150 norske dokumentarer klare for verden

150 norske dokumentarer klare for verden

En katalog på 150 norske dokumentarfilmer skal nå tilbys internasjonale strømmingstjenester. – Vi er i prosessen der vi tilbyr ca. ti VOD-leverandører filmene, forteller produsent Carsten Aanonsen. – Det styrker tilgjengeligheten til norsk repertoar, det gir filmene lengre liv og det setter en presedens for nye dokumentarers distribusjonsmuligheter fremover.

Foto: Den norske dokumentaren ‘Optimistene’ er blant rundt 150 titler som tilbys strømmeleverandører som Altibox, Netflix og Canal Digital.

Carsten Aanonsen hos Indie Film avslører at etter mye jobbing har de avklart rettighetene til rundt 150 norske dokumentarer for tilgjengeliggjøring via strømming. Nå  jobbes det med å tilby internasjonale og nasjonale VOD-leverandører filmene, blant annet Canal Digital Go og T-We, Get, Xbox, Altibox, Netflix og Cmore. Inspirasjonen og malen har de hentet fra danskene, som tok tak i problemstillingen når Netflix ble lansert i Norden.

– Utgangspunktet er egentlig et prosjekt som den danske produsentforeningen har gjort sammen med dokumentarprodusentene i Danmark. Det handlet  om å samle titlene som dokumentarprodusentene var interessert i å tilgjengeliggjøre for Video on Demand (VOD/strømming). Dette var det stor interesse for. De samlet et 40-talls titler, som de i samarbeid med en aggregator (teknisk leverandør) fikk lastet opp og samlet på ett sted med nødvendig metadata.  Tanken var flere plattformer og så bredt som mulig etter hvert, og det ble tilbudt Netflix først, som de gjorde en avtale med. Disse filmene ble da liggende under en egen ‘dansk dokumentar’-fane i Netflix’ grensesnitt. Dette var et rettighetssalg med to års varighet. Territoriet var hovedsakelig for Norden, men mange titler ble tilgjengelig for hele verden, forteller han.

Som med mye annet har danskene tråkket opp løypen før oss. Når Indie Film i samarbeid med den norske Produsentforeningen skulle gjør samme fremtidsrettede innsats for den norske dokumentarfilmen var det naturlig å hente inn kompetanse fra Danmark.

– Det danske oppsettet har vært den norske Produsentforeningens store inspirasjonskilde. Som dokumentargruppe fikk vi presentert dette av Anders Bredmose fra den danske produsentforeningen, som har jobbet med prosjektet der. Han kom til Norge og la frem deres erfaringer. Så har Produsentforeningen i Norge hatt litt midler som de kunne sette av til å gjennomføre et forprosjekt i første omgang, som etter hvert har blitt et ganske konkret prosjekt. Jeg har stått ansvarlig ovenfor Produsentforeningen her hjemme for å gjennomføre dette.

Aanonsen forteller at han gjennom tidligere arbeid med VOD har erfart at de store leverandørene av strømmetjenester ikke er interessert i å forholde seg til enkeltrettighetshavere. Mye av jobben var dermed å avklare rettighetene hos de individuelle produsentene.

– De siste årene har vi i Indie Film ved flere korsveier jobbet med VOD, og har diskutert direkte med flere mulige VOD-plattformer, som TVOD (transactional VOD – kjøpsbasert) og SVOD (subscription VOD – abonnementsbasert) her hjemme for å se på interessen. Du kan si at i forkant av arbeidet med dette prosjektet var det en klar konklusjon at de større plattformene ikke syntes det var så interessant å forholde seg til enkeltrettighetshavere. For store aktører som Nordisk Film, SF og distributører som sitter på en bredde av titler, som er relativt store hver for seg, så er man sterkere som forhandler på vegne av rettighetene. Men som enkeltprodusent så blir det for mye arbeid. Dette visste jeg og når vi fikk dette ansvaret fra Produsentforeningen så derfor var det veldig hyggelig at Nina Mino Thorud sa seg villig til å ta ansvaret med å gjennomføre det praktiske her. Gjennom et tre måneders engasjement har hun hatt kontakt med de aller fleste produsentene i Norge som har produsert dokumentar de siste årene – både medlemmer og ikke-medlemmer i Produsentforeningen.

Det skulle vise seg at interessene hos norske produsenter var meget god – så god at antall norske dokumentarer som nå har blitt med på ordningen er over det tredoblede av det de danske pionerene fikk til.

– Jeg var spent på reaksjonen hos produsentene – om dette var noe de ville se behovet for- og effekten av. Og i hvilken grad de hadde titler som var tilgjengelige i forhold til rettigheter. Danskene startet med rundt 40 titler, og vi håpte på noe av det samme. Resultatet er at vi nå sitter med en katalog på rundt 150 titler, så du kan trygt si at det var stor respons. Dette er titler hvor det ikke er noen aldersdiskriminering, heller ikke på lengde, selv om de aller fleste er på 55 minutter eller mer. De aller fleste titler er fra siste tiår – Alt om min far og Gazas tårer filmer fra Margreth Olin og Nina Grünfeld eksempelvis. Og nye titler som Optimistene.

– Nå er vi i prosessen hvor vi tilbyr ca. ti forskjellige internasjonale og nasjonale VOD-leverandører filmene. Blant annet Canal Digital Go og T-We, Get, Xbox, Altibox, Netflix og Cmore. Jeg har sterk tro på at denne katalogen vil være aktuell for disse.

Aanonsen legger ikke skjul på at han mener VOD-løsninger er som skreddersydd for den norske dokumentaren – mindre avhengig at etablerte sendeplattformer og tilnærmet ubegrenset tilgjengelighet for publikum.

– Min klare filosofi og argument om hvorfor det er så genialt med VOD for dokumentar, kortfilm og «smalere» film – i forhold til store tunge fiksjonstitler – er for det første: et stort publikum har tilgang til titlene på denne måten. Når som helst, og over lengre tidsperioder. Dette kan jo tradisjonell TV ikke tilby. Alternativet for mange av disse titlene er et liv i skuffen. For det andre vil indekserings-/søkesystemene som gjør at alle de mindre titlene gjennom temainndeling blir lett tilgjengelig – uansett hvor smale de er. Det styrker tilgjengeligheten til norsk repertoar, det gir filmene lengre liv og det setter en presedens for nye dokumentarers distribusjonsmuligheter fremover. Ikke minst gjør det dokumentaren mindre avhengig av TV-distribusjon. Hver tittel får en økt verdi her fordi de kommer i en samlet pakke, og kan dermed få sin egen fane slik at norsk dokumentar får synlighet ute blant en rekke andre titler.

På sikt håper Aanonsen at de sammen med de andre nordiske landene kan lage et felles og selvdrevet VOD-tilbud for nordiske produksjoner.

– Det har vært kult å se at de norske produsentene har reagert så momentant og sett verdien. Her har Nina Mino, som har hatt arbeidet, gjort en fantastisk jobb. Vi har tegnet intensjonsavtaler med et tredvetalls norske produsenter, som har stilt sine titler til disposisjon. Det er en intensjonsavtale i første omgang, som blir regulert i forhold til de distribusjonsavtalene vi vil inngå fremover. Vi bruker etter mal fra danskene en teknisk aggregator som systematiserer og lagrer dette. Det som er veldig praktisk er at denne skyen med norske dokumentartitler kan veldig lett tilbys andre leverandører i fremtiden. Så er neste tanke at vi sammen med danskene – og kanskje de andre nordiske landene – kan lage et felles VOD-tilbud på nett som er selvdrevet. Vi må bare tilpasse oss VOD-fremtiden. Hvis ikke vil vi snuble i egne bein, avslutter han.

1 kommentar til 150 norske dokumentarer klare for verden

  1. Jeg er frilans oversetter som spesialiserer meg på NO>EN oversetting og oppretting av engelske undertekster for norskspråklige filmer og videoer. Er det noen nyheter rundt oppretting av en egen strømmingstjeneste for norske filmer her i landet? Jeg blir gjerne med på en slik satsing og kan tilby mine tjenester som oversetter/subtitler.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

150 norske dokumentarer klare for verden

150 norske dokumentarer klare for verden

En katalog på 150 norske dokumentarfilmer skal nå tilbys internasjonale strømmingstjenester. – Vi er i prosessen der vi tilbyr ca. ti VOD-leverandører filmene, forteller produsent Carsten Aanonsen. – Det styrker tilgjengeligheten til norsk repertoar, det gir filmene lengre liv og det setter en presedens for nye dokumentarers distribusjonsmuligheter fremover.

Foto: Den norske dokumentaren ‘Optimistene’ er blant rundt 150 titler som tilbys strømmeleverandører som Altibox, Netflix og Canal Digital.

Carsten Aanonsen hos Indie Film avslører at etter mye jobbing har de avklart rettighetene til rundt 150 norske dokumentarer for tilgjengeliggjøring via strømming. Nå  jobbes det med å tilby internasjonale og nasjonale VOD-leverandører filmene, blant annet Canal Digital Go og T-We, Get, Xbox, Altibox, Netflix og Cmore. Inspirasjonen og malen har de hentet fra danskene, som tok tak i problemstillingen når Netflix ble lansert i Norden.

– Utgangspunktet er egentlig et prosjekt som den danske produsentforeningen har gjort sammen med dokumentarprodusentene i Danmark. Det handlet  om å samle titlene som dokumentarprodusentene var interessert i å tilgjengeliggjøre for Video on Demand (VOD/strømming). Dette var det stor interesse for. De samlet et 40-talls titler, som de i samarbeid med en aggregator (teknisk leverandør) fikk lastet opp og samlet på ett sted med nødvendig metadata.  Tanken var flere plattformer og så bredt som mulig etter hvert, og det ble tilbudt Netflix først, som de gjorde en avtale med. Disse filmene ble da liggende under en egen ‘dansk dokumentar’-fane i Netflix’ grensesnitt. Dette var et rettighetssalg med to års varighet. Territoriet var hovedsakelig for Norden, men mange titler ble tilgjengelig for hele verden, forteller han.

Som med mye annet har danskene tråkket opp løypen før oss. Når Indie Film i samarbeid med den norske Produsentforeningen skulle gjør samme fremtidsrettede innsats for den norske dokumentarfilmen var det naturlig å hente inn kompetanse fra Danmark.

– Det danske oppsettet har vært den norske Produsentforeningens store inspirasjonskilde. Som dokumentargruppe fikk vi presentert dette av Anders Bredmose fra den danske produsentforeningen, som har jobbet med prosjektet der. Han kom til Norge og la frem deres erfaringer. Så har Produsentforeningen i Norge hatt litt midler som de kunne sette av til å gjennomføre et forprosjekt i første omgang, som etter hvert har blitt et ganske konkret prosjekt. Jeg har stått ansvarlig ovenfor Produsentforeningen her hjemme for å gjennomføre dette.

Aanonsen forteller at han gjennom tidligere arbeid med VOD har erfart at de store leverandørene av strømmetjenester ikke er interessert i å forholde seg til enkeltrettighetshavere. Mye av jobben var dermed å avklare rettighetene hos de individuelle produsentene.

– De siste årene har vi i Indie Film ved flere korsveier jobbet med VOD, og har diskutert direkte med flere mulige VOD-plattformer, som TVOD (transactional VOD – kjøpsbasert) og SVOD (subscription VOD – abonnementsbasert) her hjemme for å se på interessen. Du kan si at i forkant av arbeidet med dette prosjektet var det en klar konklusjon at de større plattformene ikke syntes det var så interessant å forholde seg til enkeltrettighetshavere. For store aktører som Nordisk Film, SF og distributører som sitter på en bredde av titler, som er relativt store hver for seg, så er man sterkere som forhandler på vegne av rettighetene. Men som enkeltprodusent så blir det for mye arbeid. Dette visste jeg og når vi fikk dette ansvaret fra Produsentforeningen så derfor var det veldig hyggelig at Nina Mino Thorud sa seg villig til å ta ansvaret med å gjennomføre det praktiske her. Gjennom et tre måneders engasjement har hun hatt kontakt med de aller fleste produsentene i Norge som har produsert dokumentar de siste årene – både medlemmer og ikke-medlemmer i Produsentforeningen.

Det skulle vise seg at interessene hos norske produsenter var meget god – så god at antall norske dokumentarer som nå har blitt med på ordningen er over det tredoblede av det de danske pionerene fikk til.

– Jeg var spent på reaksjonen hos produsentene – om dette var noe de ville se behovet for- og effekten av. Og i hvilken grad de hadde titler som var tilgjengelige i forhold til rettigheter. Danskene startet med rundt 40 titler, og vi håpte på noe av det samme. Resultatet er at vi nå sitter med en katalog på rundt 150 titler, så du kan trygt si at det var stor respons. Dette er titler hvor det ikke er noen aldersdiskriminering, heller ikke på lengde, selv om de aller fleste er på 55 minutter eller mer. De aller fleste titler er fra siste tiår – Alt om min far og Gazas tårer filmer fra Margreth Olin og Nina Grünfeld eksempelvis. Og nye titler som Optimistene.

– Nå er vi i prosessen hvor vi tilbyr ca. ti forskjellige internasjonale og nasjonale VOD-leverandører filmene. Blant annet Canal Digital Go og T-We, Get, Xbox, Altibox, Netflix og Cmore. Jeg har sterk tro på at denne katalogen vil være aktuell for disse.

Aanonsen legger ikke skjul på at han mener VOD-løsninger er som skreddersydd for den norske dokumentaren – mindre avhengig at etablerte sendeplattformer og tilnærmet ubegrenset tilgjengelighet for publikum.

– Min klare filosofi og argument om hvorfor det er så genialt med VOD for dokumentar, kortfilm og «smalere» film – i forhold til store tunge fiksjonstitler – er for det første: et stort publikum har tilgang til titlene på denne måten. Når som helst, og over lengre tidsperioder. Dette kan jo tradisjonell TV ikke tilby. Alternativet for mange av disse titlene er et liv i skuffen. For det andre vil indekserings-/søkesystemene som gjør at alle de mindre titlene gjennom temainndeling blir lett tilgjengelig – uansett hvor smale de er. Det styrker tilgjengeligheten til norsk repertoar, det gir filmene lengre liv og det setter en presedens for nye dokumentarers distribusjonsmuligheter fremover. Ikke minst gjør det dokumentaren mindre avhengig av TV-distribusjon. Hver tittel får en økt verdi her fordi de kommer i en samlet pakke, og kan dermed få sin egen fane slik at norsk dokumentar får synlighet ute blant en rekke andre titler.

På sikt håper Aanonsen at de sammen med de andre nordiske landene kan lage et felles og selvdrevet VOD-tilbud for nordiske produksjoner.

– Det har vært kult å se at de norske produsentene har reagert så momentant og sett verdien. Her har Nina Mino, som har hatt arbeidet, gjort en fantastisk jobb. Vi har tegnet intensjonsavtaler med et tredvetalls norske produsenter, som har stilt sine titler til disposisjon. Det er en intensjonsavtale i første omgang, som blir regulert i forhold til de distribusjonsavtalene vi vil inngå fremover. Vi bruker etter mal fra danskene en teknisk aggregator som systematiserer og lagrer dette. Det som er veldig praktisk er at denne skyen med norske dokumentartitler kan veldig lett tilbys andre leverandører i fremtiden. Så er neste tanke at vi sammen med danskene – og kanskje de andre nordiske landene – kan lage et felles VOD-tilbud på nett som er selvdrevet. Vi må bare tilpasse oss VOD-fremtiden. Hvis ikke vil vi snuble i egne bein, avslutter han.

One Response to 150 norske dokumentarer klare for verden

  1. Jeg er frilans oversetter som spesialiserer meg på NO>EN oversetting og oppretting av engelske undertekster for norskspråklige filmer og videoer. Er det noen nyheter rundt oppretting av en egen strømmingstjeneste for norske filmer her i landet? Jeg blir gjerne med på en slik satsing og kan tilby mine tjenester som oversetter/subtitler.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY