Egen søvnløshet ga ideen

Egen søvnløshet ga ideen

Etter co-regi på to spillefilmer lagde Nini Bull Robsahm sin første spillefilm med ‘Amnesia’, der hennes egen søvnløshet ga henne ideen. – Det hadde blitt en mye mer umoden film hvis jeg hadde valgt den som min første film, forteller hun.

Nini Bull Robsahm debuterer som soloregissør med Amnesia, som markerer hennes tredje film etter Rovdyr og Hjelp, vi er i filmbransjen (der hun hadde co-regi). Bull Robsahm forteller at ideen til det som skulle bli Amnesia har vært med henne i syv år – lenge før hennes to første filmprosjekter.

– Dette har vært en personlig historie for meg. Mange av mine egne spørsmål sammenfaller med samtalene karakterene har i filmen – noe som slo meg da jeg så den i sin helhet selv: Dette er samtaler jeg har i mitt eget hode. Ikke forstått som at jeg har opplevd noe lignende, men at de to karakterene representerer hver sin side av meg.

Nini Bull Robsahm
Nini Bull Robsahm

– Jeg ville lage denne filmen fordi det er et tema som opptar meg veldig mye – forhold, relasjoner, universell tematikk som mange – og i hvert fall jeg – ikke blir ferdig med. Det har vært et tema gjennom hele livet mitt hvordan man forener det å jobbe sammen og samtidig finne seg selv i et forhold. Hukommelsestapet i filmen er slik jeg ser det er en underordnet fortelling, og den handler mer om det som foregår mellom de to karakterene personlig. Jeg liker å sette ting på spissen fordi det kan være kjedelig å lage en helt realistisk fortelling. Jeg er glad i å skape mine egne univers.

At Bull Robsahm har latt Amnesia springe ut fra et eget, personlig univers er ingen underdrivelse. Ideen om to mennesker på hyttetur, hvor den ene ikke vet hvem den andre er, kom til henne en søvnløs natt hvor fantasien jobbet i et voldsomt tempo.

– Konseptet med hukommelsestapet har bakgrunn i at jeg lider av søvnløshet og får ideer til filmer mens jeg forsøker å sove. Og ofte opplever jeg at nettopp spennende ideer får meg til å sovne fordi jeg sklir inn i mitt eget univers. Det var i en slik situasjon ideen om et par på hyttetur hvor den ene ikke visste hvem den andre var dukket opp. Det startet vel med andre ord som en underholdende historie for meg selv, som bare vokste og vokste.

To filmer måtte til før Bull Robsahm endelig fikk laget sin ‘første film’ – et lite kammerspill med mørke undertoner.

– Både Rovdyr og Hjelp vi er i filmbransjen ble laget først selv om Amnesia var den første filmen jeg hadde lyst til å lage. Samtidig synes jeg nå det bare er fint at jeg ventet med å lage den. Det hadde blitt en mer umoden film hvis jeg hadde valgt den som min første. Samtidig føles det delvis som min første siden jeg for første gang har all kontrollen selv. Jeg ville lage en liten film hvor jeg ønsket et kammerspill mellom karakterene. Budsjettet er på skarve 7 millioner, og mesteparten ble skutt på 12 dager hvor jeg holdt mine egne kabler. En liten stab skaper helt andre forutsetninger for skuespillerne. Det blir en mer direkte kommunikasjon mellom oss alle når det ikke er en gigantisk stab på set.

amnesia02 768

Med kun to snakkende roller var Bull Robsahm sikker på at Amnesia ville bli et relativ lett prosjekt, men hun ble fort klar over at hele filmen bæres av kun to roller som alltid er på skjermen.

– Etter Hjelp, vi er i filmbransjen som hadde hele 43 snakkende roller trodde jeg Amnesia med sine to skulle bli plankekjøring. Det viste seg selvfølgelig å være motsatt – det var mye mer vanskelig. Det betyr absolutt alt at de to fungerer på skjermen. Vi var fullstendig klar over hvor transparent filmen ville bli med kun to roller. Det ville være veldig synlig hvis vi ikke fikk det til – en frykt jeg har kjent mye på. Jeg var redd denne frykten ville dominere meg og bli selvoppfyllende, men den ga meg faktisk en fin energi. Det har ikke vært noe latskap – alle har gitt 100 %. Jeg er stolt over at dette er den første filmen jeg står ansvarlig for alene, og kanskje blir jeg enda mer glad i den om noen år.

Bull Robsahm avslutter med å bekrefte ryktene om en amerikansk nyinnspilling, og at hun har to nye filmprosjekter på gang.

– Remake-avtalen med Amnesia er så godt som i boks. Det er bare formalitetene som mangler.

– Som person er jeg veldig mørk og jeg tviler på at jeg noensinne vil lage noen komedie igjen. Jeg har to nye filmprosjekter på gang nå – begge godt plassert i thriller-sjangeren. Det er sjangeren jeg liker best. Alt jeg selv har skrevet er av typen mørkt drama eller thriller.

 Trailer, Amnesia:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Egen søvnløshet ga ideen

Egen søvnløshet ga ideen

Etter co-regi på to spillefilmer lagde Nini Bull Robsahm sin første spillefilm med ‘Amnesia’, der hennes egen søvnløshet ga henne ideen. – Det hadde blitt en mye mer umoden film hvis jeg hadde valgt den som min første film, forteller hun.

Nini Bull Robsahm debuterer som soloregissør med Amnesia, som markerer hennes tredje film etter Rovdyr og Hjelp, vi er i filmbransjen (der hun hadde co-regi). Bull Robsahm forteller at ideen til det som skulle bli Amnesia har vært med henne i syv år – lenge før hennes to første filmprosjekter.

– Dette har vært en personlig historie for meg. Mange av mine egne spørsmål sammenfaller med samtalene karakterene har i filmen – noe som slo meg da jeg så den i sin helhet selv: Dette er samtaler jeg har i mitt eget hode. Ikke forstått som at jeg har opplevd noe lignende, men at de to karakterene representerer hver sin side av meg.

Nini Bull Robsahm
Nini Bull Robsahm

– Jeg ville lage denne filmen fordi det er et tema som opptar meg veldig mye – forhold, relasjoner, universell tematikk som mange – og i hvert fall jeg – ikke blir ferdig med. Det har vært et tema gjennom hele livet mitt hvordan man forener det å jobbe sammen og samtidig finne seg selv i et forhold. Hukommelsestapet i filmen er slik jeg ser det er en underordnet fortelling, og den handler mer om det som foregår mellom de to karakterene personlig. Jeg liker å sette ting på spissen fordi det kan være kjedelig å lage en helt realistisk fortelling. Jeg er glad i å skape mine egne univers.

At Bull Robsahm har latt Amnesia springe ut fra et eget, personlig univers er ingen underdrivelse. Ideen om to mennesker på hyttetur, hvor den ene ikke vet hvem den andre er, kom til henne en søvnløs natt hvor fantasien jobbet i et voldsomt tempo.

– Konseptet med hukommelsestapet har bakgrunn i at jeg lider av søvnløshet og får ideer til filmer mens jeg forsøker å sove. Og ofte opplever jeg at nettopp spennende ideer får meg til å sovne fordi jeg sklir inn i mitt eget univers. Det var i en slik situasjon ideen om et par på hyttetur hvor den ene ikke visste hvem den andre var dukket opp. Det startet vel med andre ord som en underholdende historie for meg selv, som bare vokste og vokste.

To filmer måtte til før Bull Robsahm endelig fikk laget sin ‘første film’ – et lite kammerspill med mørke undertoner.

– Både Rovdyr og Hjelp vi er i filmbransjen ble laget først selv om Amnesia var den første filmen jeg hadde lyst til å lage. Samtidig synes jeg nå det bare er fint at jeg ventet med å lage den. Det hadde blitt en mer umoden film hvis jeg hadde valgt den som min første. Samtidig føles det delvis som min første siden jeg for første gang har all kontrollen selv. Jeg ville lage en liten film hvor jeg ønsket et kammerspill mellom karakterene. Budsjettet er på skarve 7 millioner, og mesteparten ble skutt på 12 dager hvor jeg holdt mine egne kabler. En liten stab skaper helt andre forutsetninger for skuespillerne. Det blir en mer direkte kommunikasjon mellom oss alle når det ikke er en gigantisk stab på set.

amnesia02 768

Med kun to snakkende roller var Bull Robsahm sikker på at Amnesia ville bli et relativ lett prosjekt, men hun ble fort klar over at hele filmen bæres av kun to roller som alltid er på skjermen.

– Etter Hjelp, vi er i filmbransjen som hadde hele 43 snakkende roller trodde jeg Amnesia med sine to skulle bli plankekjøring. Det viste seg selvfølgelig å være motsatt – det var mye mer vanskelig. Det betyr absolutt alt at de to fungerer på skjermen. Vi var fullstendig klar over hvor transparent filmen ville bli med kun to roller. Det ville være veldig synlig hvis vi ikke fikk det til – en frykt jeg har kjent mye på. Jeg var redd denne frykten ville dominere meg og bli selvoppfyllende, men den ga meg faktisk en fin energi. Det har ikke vært noe latskap – alle har gitt 100 %. Jeg er stolt over at dette er den første filmen jeg står ansvarlig for alene, og kanskje blir jeg enda mer glad i den om noen år.

Bull Robsahm avslutter med å bekrefte ryktene om en amerikansk nyinnspilling, og at hun har to nye filmprosjekter på gang.

– Remake-avtalen med Amnesia er så godt som i boks. Det er bare formalitetene som mangler.

– Som person er jeg veldig mørk og jeg tviler på at jeg noensinne vil lage noen komedie igjen. Jeg har to nye filmprosjekter på gang nå – begge godt plassert i thriller-sjangeren. Det er sjangeren jeg liker best. Alt jeg selv har skrevet er av typen mørkt drama eller thriller.

 Trailer, Amnesia:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY