Nordic/Docs – en ny dokumentarfilmfestival

Nordic/Docs – en ny dokumentarfilmfestival

Nordic/Docs er en ny norsk dokumentarfilmfestival som starter rett etter Dokumentarfilmfestivalen i Volda og etterfølges av Kort- og dokumentarfilmfestivalen i Grimstad. Vi spurte festivaladministrator Paul René Roestad om hvorfor det er behov for enda en dokumentarfestival nå.

Hovedfoto: Albert Maysles (til venstre) holder masterclass i Fredrikstad.

Inneklemt mellom de to veletablerte filmfestivalene i Volda og Grimstad, går en ny dokumentarfilmfestival – Nordic/Docs – av stabelen i Fredrikstad 2. – 5. mai. Festivaladministrator Paul René Roestad forteller at dokumentaristene savnet en festival som de kunne benytte etter egne behov, med debatter, diskusjoner, mesterklasser og filmvisninger. Han poengterer at festivalen i Volda er nettopp dette, men at savnet etter en festival for dokumentar på Østlandet har meldt seg.

– Problemet hittil med alle de andre gode festivalene er at dokumentarfilmen blir et haleheng. Det er ikke noe galt i det, men vi mener vi har behov for en egen festival også på Østlandet. Fra før finnes selvsagt Dokumentarfilmfestivalen i Volda – som er aldeles utmerket. Men det har alltid vært et problem hos dokumentarfilm-mennesker å få råd til reisen. Dette er grunnen til at vi har valgt å eksperimentere med en egen arena på Østlandet. At vi har et sted som ikke er kostbart, helst et sted hvor vi kan sykle. Selv om Volda ikke er langt unna går det fort en del penger på reise, overnatting og mat, sier han.

Roestad forteller at årets festival først og fremst er et eksperiment om hvorvidt behovet for en egen dokumentararena på Østlandet er tilstede.

– Vår festival er såpass underfinansiert og underbemannet at årets festival blir et eksperiment for å finne ut mer om behovet, og hvordan vi kan få gjort dette bedre neste år hvis vi velger å fortsette.

Finansieringen av festivalen er minimal, og Roestad er takknemlig for all gratis assistanse de har mottatt.

– Det er klart at når man skal starte en slik festival, så er det vanskelig å få støtte før den har blitt kjent. Og dette kommer samtidig med at Film & Kino kutter i festivalstøtte, så der er det ingen midler å hente. Så vi håper og tror at selv om vi nok vil gjøre mange feil, at det vil bli både interessant og artig.

-Vi baserer oss på gratistjenester nesten over alt. Vi har fått minimalt med midler til selve festivalen, men vi har klart å få noen midler til mesterklassene fra Norsk Filminstitutt og Viken Filmsenter. Og jeg er veldig glad for at både Fredrikstad Kino og kommune har vært fantastiske samarbeidspartnere. Vi har fått mye gratis assistanse.

Roestad forteller at hvis festivalen viser seg populær, vil de jobbe gratis også neste år. Samtidig ønsker han seg selvsagt mer støttemidler, selv om festivalen aldri vil nedprioritere dokumentarfimen for overdreven staffasje.

-Vi vil gjøre alt vi kan hvis det viser seg at behovet – noe vi tror – for en slik festival er tilstede. Og vi vil jobbe gratis også neste år vi. Men det er klart det blir en litt pinlig situasjon når man spør alle om å jobbe gratis. Så vi ønsker oss et litt større budsjett slik at man kunne fått betalt – ikke ledelsen – men en del av de som jobber under oss. Eller i hvert fall kunne betale en middag når festivalen er over. Dette er en festival som skal ha dokumentarfilmen og debatter rundt dokumentarer i fokus uten overdreven staffasje, uansett hvordan fremtiden utspiller seg, avslutter han.

Kort om Nordic/Docs 2013:

  • I festivalens første år vil det hovedsakelig være inviterte norske og nordiske filmer. Det vil også vises et utvalg av spesielt interessante internasjonale dokumentarfilmer, i tillegg til vinnerfilmer fra internasjonale dokumentarfilmfestivaler.
  • Det vil være mesterklasser med kjente dokumentarfilmregissører, og i tillegg kommer aktuelle filmskapere for å snakke om sine produksjoner, kunstneriske visjoner og utfordringer. Det som allerede er klart er at de legendariske dokumentarfilmregissørene/fotografene Albert Maysles og Victor Kossakovsky kommer for å holde mesterklasser.
  • Filmpolitiske debatter står også på programmet hvor aktuelle problemstillinger for dokumentarister skal debatteres.
  • Prisutdeling

Les mer på festivalens hjemmeside.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nordic/Docs – en ny dokumentarfilmfestival

Nordic/Docs – en ny dokumentarfilmfestival

Nordic/Docs er en ny norsk dokumentarfilmfestival som starter rett etter Dokumentarfilmfestivalen i Volda og etterfølges av Kort- og dokumentarfilmfestivalen i Grimstad. Vi spurte festivaladministrator Paul René Roestad om hvorfor det er behov for enda en dokumentarfestival nå.

Hovedfoto: Albert Maysles (til venstre) holder masterclass i Fredrikstad.

Inneklemt mellom de to veletablerte filmfestivalene i Volda og Grimstad, går en ny dokumentarfilmfestival – Nordic/Docs – av stabelen i Fredrikstad 2. – 5. mai. Festivaladministrator Paul René Roestad forteller at dokumentaristene savnet en festival som de kunne benytte etter egne behov, med debatter, diskusjoner, mesterklasser og filmvisninger. Han poengterer at festivalen i Volda er nettopp dette, men at savnet etter en festival for dokumentar på Østlandet har meldt seg.

– Problemet hittil med alle de andre gode festivalene er at dokumentarfilmen blir et haleheng. Det er ikke noe galt i det, men vi mener vi har behov for en egen festival også på Østlandet. Fra før finnes selvsagt Dokumentarfilmfestivalen i Volda – som er aldeles utmerket. Men det har alltid vært et problem hos dokumentarfilm-mennesker å få råd til reisen. Dette er grunnen til at vi har valgt å eksperimentere med en egen arena på Østlandet. At vi har et sted som ikke er kostbart, helst et sted hvor vi kan sykle. Selv om Volda ikke er langt unna går det fort en del penger på reise, overnatting og mat, sier han.

Roestad forteller at årets festival først og fremst er et eksperiment om hvorvidt behovet for en egen dokumentararena på Østlandet er tilstede.

– Vår festival er såpass underfinansiert og underbemannet at årets festival blir et eksperiment for å finne ut mer om behovet, og hvordan vi kan få gjort dette bedre neste år hvis vi velger å fortsette.

Finansieringen av festivalen er minimal, og Roestad er takknemlig for all gratis assistanse de har mottatt.

– Det er klart at når man skal starte en slik festival, så er det vanskelig å få støtte før den har blitt kjent. Og dette kommer samtidig med at Film & Kino kutter i festivalstøtte, så der er det ingen midler å hente. Så vi håper og tror at selv om vi nok vil gjøre mange feil, at det vil bli både interessant og artig.

-Vi baserer oss på gratistjenester nesten over alt. Vi har fått minimalt med midler til selve festivalen, men vi har klart å få noen midler til mesterklassene fra Norsk Filminstitutt og Viken Filmsenter. Og jeg er veldig glad for at både Fredrikstad Kino og kommune har vært fantastiske samarbeidspartnere. Vi har fått mye gratis assistanse.

Roestad forteller at hvis festivalen viser seg populær, vil de jobbe gratis også neste år. Samtidig ønsker han seg selvsagt mer støttemidler, selv om festivalen aldri vil nedprioritere dokumentarfimen for overdreven staffasje.

-Vi vil gjøre alt vi kan hvis det viser seg at behovet – noe vi tror – for en slik festival er tilstede. Og vi vil jobbe gratis også neste år vi. Men det er klart det blir en litt pinlig situasjon når man spør alle om å jobbe gratis. Så vi ønsker oss et litt større budsjett slik at man kunne fått betalt – ikke ledelsen – men en del av de som jobber under oss. Eller i hvert fall kunne betale en middag når festivalen er over. Dette er en festival som skal ha dokumentarfilmen og debatter rundt dokumentarer i fokus uten overdreven staffasje, uansett hvordan fremtiden utspiller seg, avslutter han.

Kort om Nordic/Docs 2013:

  • I festivalens første år vil det hovedsakelig være inviterte norske og nordiske filmer. Det vil også vises et utvalg av spesielt interessante internasjonale dokumentarfilmer, i tillegg til vinnerfilmer fra internasjonale dokumentarfilmfestivaler.
  • Det vil være mesterklasser med kjente dokumentarfilmregissører, og i tillegg kommer aktuelle filmskapere for å snakke om sine produksjoner, kunstneriske visjoner og utfordringer. Det som allerede er klart er at de legendariske dokumentarfilmregissørene/fotografene Albert Maysles og Victor Kossakovsky kommer for å holde mesterklasser.
  • Filmpolitiske debatter står også på programmet hvor aktuelle problemstillinger for dokumentarister skal debatteres.
  • Prisutdeling

Les mer på festivalens hjemmeside.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY