobransjen. Produsent Synnøve Hørsdal er likevel skuffet over inntektene.

Før jul ble norske brukere av iTunes og en rekke andre filmtjenester møtt av et uvanlig syn – godt profilerte norske filmer. SFs Børning og Nordisk Filmdistribusjons Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa var overalt både fysisk og digitalt.

– Jeg kan ikke gi deg nøyaktig tall, sier Kim Schultz Eide i SF Norge, men jeg blir ikke overrasket om vi allerede har passert 100.000 transaksjoner.

Børning har solgt 80.000 fysiske kopier, og det er dermed flere som har sett filmen på en digital plattform enn de som har kjøpt den på DVD eller Blu-ray.

Nordisk film og Morten Stephanson vil heller ikke gå ut med nøyaktig tall for det digitale salget på Jul i Flåklypa, men ser en liknende tendens.

Jul i Flåklypa har gått veldig bra digitalt. Men den er ikke en typisk leiefilm, der ser vi at barne- og familiefilmer går litt dårligere enn det action og thrillere gjør. Så Kon-Tiki vil nok fortsatt være en større film enn Jul i Flåklypa på digital-leie. Jul i Flåklypa hadde også et fysisk salg som minner om årene før nedgangen i DVD-markedet.

En tittel som Jul i Flåklypa opphever nedgangen i det fysiske markedet, forteller Stephanson.

– I fjor var det knapt noen filmer over 100.000 og vi har sendt ut 250.000 kopier. Vi har ikke fått alle returer enda, så vi har ikke et endelig tall, men det har gått veldig bra.

– Den satte også Eletronic Sell Through-rekord (EST) når den kom, der har den gått veldig bra. Der er det iTunes og Google Play som er de viktige aktørene og særlig fra iTunes har vi veldig gode tall.

Digitalt salg

Salg av digitale filmer, eller Eletronic Sell Through (EST) som distributørene kaller det, seiler opp som det store håpet for å sikre gode inntekter fra det digitale markedet. Flere distributører Rushprint har vært i kontakt med peker på at iTunes ofte har filmer ute eksklusivt som EST til en høy pris en periode, før den blir gjort tilgjengelig som leiefilm. I dag er det bare iTunes som har noen markedsandel på EST å snakke om. Både SF Norge og Nordisk Film etterlyser at flere aktører kommer på banen med gode løsninger for gi publikum muligheten til å kjøpe digital film til odel og eie.

– Vi vurderte å lansere Børning på EST og fysisk før VOD-leie, forteller Nikolai Hellstrøm i SF Norge. Vi valgte å ikke gjøre det på denne tittelen, men har gjort det på noen andre. Vi har ikke godt nok grunnlag for å konkludere ennå, men tanken er jo å tilby filmen først til en høyere transaksjonavgift. Alle skal få den i det formatet de vil ha, men skal du være litt tidligere ute så koster det litt mer.

– Det har nok vært litt høyere andel med EST på Børning enn det som er vanlig innen denne sjangeren. Det har nok med det veldig dedikerte, bilinteresserte publikummet å gjøre, samt at det går langt ned i alder. Det ser vi også på titler som Karsten og Petra-filmene. Om du har en tittel som henvender seg til det yngste publikummet kan du gjøre underverker digitalt, særlig fordi det er så mange transaksjoner på EST som gir høyere verdi pr transaksjon. Men der er det bare én aktør i dag og det er iTunes.

Kabeloperatørene er også ekstremt viktige, legger Eide til.

– De fleste har en kabeloperatør og de fleste kan leie film, men det varierer hvordan kabeloperatørene har lyktes med hvor mange transaksjoner pr boks de oppnår. Noen har en vei å gå og andre har kommet ganske langt. Dette er jo aktører vi er avhengig av å jobbe tett med. Det fysiske leiemarkedet er i prinsippet borte, og en set-top boks er måten å leie film på nå. Men det vi ser, som bransjen kanskje har undervurdert, er at denne forretningsmodellen har kannibalisert kjøpefilm like mye som leiefilm.

Mange ledd

Produsent på Jul i Flåklypa, Synnøve Hørsdal i Maipo er glad for at filmen går godt, men er skuffet over manglende inntekter fra det digitale salget.

– Vi burde jo egentlig sitte igjen med mer av en digital visning enn av et fysisk DVD-salg. Om du skal kjøpe en ny film på iTunes så koster den det samme som på DVD. Men DVDen koster mer å produsere og distribuere fysisk. Når du likevel ender opp med en mye lavere sum for den digitale plattformen er jo ille. Det er ofte flere ledd mellom innholdsprodusentene og forbrukeren når det går digitalt enn ved fysisk salg, og det er jo absurd. Når flere skal leve av det samme blir det jo trangere om ikke prisene går opp.

– Men dette er den første filmen som gir oss noen ordentlige tall. Nå får vi noen underlagstall, så skal vi ha en diskusjon med distributøren om hvilken retning vi skal gå i.

Alt i alt er både SF og Nordisk fornøyde med at filmene deres er blitt tungt profilert på iTunes og hos kabeloperatørene. Begge legger vekt på at de har jobbet opp mot VOD-tilbyderne på samme måte som de før jobbet mot kinoer og det fysiske markedet.

– Du kan ikke kjøpe eksponering på iTunes, de styrer alt selv, forteller Hellstrøm. – Da handler det om å formidle det glade budskap og få de til å tro på filmen like mye som oss. Vi diskuterer forventningene og prøver å få tilbyderne til å tenke at her er det verd å bruke litt ekstra tid og plass på å promotere filmen.

Solan M

Nordisk Film jobbet også tett på VOD-tjenestene for å få de til å promotere Jul i Flåklypa. Stephanson understreker at de norske plattformene ønsker seg norske filmer.

– Lokal film står veldig sterkt. Det har det gjort i det fysiske markedet og det gjør det i den digitale verden. Særlig de lokale plattformene kan bruke lokalt innhold til å skille seg ut. De er jo folkelige plattformer, de er tv-tilbydere.

Synnøve Hørsdal er likevel bekymret for at norske filmer er vanskelige å finne.

– Jeg håper og tror det kommer bedre motorer for å formidle innhold. Men da kan du jo se for deg at det kommer enda et ledd som selger en tjeneste – og utifra denne tjenesten kan du kanaliseres ut til alle de andre tjenestene, og så sitter det nok et ledd og tar en liten bit av kaka.

SF har merket et større engasjement fra filmtjenestene i løpet av det siste året, og at de også kommer med ønsker om mer norsk innhold.

– Det er liten tvil om at de norske tjenestene elsker lokalt innhold, sier Eide, og de er flinke til å fremme det også. Med Børning ble de veldig fornøyd.

– Et annet veldig godt eksempel, legger Hellstrøm til, er hvordan flere av aktørene spør etter en oppfølger til snowboardfilmen Supervention. Ikke så mange hadde sett for seg at den skulle lykkes såpass godt, men den var en positiv overraskelse for mange. Det er interessant at vi kan bidra med filmer som skaper ny etterspørsel, og at VOD-aktørene nærmest krever at produsentene kaster seg rundt og kommer med et nytt produkt.

Selv om Stephanson i Nordisk mener det norske VOD-markedet er i ferd med å finne formen, er det fortsatt et stykke fram til de digitale inntektene er gode nok.

– Det er et stort uforløst potensiale i å få folk til å ta i bruk de tjenestene de har tilgang til. Get, Canal Digital og Altibox står veldig sterkt, men det er ikke alle som har tatt filmtjenestene i bruk. Attraktive og aktuelle filmer vil være viktige i den prosessen.

– Vi kan håpe at det digitale vil erstatte det fysiske, men det er et stykke igjen. Jeg tror vi vil få en tre, fire år framover som vil være tøffe.

Børning er 2014s mest sette film

Sølvklumpen til Børning og Kule Kidz

Takker sosiale medier for Børning-suksess

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY