Gullruter også for web-tv-programmer

Gullruter også for web-tv-programmer

Nå skal Gullruten også inkluderer web-tv-programmer når heder og ære skal deles ut. – At Gullruten inkluderer web-TV i sine kategorier er et tegn på at vår raskt voksende del av bransjen blir tatt på alvor, sier direktør i VGTV, Jo Christian Oterhals.

Bakgrunnen for at Gullruten åpner opp for at web-tv-programmer kan nomineres innenfor de allerede eksisterende kategoriene er et pågående trykk fra bransjen, forteller Leif Holst Jensen, styreleder i Stiftelsen Gullruten.

-Det har i flere år kommet forslag fra folk i bransjen, og komiteen har også selv tatt dette opp til vurdering årlig. Det har vært drøftet om det skal være egne kategorier, om dette «vanner» ut Gullruten og om det hører hjemme andre steder. Vår vurdering er at det etter hvert er flere og flere profesjonelle aktører som tilbyr redaksjonelt stoff på web-tv, som direkte konkurrerer med ordinære tv-sendinger. Vi har ventet til vi mente det var prosjekter som kan konkurrere innenfor de eksisterende sjangre og kategorier, sier han.

Det er allikevel ikke fritt frem for det store mangfold av web-produksjoner der ute, og de har sett seg nødt til å legge inn noen begrensninger. I pressemeldingen presiseres det følgende tre kriterier: Innslaget må være norskprodusert, distribuert på nasjonale medier og produksjonen må ha en sjefsredaktør. Dette utelukker regionale produksjoner og private opplastninger.

-Vi har sagt at dette gjelder profesjonell produksjon, på riksdekkende plattform, med redaktør. Dette for å sikre at det som kommer har hatt tilstrekkelig stor distribusjon og publikum til å kunne konkurrere. Vi vurderte regler for lengde for web-produksjoner, men siden vi ikke har det på øvrige program fant vi det ikke naturlig med egne regler for dem. Vi får se hva som skjer med påmeldingene.

-Vi holder regionale medier utenfor i denne sammenheng. Det skyldes at vi oppfatter Gullruten som et «NM» for bransjen, hvor publikum hjemme i stua skal ha et visst forhold til det som konkurrerer. Kravet om sjefsredaktør er basert på at det skal være noen som har stått for en kvalitativ vurdering før publisering, kommenterer Holst Jensen.

Redaktør og administrerende direktør i VGTV, Jo Christian Oterhals, mener endringen viser at web-tv nå blir tatt på alvor – spesielt at de vil konkurrere innen allerede etablerte kategorier.

– At Gullruten nå inkluderer web-TV i sine kategorier, ser vi på som veldig positivt, og som et tegn på at vår raskt voksende del av bransjen nå blir tatt på alvor. Dette viser at web-TV ikke er en sjanger i seg selv, men en bærer av flere sjangere som TV ellers. Og for oss som hver dag jobber steinhardt med web-TV som plattform, så er det utvilsomt gjevere å eventuelt bli nominert i de generelle sjangerkategoriene, enn det ville vært å vinne en «Åpen klasse» for web-TV.

I tillegg til inkluderingen av web-tv, gjøres det tre tilleggsjusteringer i forhold til 2013. Kategoriene «Årets innovasjon», «Beste originalmusikk» og «Beste foto flerkamera» opprettes. «Beste originalmusikk» skal fremme bruk av originalmusikk for tv-serier. «Årets innovasjon» er tenkt som en åpen klasse tiltenkt en person eller team som har stått for en faglig nyvinning, som tar innholdsproduksjon et steg videre, forteller Holst Jensen.

-Dette er ganske åpent. Dette er knyttet opp mot fjernsynsproduksjon, men gjerne i grensesnittet til web. En del større tv-prosjekter har en interaktiv side knyttet til web eller mobil. Med denne prisen er det et ønske om å kunne hedre ting som ikke uten videre faller innenfor de øvrige fagfunksjonene. Men det er snakk om en særskilt faglig innsats, som er aktuell. Hedersfagprisen er i større grad en pris for langvarig innsats i bransjen.

– Komitéene foretar årlig en gjennomgang av kategoriene, og forsøker å ha en blanding av konservativ holdning og samtidig fange opp dynamikken i markedet. Vi er spent på erfaringene fra årets nye kategorier, og kommer sikkert til å justere også i 2015, avslutter han.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Gullruter også for web-tv-programmer

Gullruter også for web-tv-programmer

Nå skal Gullruten også inkluderer web-tv-programmer når heder og ære skal deles ut. – At Gullruten inkluderer web-TV i sine kategorier er et tegn på at vår raskt voksende del av bransjen blir tatt på alvor, sier direktør i VGTV, Jo Christian Oterhals.

Bakgrunnen for at Gullruten åpner opp for at web-tv-programmer kan nomineres innenfor de allerede eksisterende kategoriene er et pågående trykk fra bransjen, forteller Leif Holst Jensen, styreleder i Stiftelsen Gullruten.

-Det har i flere år kommet forslag fra folk i bransjen, og komiteen har også selv tatt dette opp til vurdering årlig. Det har vært drøftet om det skal være egne kategorier, om dette «vanner» ut Gullruten og om det hører hjemme andre steder. Vår vurdering er at det etter hvert er flere og flere profesjonelle aktører som tilbyr redaksjonelt stoff på web-tv, som direkte konkurrerer med ordinære tv-sendinger. Vi har ventet til vi mente det var prosjekter som kan konkurrere innenfor de eksisterende sjangre og kategorier, sier han.

Det er allikevel ikke fritt frem for det store mangfold av web-produksjoner der ute, og de har sett seg nødt til å legge inn noen begrensninger. I pressemeldingen presiseres det følgende tre kriterier: Innslaget må være norskprodusert, distribuert på nasjonale medier og produksjonen må ha en sjefsredaktør. Dette utelukker regionale produksjoner og private opplastninger.

-Vi har sagt at dette gjelder profesjonell produksjon, på riksdekkende plattform, med redaktør. Dette for å sikre at det som kommer har hatt tilstrekkelig stor distribusjon og publikum til å kunne konkurrere. Vi vurderte regler for lengde for web-produksjoner, men siden vi ikke har det på øvrige program fant vi det ikke naturlig med egne regler for dem. Vi får se hva som skjer med påmeldingene.

-Vi holder regionale medier utenfor i denne sammenheng. Det skyldes at vi oppfatter Gullruten som et «NM» for bransjen, hvor publikum hjemme i stua skal ha et visst forhold til det som konkurrerer. Kravet om sjefsredaktør er basert på at det skal være noen som har stått for en kvalitativ vurdering før publisering, kommenterer Holst Jensen.

Redaktør og administrerende direktør i VGTV, Jo Christian Oterhals, mener endringen viser at web-tv nå blir tatt på alvor – spesielt at de vil konkurrere innen allerede etablerte kategorier.

– At Gullruten nå inkluderer web-TV i sine kategorier, ser vi på som veldig positivt, og som et tegn på at vår raskt voksende del av bransjen nå blir tatt på alvor. Dette viser at web-TV ikke er en sjanger i seg selv, men en bærer av flere sjangere som TV ellers. Og for oss som hver dag jobber steinhardt med web-TV som plattform, så er det utvilsomt gjevere å eventuelt bli nominert i de generelle sjangerkategoriene, enn det ville vært å vinne en «Åpen klasse» for web-TV.

I tillegg til inkluderingen av web-tv, gjøres det tre tilleggsjusteringer i forhold til 2013. Kategoriene «Årets innovasjon», «Beste originalmusikk» og «Beste foto flerkamera» opprettes. «Beste originalmusikk» skal fremme bruk av originalmusikk for tv-serier. «Årets innovasjon» er tenkt som en åpen klasse tiltenkt en person eller team som har stått for en faglig nyvinning, som tar innholdsproduksjon et steg videre, forteller Holst Jensen.

-Dette er ganske åpent. Dette er knyttet opp mot fjernsynsproduksjon, men gjerne i grensesnittet til web. En del større tv-prosjekter har en interaktiv side knyttet til web eller mobil. Med denne prisen er det et ønske om å kunne hedre ting som ikke uten videre faller innenfor de øvrige fagfunksjonene. Men det er snakk om en særskilt faglig innsats, som er aktuell. Hedersfagprisen er i større grad en pris for langvarig innsats i bransjen.

– Komitéene foretar årlig en gjennomgang av kategoriene, og forsøker å ha en blanding av konservativ holdning og samtidig fange opp dynamikken i markedet. Vi er spent på erfaringene fra årets nye kategorier, og kommer sikkert til å justere også i 2015, avslutter han.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY